用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國前有需要補GCSE課程嗎?
go

去英國前有需要補GCSE課程嗎?

亞囡響本地中學讀中四,出年九月去英國跳班讀中六。GCSE同DSE課程有別,agent話去之前要搵GCSE嘅補習,到時亞囡就唔洗追得太辛苦。請問有冇人試過?First Class同Alpha之類可靠嗎?

請指點迷津!

回覆:去英國前有需要補GCSE課程嗎?

路過,見之前樓主有問相似問題,還看過past paper,樓主英國學校排名很高,估樓主女兒多是名校生+資優生,A Leve1英文是英國文學,是莎士比亞,相信冇難度,如選商學及心理及文科都相信不難,數不用講,反而理就要多努力,樓主女兒選4科嗎?

回覆 etoile 的帖子

佢而家讀乜科及AL會讀乜科?如果數理科要溫下GCSE,另外最好都預習下AL的科目,因為F4跳F6的差別都好大,而且數理科較有連貫性。

brother4 發表於 14-12-16 23:57
路過,

Deleted

skIII 發表於 14-12-17 00:38
回覆 etoile 的帖子

佢而家讀乜科及AL會讀乜科?如果數理科要溫下GCSE,另外最好都預習下AL的科目,因為F4 ...

Deleted

多謝樓上兩位嘅寶貴意見!咁請問有冇GCSE嘅補習可介紹?唔該!

GCSE科目方面,覺得可以試先搵下cgp出的有關書睇睇,如果某TOPIC未教或下半年都唔會教,就自己睇睇,唔明問返老師,又或者請補習老師教。

另外AL方面,可以問定學校將來考的EXAM board,亦係買有關AS科目參考書望望,有時間及資源可以請補習老師教。

CGP的LINK:
https://www.cgpbooks.co.uk/Student/books_as_science
師資方面,有考GCSE或AL經驗當然好,但一般香港本科學生或畢業生都可以教,只要比定本書佢睇,等佢預先知道要教的範圍。

回覆:去英國前有需要補GCSE課程嗎?

A level 基本是DSE內容,但比DSE多一點,數是數十Ml,phy chem bio—樣,可買HKDSE5**書,書是包括DSE+CE+ALpast papers,一本幾十元,溫好去英國便可

skIII 發表於 14-12-17 02:27
GCSE科目方面,覺得可以試先搵下cgp出的有關書睇睇,如果某TOPIC未教或下半年都唔會教,就自己睇睇,唔明問 ...
多謝指點!

brother4 發表於 14-12-17 08:17
A level 基本是DSE內容,但比DSE多一點,數是數十Ml,phy chem bio—樣,可買HKDSE5**書,書是包括DSE+CE+A ...
多謝指點!