用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選校疑問....
樓主: 月希
go

選校疑問.... [複製鏈接]

mcl203 發表於 14-12-16 14:39
多咀一句....學校都要揾生意爭客嫁嗎....好過人當然大大聲....咁細細聲又未必差過人既....要小心d分析下.. ...
冇得參考學校冇SHOW實際幾多人入乜學校..最多咪話入到首選的有幾多%...

我問上年師兄家長...佢都話佢地都唔知..老師提意的學校又差好遠...
都係自己選自己心水...
不過師兄家長都話學校係派得唔錯....
佢識的都唔少同學入到B1中學...

所以唔明...又唔係真係差..點解咁神秘?

回覆 khmama 的帖子

如果小兒是BAND2A,是否在統一乙部搏BAND1B-C,最差只是回BAND2校?
會否派去BAND3校?
THANKS

TomatoCat 發表於 14-12-16 15:28

如果小兒是BAND2A,是否在統一乙部搏BAND1B-C,最差只是回BAND2校?
搏...當然會搏...目標係B1學校....

不過最差係咪只係回到B2就唔知...黑起上黎...去B3就真係唔知點算

樓主, 可以試下係本區中學簡介會既時候, 問下小朋友入讀的機會大唔大,一般中學都會了解到各間小學程度。 學校可能會話機會好大,都可以試下既.....等等。 去多幾間b1c,b2a學校,問多D, 了解多D。

引用:回覆+khmama+的帖子 如果小兒是BAND2A,是

原帖由 TomatoCat 於 14-12-16 發表

要看地區,b1及b2學位是否足夠,抽獎時過進取有機會入b3的

lcwz01 發表於 14-12-16 17:54
樓主, 可以試下係本區中學簡介會既時候, 問下小朋友入讀的機會大唔大,一般中學都會了解到各間小學程度。  ...
THX...我都有咁既打算...不過淨番既簡介會唔多
之前有D有興趣的又報唔到名...
有D又撞左仔仔學校去CAMP的日子

依家得番一間今個星期六去咋..

安格斯媽媽 發表於 14-12-16 19:40
要看地區,b1及b2學位是否足夠,抽獎時過進取有機會入b3的
咁點填先叫安全?

要睇區內學位嘅數目。eg 英中學校100, band 1 學生90, 即係有10 個band 2 學生可去英中。如果你係band 2, 隨機編號靚,可能搏到仲有位剩嘅英中。Bamd 1 學校容易介定,一般全英文班都係英中,至於band 2 or band 3, 無客觀嘅準則,所以可能有人覺得係band 2 尾,有人覺得係band 3 頭,比較難分析。相反,如果該區有100 個band 1 學生,但只有90 個英中學額,甘就有10 個隨機編號唔靚/太進取嘅band 1 學生會喺中中讀,一般人會覺得中中唔算band 1 學校。嚴格嚟講,學校係無banding,  只有學生有banding,.
[

引用:回覆+khmama+的帖子 如果小兒是BAND2A,是

原帖由 TomatoCat 於 14-12-16 發表

如果band2A, 搏一間band1好啦,以免band2位唔夠分時跌落band3.

月希
請問你讀邊間小學

khmama 發表於 14-12-15 19:00
如果你係band1, 去搏band1失敗入咗band2都叫盡過力,如果你係band2, 搏band1成功係bonus,搏唔到最後入返ba ...

請問係唔係自行只睇呈1呈2, 呈3前已收咗生個list已俾教署。即係如果呈1及2都好, 咁自行進取啲, 如果呈3滑鐵廬, 最多影響大抽奬成績而已, 唔會因為呈3成績衰咗, 自行tick番你個名出嚟?

回覆 little_yolky 的帖子

當然唔會啦!

lcwz01 發表於 14-12-17 17:00
回覆 little_yolky 的帖子

當然唔會啦!
咁即係呈1, 2考得好, 自行揀勇咗, 如果呈3衰, 最多死死地氣填番聯繫中學就包無死了。好彩可能自行已入, 去唔到大抽奬睇呈3, 對嗎?

聯繫中學都唔一定實收㗎喎,除非聯繫位多过聯繫小學嘅b1生啦。

39113911 發表於 14-12-17 08:48
月希
請問你讀邊間小學
我唔講啦....總會有D家長讀同一間小學...

不過我間小學...3,4年前轉左校長...之後行政,活動上...都越做越差

lcwz01 發表於 14-12-17 17:59
聯繫中學都唔一定實收㗎喎,除非聯繫位多过聯繫小學嘅b1生啦。
係, B1生唔會揀既聯繫學校。

‹ 上一主題|下一主題