用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 認真求教
go

認真求教 [複製鏈接]

小兒已三年級壞性格開始浮晒出黎 覺得做功課好煩 成日欠功課 同學又話我知佢堂堂老師未講完問題他就第一個坐係位叫晒答案出黎 測驗考試不能獲最高分的原因往往驕傲自己識 未睇晒題目就答/字體求其 扣分 係屋企脾氣大 硬頸 早前中大資優課程收左阿仔 我聽講座時理解到呢類小朋友有特別需要 教導上亦有特別方法 想求教究竟需唔需要一定做左iq test斷定佢是否資優兒 才用教導資優兒的方式教導引導他? 各大學院的資優課程能對小朋友有所啟發嗎?

0    0    0    0

Joanwatson 發表於 14-12-5 22:30
小兒已三年級壞性格開始浮晒出黎 覺得做功課好煩 成日欠功課 同學又話我知佢堂堂老師未講完問題他就第一個 ...
不論做不做IQ test,小朋友的學習態度需要改善。其實沒有所謂的資優兒教導方式,都是用愛心尊重耐性去教導啦。不同的方法針對不同個性的孩子,能教得好就好了。
即使他聰穎過人,仍要學習盡學生的本份和尊重老師。想像他將來大個仔在社會工作,用這樣的態度對待工作和上司,別人未必會如老師般體諒他。

我從自己個仔的種種經歷體會到:
1. 大部份的學校,尤其是成績頂尖的學校,不會理他有幾聰明有幾多潛能,只想知道他有甚麼成就,只要他交出成績表。
2. 若要爭取一些機會,不單看他的能力有幾高,還要看他和別人相處得如何。

要孩子接受和欣賞別人的不同,不容易。加油!
for every one criticism, three positives must be given.
‹ 上一主題|下一主題