用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有人可分享用全蒙特梭利教學既救世軍幼稚園嗎? ...
go

有人可分享用全蒙特梭利教學既救世軍幼稚園嗎? [複製鏈接]

引用:如題,想問如用全蒙教學,實際情況即係點?

原帖由 piggymonkey 於 14-12-11 發表
如題,想問如用全蒙教學,實際情況即係點?
我去過油麻地果間open day。
絕對不是我所認識既蒙教,佢只係有個課室放左蒙教具,但完全冇提d老師有冇蒙牌。
做曬資料搜集,發現香港本地幼稚園冇正統蒙教,所以只俾2個囡返Montessori playgroup。

piggymonkey 發表於 14-12-11 15:13
回覆 konew720 的帖子

可以share 你上Montessori playgroup 既情況嗎? 點爲之蒙?
playgroup果度
1. 識行到3歲既小朋友都有
2. 老師有MONTESSORI 國際牌, e.g. AMS
3. 教具有好多都係老師自己設計同DIY, 當然都有traditional既蒙教具
4. 小朋友自己上堂

我唔知係咪算正統蒙教, 但起碼比本地幼稚園只用蒙教具更能實踐蒙既理念。
我唔野算小朋友之後讀國際小學同中學, 所以都唔選擇IMS果類既國際蒙教幼稚園。

宏心 發表於 14-12-11 15:39
無錯,救世軍的老師都沒有意大利、歐洲或美國蒙特梭利協會所發的執照,不能稱為蒙特教師。

但救世軍同九 ...
講開兒童無限, 我唔當佢係幼稚園, 因為佢冇幼稚園牌。

引用:+本帖最後由+宏心+於+14-12-11+16:39+編輯+

原帖由 宏心 於 14-12-11 發表
咦~我聽到係另一原因。
其實咩原因都只有兒童無限既負責人先知。
不過最重要係間學校適唔適合我小朋友。

引用:回覆+sweetiedragon+的帖子 我都係有救世

原帖由 piggymonkey 於 14-12-12 發表
回覆 sweetiedragon 的帖子

我都係有救世軍幼稚園offer, not 幼兒園全日班, 考慮緊係咪俾小朋友讀
唔係間間救世軍都有蒙成份。問清楚。

sweetiedragon  thanks!  發表於 14-12-12 11:59
‹ 上一主題|下一主題