用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 盈思 vs 禮賢會 vs 靈糧堂
go

盈思 vs 禮賢會 vs 靈糧堂 [複製鏈接]

盈思幼稚園 K1 AM

優點:
-英普語境,不需額外補習
-現讀PN,熟悉的環境
-步行15分鐘可達
-上午班,時間較易就

缺點:
-學費一年$45000
-校舍細,沒有室外遊樂場
-沒有升小一派位成績作參考
-家校合作未足夠,不知K1會否改善

香港靈糧堂 K1 PM

優點:
-活動教學
-名氣大
-校舍大+新,老師有愛心

缺點:
-英普課堂少,1星期2堂,需額外補
-距離較遠
-沒有學卷

香港禮賢會 K1 PM

優點:
-中西區內,30分鐘路程到校
-派位好
-老師有愛心,校舍大
-有學卷

缺點:
-英普課堂少,1星期2堂,需額外補
-傳統幼稚園,會要求坐定定
-傳聞較多功課

有錯請更正,因為我都係網上資料搜集返黎,3間學校都各有好處。
不過先生十分重視語境,謝謝大家的意見和解答🙏🙏🙏

小女12月細B,性格活潑好動,而我們也不是怪獸家長,希望為她選擇合適的學校。

1    0    0    0

回覆:盈思 vs 禮賢會 vs 靈糧堂

Apps 睇痴埋哂一舊,網頁睇正常。

大張d

請問大家有沒有意見?覺得邊間教好?謝謝大家

盈思係咪新學校?唔好意思真係未聽過。我見在另一個post你話小朋友已在這校讀pn,讀左幾個月你覺得ok嗎?不過如果係新校,有其他offer我唔會揀佢。始終冇升小資料參考,考直資私小甚至叩門時,d小學可能因為未聽過或未接觸過呢間學校既學生而唔著數。另外雖然話語境好,但新校又唔知教學質素,唔係有NET就一定教得好啊!禮賢會同靈糧堂辦學多年,必有其過人之處,雖然話語境冇禁好,但考小學又冇問題,當然可能係家長另外去補,但即係這樣係work咖啦。靈糧堂唔少學生考到幾好的直資私小,禮賢會我冇研究過,你睇升小資料時可留意考到邊d直資或私校,如果係津校可能係派位入同間幼稚園無關,當然唔排除叩門入但人數唔會太多。不過如果你覺得語境好重要,就算可出外補語言你都可能唔會鍾意靈糧和禮賢,本身又在盈思讀緊,就繼續讀上去啦

‹ 上一主題|下一主題