用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學琴收費
go

學琴收費 [複製鏈接]

學琴收費

請問演藝畢業的老師及約有5年經驗,一般初級上门收費多少?我問過$250-280/lesson (30 mins), 合理嗎?
如果初學是否須要演藝畢業的老師或用演奏級都ok?請指教。演藝老師教法有何不同?  

Re: 學琴收費

如果真係演藝畢業就算係平0家啦
佢地通常上親門都至少要 $300

演藝畢業同演奏級我覺得唔係最重要
最重要係令到佢地有興趣呀!!
如果個老師好叻, 但係攪到個細路愈來愈唔鐘意彈琴
咁幾叻都冇用啦
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

醒目開學勳章

現在, 我租了琴在家學, 因為交通問題, 轉了teacher (she is diploma degree , 演奏級), (grade one) HK$550/ 45 mins/ 4 堂 (grade two) hk$620�45 mins � 4堂
她會教到8級, 而且她還教我們流行曲, 雖則, 我們只是一級升二級.  (暫時, 我和囡學了大長今 - 希望, (合手); 現在, 學緊 joey 的 我的驕傲(合手).  (真係好開心, 越彈越有mood)

醒目開學勳章

Hi Char,

Please check pm.

王國長老

佢好似講緊$250-$280(30mins)一堂喎...唔係一個月,即是千多蚊一個月。
我弟婦是讀音樂系,之前在港島一間出名女子學校教音樂,佢都係收$450-$500一個鐘。

Yukyuk 寫道:
真係好平!  回憶起我和大女一起學初級(親子鋼琴) 30分鐘,
普通grade 8 teacher 在琴行學, $390/4 堂.  不過, 雖然不是diploma 的她, 都教得很好(最重要有耐性, 兼且學生勤力)   其實, 上門教 45mins 會教得全面d.

現在, 我租了琴在家學, 因為交通問題, 轉了teacher (she is diploma), (grade one) HK$550/ 45 mins/ 4 堂 (grade two) hk$620�45 mins � 4堂
.  我們跟了她四個月, 由grade 1 升 grade 2.
我想是她要我們每次學完d歌要好好practice有關, 下一堂要我們背噃出來.  真係進步了許多.

醒目開學勳章

SORRY! 睇漏眼! ($250-$280(30mins)一堂
記憶所及, HK天才兒童XXX 是收緊呢個價.

咁應該話見仁見智!

我個女既同學從小就學琴,而家大約七年了,佢老師
一直都收佢$400(grade 1-8)一堂,師資不錯的,佢是上老師家學的,呢幾年覺得個小朋友進度不大理想,
於是轉了個老師,$500一堂,而家既老師都係演藝畢業,係某名師既學生,聽呢個家長講,grade1-8 都係收呢個價,鐵價不二,  
或者這當作個參考吧!

Thank you all the mommies' information.

Tks

原來學琴嘅收費有咁大差別!!

請問各位八級嘅教琴老師可以跟到幾級?因為我個女今年考四級喇

又想請教各位... 八級之後有啲咩??因為我女個同學剛換了老師,話係十二級??!! 咩尼架?

不如唔好話八級可以教幾級
但講你知八級其實應該識得 d乜

一個八級人, 應該可以 sight read 一首五級的歌
ATCL / DipABRSM 就大約 Grade 6
LTCL 大約 Grade 7
FTCL 就會係 Grade 8

咁即係話, 如果個老師唔會自己練定 / 準備定先上堂
一般八級都應該可以示範到五級的野
多過五級, 就應該係代表個老師叻d, 或者係佢有準備好

十二級? 我就未聽過
加拿大皇家就有十級囉
北京同上海音樂學院都係得十級
唔知會係咩考試
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

kaka0814:

不好意思,我想請問,你所指既sight read
係唔係只係彈到,唔係演奏既意思,
(因為我覺得要做到演奏咁,會非常困難)
係唔係好似去考琴試既其中一part咁,
係無做準備,個考官即場俾個譜你,
限定時間後,就要彈返出黎,

thanks

我意思係考試的能力

即係基本上彈完唔會luck luck 漏漏咁...

