用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考數學,已識晒都做唔晒
樓主: IloveJJ
go

考數學,已識晒都做唔晒 [複製鏈接]

回覆:cleverpig0011 的帖子

應該係精神上累吧!

引用:+本帖最後由+Anniemun+於+15-1-12+13:45+編

引用:做多d運動啦,佢做完作文無力,可能小肌肉

引用:應該係精神上累吧! +

bobbob  珠心算真係無乜用

bobob, 可否分享一下,我都好怕side時間。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 15-1-13 10:42

去到小學,就唔係單單靠運算速度,文字理解反而重要

珠心算幼稚園玩下就夠,可以訓練腦圖像,不過唔會當訓練運算速度,知道概念對運算理解有少許幫助,但不宜深入去學

純個人意見,不反對其他長期學珠心算既小朋友同家長
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

bobbob 發表於 15-1-13 11:04
去到小學,就唔係單單靠運算速度,文字理解反而重要
我知道係兩樣野。但係佢兩樣都唔掂嘛﹗所以咪諗住計快小小,留返D時間解題目,希望小一做數功課唔駛做咁耐,我個仔計10條減數已經話好累了(不是應用題)。

MASAYA,
我個仔而家 repeat K3。請問點解珠心算幫唔到運算速度呢?為何不宜深入學呢?但好似要學好長時間。初班都要上24堂了。都係自己賴,未完全理解就叫個仔學,剛上了一堂。

Olympian 發表於 15-1-13 11:44
我知道係兩樣野。但係佢兩樣都唔掂嘛﹗所以咪諗住計快小小,留返D時間解題目,希望小一做數功課唔駛做咁耐 ...

我意思唔係幫唔到運算速度,而係唔好將個學習重點放0係運算速度

其中一個講法係珠心算學得耐,見到數字已經直接計左答案出黎,小學要求寫式,反而難寫返每part算式出黎,我女學個陣已經預定只學幾個月,之後視乎佢數感好就轉兒童奧數,唔好就學圍棋,而家學緊圍棋
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

Olympian 發表於 15-1-13 11:44
我知道係兩樣野。但係佢兩樣都唔掂嘛﹗所以咪諗住計快小小,留返D時間解題目,希望小一做數功課唔駛做咁耐 ...

真係唔需要揠苗助長,反而應該搵啲有趣嘅數學問題提高佢對數學嘅興趣,佢自然會諗多啲,長遠計數學一定會好。相反如果每日叫佢做幾百條數,做到一睇就知答案,即使無令佢對數學生厭,對將來學數亦無乜用處,中學會用計數機,心算快都無乜著數。

MASAYA 發表於 15-1-13 12:00
我意思唔係幫唔到運算速度,而係唔好將個學習重點放0係運算速度

其中一個講法係珠心算學得耐,見到數字已 ...
我女學了一年,成日叫唔學又不願意做數,所以已經停了半年..但她已經不太記得口訣了! 所以現在連雙位數加減都計錯..

我現在好苦惱怎教她…應該要她背口訣,繼續用珠算做算還是教她一般計數方法,十進制方法?
請指教。。

MASAYA  冇必要pick up返  發表於 15-1-13 16:04
MASAYA  其實冇興趣又停左半年,冇必要pi   發表於 15-1-13 16:03

引用:Quote:bobbob+發表於+15-1-13+11:04+去到小

原帖由 Olympian 於 15-01-13 發表
要留意,有d小學小一數學堂會要學生收埋隻手,或者舉高雙手比老師望住,手指唔準郁.所以我囡幼稚園學的KIWI MATHS都用唔返.而且佢地跟在學校的教法,就唔肯用原本果套了,浪費左我幾千蚊

Olympian  唯有上完8堂就算了 :(  發表於 15-1-14 11:06

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-9+13:59+嘩,如

回覆:考數學,已識晒都做唔晒

有三版未做真係太慢,如果佢慢但準都好,可唔可以叫佢在家做練習時將諗法講出聲?計數個個方法唔同,有時候估佢唔到。

小二玩24會否太快?佢背乘數表慢?加減慢?如果熟10的加法eg1+9,2+8...同18以內加減呢D基本計數會快D,乘法我叫我小朋友多過5唔好由N*1開始背,將個數切開一半由5開始背eg 8->*5=40.
乘9就是個數的十陪減番'1'eg 80-8=8*9

IloveJJ 發表於 15-1-20 08:42
我個仔,今次雖然做唔晒,爭一頁,但都上返8字頭,証明佢做咗嗰啲係有進步。點知,輪到中作做唔晒,唔合格: ...
咁大鑊? 好彩作文佔分比例少啫。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-1-20 08:42
我個仔,今次雖然做唔晒,爭一頁,但都上返8字頭,証明佢做咗嗰啲係有進步。點知,輪到中作做唔晒,唔合格: ...
其實你仔係咪小手肌麻麻?坊間有啲小組由OT教,可以幫手鍛鍊小手肌

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-1-20+08:42+我個

引用:bobbob++珠心算真係無乜用bobob,+可否分享

原帖由 Olympian 於 15-01-13 發表

同意珠心算作用不大!

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 15-1-20 22:36
佢大肌小肌都麻麻,輪輪盡盡咁,但唔係大部分男仔係咁既咩?
男仔講嘢爭啲係真,講真邊樣唔得就要train邊樣啦,理得佢男仔女仔
‹ 上一主題|下一主題