用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孟母三遷
樓主: winnietingting
go

孟母三遷 [複製鏈接]

引用:回覆+moviemovie+的帖子 如果去EK+小學版

原帖由 a69mama 於 15-01-03 發表
回覆 moviemovie 的帖子

如果去EK 小學版爬,會發現如時光倒流,好多家長都寧願搬屋讀龍校。我小朋友讀幼 ...
( 考到龍小搬過海,,家長少好多煩惱,小朋友亦舒服好多。)。grateful would you brief more ?  thanks

回覆:孟母三遷

請問搬邊區係咪睇心儀小學/龍校決定?
我住新界,諗緊搬去邊區阿仔讀書比較好

引用:回覆+moviemovie+的帖子 如果去EK+小學版

原帖由 a69mama 於 15-01-03 發表
回覆 moviemovie 的帖子

如果去EK 小學版爬,會發現如時光倒流,好多家長都寧願搬屋讀龍校。我小朋友讀幼 ...
但半龍校唔收返小學,咁點算

引用:Quote:原帖由+a69mama+於+15-01-03+發表回

原帖由 DevilPig 於 15-01-04 發表
但半龍校唔收返小學,咁點算
再搬

有能力又覺得有需要咪搬囉
我只覺得唔駛咁多比較,人地話搬,你又話要搬咩?
香港好多父母就係放唔低人有我有嘅心魔,卒之搞到自己壓力大

回覆 winnietingting 的帖子

有乜好過行路返學?!! 學校近屋企,小朋友免舟車之苦,多d 時間玩同hea, 非常重要。如果學校遠,都好難參加課多活動。我姪仔坐成個鐘車返學,放學如果有課外活動唔坐校車,工人接要巴士轉地鐵再行十分鐘,要個幾鐘,返到屋企天都黑齊。考到龍校好值得搬。

龍校越來越難考,亦係事實。未考到就唔值得搬!
退一步,無準備搬,就考屋企附近既小學,唔值得山長水遠返學。

回覆:winnietingting 的帖子

幼稚園就無搬,小學自行中西區小學收左,就由八鄉搬左嚟中環,為左適應新環境,所以早啲搬嚟,遲啲返小學就行路十分鐘內到,有著有唔著,好~就係第時返學方便左,返工方便左,買嘢方便左,中學校網好,唔好~空氣差左,地方細左,租貴左一倍有多,所以要自己取捨

回覆 piglet1212 的帖子

係呀,我都係大屋搬細屋,但係好開心每朝同女女手牽手行路返學,臨入校門,一個goodbye kiss. very sweet. 佢好細個人仔,有家長一齊返學,其實佢好開心。每日返工好放心,唔洗煩送返學接放學,課外活動安排。放學五分鐘返到屋企,換校服食野、睇下電視,先做功課,好爽。
我姑奶就係唔想三房搬兩房,姪仔六年小學都兩個鐘來回返學,日日六点三起身、六点九上校車,到下午四点幾先返到屋企,好辛苦,完全唔想參加課外活動。

各人選擇不一樣呢!

回覆:a69mama 的帖子

因為幼稚園未算太忙,要搭車我可以接受,但到小學,始終不能距離學校太遠返學,針無兩頭利,所以要慎重考慮
因為我份工係輪班嘅,所以未必日日湊到,有時就要爸爸幫幫手

我哋都搬咗去學校附近,行路返學,5分鐘 大人&小朋友都舒服好多。

引用:我哋都搬咗去學校附近,行路返學,5分鐘+大

原帖由 tam_bb 於 15-01-05 發表
我哋都搬咗去學校附近,行路返學,5分鐘 大人&小朋友都舒服好多。

...
,very good

絕對值得。
我們元朗搬紅磡,搬-可以有機會抽到不錯的學校;唔搬-連抽好學校的機會也沒有。

我就係住屯門,唸梗搬唔搬,搬要供多好好多,不過都會睇左有無心儀直資收先,如果情況許可,都會搬

回覆:SWEETANN 的帖子

由東九龍搬咗去41net, 小朋友將開始幼稚園生涯。由於是N無人士15分,就算有41地利,也不知兩三年後可以放邊間參加大抽獎了,現在努力爬文中

準備再搬近小學及睇樓中。

我仔5歲半,住緊呢間係第5間屋,结婚在粉嶺,讀書搬出九龍,剛由九龍東搬到net 41, 為的是抽小一!屋住環境差左,間屋细左,讀書重要定係居住重要? 我選擇前者!

引用:我地住九龍,之後女女抽入11網小學,於是就

原帖由 johnnywalker 於 15-01-24 發表
我地住九龍,之後女女抽入11網小學,於是就搬返去西環
請教如過住九龍,如何抽net 11?

引用:Quote:原帖由+johnnywalker+於+15-01-24+發

原帖由 BandC 於 15-01-25 發表
請教如過住九龍,如何抽net 11?
我都奇怪。

朋友幾年前91網搬35網,結果食白果,睇你搬嚟為乜。搬嚟抽真係唸清楚。如係搬近學校就100% 讚成,因為時間好用好多

‹ 上一主題|下一主題