用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: babai
go

其實王錦輝好唔好 [複製鏈接]

小曳人 發表於 14-12-15 09:34
你睇返d舊post 啦
好唔好,好睇你要d乜,同一樣嘢,可以有人話好,有人話唔好!
...
AGREE~~事實就係咁~~^^

其實作為WKF 家長已有心理準備聽D 傳統家長數落活動開心愉快學校會輸在起跑線,學校太FREE, DSE 成績唔掂等等說話~而且大部份家長如手上有幾間私直校多數會放WKF 的學位因為WKF 的DSE 未見成績, 無呈分試中學BANDING 又會落後,所以揀WKF 的家長心理質素要好堅定相信學校的教學概念~~教育路好漫長, 唔係單一公程式,用家多數重視學生享受學習的過程而不是偏重視結果(結果係重要但唔係單一結果,好多WKF 的家長都會選擇比小朋友去外國讀書)。我暫時好滿意學校的教學,比好多機會學生演說,活動很多,高低年級的學生都能團結一致,愛上返學。如果一心向著BAND 1名英中發展,小朋友非常谷得,嚴守紀律,著重名次分數的話WKF 的教學概念就未必係你心目中杯茶。

jql  Like  發表於 14-12-17 09:18

jlbb1 發表於 14-12-17 11:22
擔心什麼呢
入到名校可能係還父母的心願,但小孩能否"勝任"又係父母另外擔心的事情,最後又可能還原基本法找尋快樂的根源。有人認為做人要先苦後甜,我會認為活在當下!沒有好不好之分,只是追求不同的理想^^

我都想知附近街坊有咩評價?品行好重要!>>有家長居於石門十幾年,仍然選擇入讀WKF,又WKF 中學部唔可以出校外午膳,平日在馬鐵或新城巿廣場見到的學生都頗斯文 。WKF 出品的不算是書呆子,頑皮或活躍的學生實有^^

WKF 中學主力暫時都係讀DSE 課程,如成績理想的話在港升學沒有難道!

我見同學什麼類型都有:學校會因材施教,盡量比機會每一個學生發展所長!我女兒較活動型又多言,同學有些較文靜但言語天份高,有些文靜但有音樂詣藝。

BCoLick 發表於 15-5-5 13:02
想問下各位用家有是基督徒家長嗎? 想問一問WKF基督教教育如何, 例如我知有團契, 咁學校是否鼓勵同學參加?  ...
WKF 的宗教教育不是太強烈, 只係學生手冊有寫經文及飯前唱歌祈禱。科目中亦不包括宗教一科, 團契係自由參與

Durian
同意Doray ~~ 童年係創意活動,但去到邊個國家也好,中學已是搏殺期!調節學生身心適應才是最重要的!

Michelle_Dad 發表於 15-10-23 18:46
回覆 sze0203 的帖子

非常贊成!此外,學校英文課程設計非常好!最近容讓優秀學生於無壓力下跳級參予考試 ...

認同功課多了
本校著重活學互動,加插外國式教學法,多個科目需要做簡報及演講,需時預備;希望在親子預備中有更多時間讓學生自行完成有關功課。
課程亦要銜接本地教育,功課數目雖少但每份功課所需時間很長!其實已有很多家長向學校反映,希望加設在校功課時段或午飯後閒科時間表。
現時,部份同學仔要減少課外閱讀及遊戲時間去完成功課。。。

KenKenChung 發表於 15-10-26 13:56
回覆 sze0203 的帖子

As observed that the workload of G2 is much more than expected, particularly on ...
我諗好多家長都有同感~~我個人就覺得數學太多 中文可以接受~~
幸運地, 我地仲有空間同學校商議功課情況,而且暫時不算催谷,而且無呈分試及名次競爭,總算還有時間玩樂!

smart_bus 發表於 15-10-27 17:55
數學功課多,但做完只係學生交換改,其實老師知唔知學生程度呢?
初小, TB 可能是學生交換改 (因見唔到老師有CLICK), 但CL, WS, HW 等都係老師改的。
你講緊既係哪級?
‹ 上一主題|下一主題