演奏又係另一回事
好似校際比賽.. grade 1 0個 d 好淺
但係要彈得好, 絕對係演奏的功夫而唔係單單技巧 / 能力的問題

kaka0814:

唔該晒你

kaka0814 寫道:
不如唔好話八級可以教幾級
但講你知八級其實應該識得 d乜

一個八級人, 應該可以 sight read 一首五級的歌
ATCL / DipABRSM 就大約 Grade 6
LTCL 大約 Grade 7
FTCL 就會係 Grade 8

咁即係話, 如果個老師唔會自己練定 / 準備定先上堂
一般八級都應該可以示範到五級的野
多過五級, 就應該係代表個老師叻d, 或者係佢有準備好

十二級? 我就未聽過
加拿大皇家就有十級囉
北京同上海音樂學院都係得十級
唔知會係咩考試

Dear kaka0814:

多謝你的回覆

係囉,都未聽過... 十二級 佢個女同我個女咁樣講,佢亞媽又同我講:十二級...好勁架 係上門教嘅,$780四堂(佢個女去年pass 咗grade 3先轉呢個老師嘅),重要佢換過部琴,話之前果部彈唔到佢教嘅特別技巧喎!

其實普通嘅教琴老師同果啲四五百蚊堂嘅有咩分別...... 技巧?進度?......

唔好意思,你所講嘅ATCL / DipABRSM , LTCL , FTCL 係唔係即是考完八級就可以順住考呢? 而你提到果啲十級試香港有無得考?

:idea: 唔好意思呀,咁多問題,不過我真係想知
mccmom

係上門教嘅,$780四堂

唔貴喎, grade 3... 如果佢真係咁勁, 我都想學下喎

其實普通嘅教琴老師同果啲四五百蚊堂嘅有咩分別...... 技巧?進度?......

主要係識得用書同方法

唔好意思,你所講嘅ATCL / DipABRSM , LTCL , FTCL 係唔係即是考完八級就可以順住考呢? 而你提到果啲十級試香港有無得考?

係, ATCL 係多數人講的演奏級, 等同大學一年級
LTCL 可以話係 大學畢業
FTCL 可以話係 讀完Master

北京中央音樂學院可以去考試局報, 但要彈中國鋼琴歌
上海可以去青苗報
加拿大0個個唔知, 應該都可以去考試局問下

[/quote]

唔貴喎, grade 3... 如果佢真係咁勁, 我都想學下喎
[/quote]

吓!你對學琴啲嘢咁熟,重以為你係教琴嘅

[/quote]
主要係識得用書同方法???[/quote]
意思係唔係要貴啲嘅琴先得呢?

Dear All
我係bk新丁,可否介紹上門鋼琴老師.
謝謝!
公仔面

mccmom 寫道:
吓!你對學琴啲嘢咁熟,重以為你係教琴嘅

我唔係教琴0家..... :
我都想..... 學好d琴....
意思係唔係要貴啲嘅琴先得呢?

唔係部琴呀... 係教法不同
我跟過兩個老師學, 一個老師教得我勁慢, 開得勁多歌俾我練, 但係又好似唔係好進步
第二個老師, 佢只係俾d我需要的練習我, 咁好快就進步啦,
差好遠囉..... 亦都係咁, 我先會叫大家小心d選老師, 因為... 呢個世界咩人都有....

據了解,Trinity College 嘅資格不是許多國家承認,而佢嘅考試程度亦比皇家淺,根本不可以說是等同一個學士或碩士的資格;只以說是等同皇家的Diploma。在香港的大學,包括港大、中大、浸大甚至於藝術學院本身有音樂系,亦有畢業生在任教學生。我只是希望大家認識清楚。

引文:
係, ATCL 係多數人講的演奏級, 等同大學一年級
LTCL 可以話係 大學畢業
FTCL 可以話係 讀完Master

北京中央音樂學院可以去考試局報, 但要彈中國鋼琴歌
上海可以去青苗報
加拿大0個個唔知, 應該都可以去考試局問下[/quote]

kaka0814 寫道:
我跟過兩個老師學, 一個老師教得我勁慢, 開得勁多歌俾我練, 但係又好似唔係好進步
第二個老師, 佢只係俾d我需要的練習我, 咁好快就進步啦,
差好遠囉..... 亦都係咁, 我先會叫大家小心d選老師, 因為... 呢個世界咩人都有....

同意kaka0814既講法, 仔仔果老師就係您話既第1種, 攪到我好 , 我就係想搵您講既第2種呀....唉...可遇不可求....
:cheeze:
‹ 上一主題|下一主題