用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習?
樓主: elaineeason
go

小朋友放左學做晒功課, 須唔須要溫習? [複製鏈接]

自己做功課就唔駛溫書,功課已經係複習當日教既野

如果要依賴大人先做到功課,應該改善依賴習慣先

溫默書要認真,溫測驗旨在remind一次之前教過既野,到考試再remind一次

Yanamami    發表於 15-1-10 09:52
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

YolandaTam 發表於 15-1-10 13:24
功課同測考完全無關, 所以即使做晒功課都係要做補充, 否則等入輔導組啦!
咁功課既意義係咩?
Learning to Read, Reading to Learn.

YolandaTam 發表於 15-1-10 13:28
人有我有.  根本課本啲嘢考試最多佔20%, 但同課本一齊嗰本作業又要買又要做, 係為做而做 ...
咁好難認同學校既課程設計...

bobbob  agree  發表於 15-1-10 17:41

rean_chau 發表於 15-1-11 17:27
我以前就係做完功課就無温,然後默書前温下,考試前又温下,好輕鬆。但到我個仔,徹底改變左!原來天資真係 ...
默書十幾二十, 係咪即係除新生字外, 連之前識既唔溫多次都唔記得?

rean_chau 發表於 15-1-11 18:32
係架,我有時都同佢溫到心驚膽跳,明明有啲字應該入左骨唔會唔識,佢真係會唔記得點寫。昨日作句,竟然連家 ...
咁父母都好辛苦, 仲可能要面對其他只知結果, 不解內情既親戚多咀多舌, 確診讀寫障既話, 醫生有冇提供乜野方法可以幫到手?

rean_chau 發表於 15-1-11 19:54
讀寫障唔係咁容易解決,我自己都有心理準備,同做左好多功夫。有時見到其他家長唔駛咁樣法跟真係好羨慕。自 ...
咁大個之後會唔會可以改善? 如果唔得咪只可以選擇冇文字既工作?

YolandaTam 發表於 15-1-21 12:20
我囡學校, 只靠上課同功課,合格都偷笑
我又黎回覆你,其實我冇針對
因為我真係好奇,咁係你女學校功課唔到位,定係試卷太深,個個都低分?

YolandaTam 發表於 15-1-21 12:55
就事論事,你當然唔係針對

我囡學校,平時功課容易,上課講課本嘢,但測考完全另一回事 :中英默 ...
我唔明白呢個課程設計,考得深我唔反對,總有小朋友有能力學得深,但教同考既程度不一致係咩原因?睇你既回覆,已經唔係功課唔到位既問題,連老師教既內容都唔足以應付考試,即係逼小朋友出面外補,為咩?
我冇貶低你女學校既意思,因為我唔知佢邊間學校,不過真係唔理解教得淺考得深對小朋友有咩好處?如果係想小朋友有自學能力,我覺得只能補習應付考試,好似做唔到呢點...
‹ 上一主題|下一主題