用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 北角衞理堂幼稚園 讀北衛開心嗎?
go

讀北衛開心嗎? [複製鏈接]

請問各已在北衛的家長,你們的子女讀得開心嗎?學校有什麼優點和缺點?謝謝!

2    0    0    0

回覆:讀北衛開心嗎?

我仔已畢業,現在小一,在衛理堂由N班開始讀,很開心,從沒唔想返學!
學校主張愉快學習,提升學習興趣為主,跟據教育局指引,N,K1都唔會寫字,N班冇英文堂。衛理堂K1開始每星期一堂NET教英文,K2會多些,再加普通話堂,鍾唔鍾意因人而異,看家長受邊套,如果要贏在起跑線就唔太啱佢地理念!

回覆 sumchanma 的帖子

請問你覺得孩子升小一在學術的銜接上有困難嗎?最大困難在那方面?如何克服?

不好意思,問這麼多,因我同意學校的理念,但又擔心升小學要追得很辛苦。

回覆:CnD 的帖子

我仔派到衛理小學,所以好適應,但見其他同學派到其他津校,係要多少少時間溫習,同適應早起,返全日!不過我見又未至於完全追唔上,我覺得學習係鬥毅力,係長跑,唔急於幼稚園或初小就跑出,由於工作關係,我見到實在有不少逼到高小至初中就頂唔順,有出現焦慮症、強逼症,另一類就係反叛,逃學,同家人關係極差!不過當然有人係可以谷得成功,谷到入大學,老地咁講,始於要因材施教!

回覆 CnD 的帖子

我的女女都在衛禮堂讀了4年,好開心。我好欣賞老師好有愛心,好有創意。有好多位老師曾經獲得香港卓越教學獎。

我也同意學校的理念,生命是一場耐力賽,什麽叫做贏在起跑綫?反而,在孩子的幼年時代,培養她們的愛心,關心和耐心,才是最重要的。

‹ 上一主題|下一主題