用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 期待很久的通利JMC音樂班!!??
go

期待很久的通利JMC音樂班!!?? [複製鏈接]

期待很久的通利JMC音樂班!!??

我排左成年隊終於等倒同阿女上JMC,但上左1個月她就唔肯返,都唔知點解,我估唔知係咪d歌仔好難唱,又成日坐,佢唔知係咪悶呢!?

後來朋友介紹去左上d有得走來走去的音樂班(活d的),阿女返屋企日日拎本書出黎扮曬野咁自彈自唱,連本書的cover page都揭爛埋!真係好搞笑!所以有時等倒的未必係需要的

Re: 期待很久的通利JMC音樂班!!??

小朋友是需要活潑的方法去教導他們,他們才有興趣主動學習,所以要讓他們覺得有趣才是第一步。

我等左幾年(因係旺區加週末),結果學左幾個月退學
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

肥肥人,
It is not surprising at all.  The same thing happened to my nephew 6 years ago.  He refused to go to their classes after about 2 months.  He is 10 years old now but is playing the piano very well.  The JMC is a very well designed music course but it does not necessarily follow that it suits every single kid.

Zen 寫道:
我等左幾年(因係旺區加週末),結果學左幾個月退學

me too!  Actually, it is quite boring and my girl didn't enjoy very much.  Maybe, each lesson, the content is repeat and repeat.  But, the teacher is ok and she do her best to make the class more interesting.

醒目開學勳章 王國長老

我咪又係, 不過我係music wonderland
我仲弊, 當時間舖新開, 做promotion一次俾二個月有10%off, 唸住無死啦
點知好多家長都同我一樣, 好辛苦捱完果二個月, 然後drop out!

弊啦,我重剛剛開始排wonderland隊wor。重以為要排九個月一定好啦。

我自己都識彈琴,係咪自己教好d呢?
laughin' to keep from cryin'

but自己人好難教自己人wor, 你都係比你小朋友出去玩下d pre-school音樂班好d

我諗其實真係好睇個老師gar, 我仔仔初初學都係學得唔係幾好! 因為成日都重複上次既野....但後黎我同佢轉左centre, 就好左好多啦. 而家仔仔差不多完成左1年既課程lu.....回想番初初個時d時間真係好難過!

個course係一半時間坐定彈琴, 一半時間出去老師度唱歌 or 跳舞, 都唔算好悶gar! 不過初時出去老師度唱歌 or 跳舞既時間會短d, 慢慢加長....

而家仔仔位老師係都花左好心心機, 有時會比小朋友一個一個出去彈歌仔比大家聽, 有時會叫2個小朋友做小老師, 成班小朋友跟住佢地跳舞, 有時又會用唔同既聲音比小朋友打下拍指.....真係唔錯lor!

小朋友緊有無耐性 or 唔乖既時候既....我都遇唔小!!

Dear肥肥人,
  請問你囡囡喺邊度上音樂班? 可否pm資料给我?  Thanks

音樂班?  where and which course yr girl now studying

我陪個女讀了2年JMC, 去年11月畢業, 現在跟老師學琴. 學了2個月就學完BOOK 1. 老師話學完通利, 小朋友彈琴會快些PICK UP.
排了一年隊, 跟住今年1月, 我就陪個仔上JMC, 現在上了10堂, 開頭個仔時常都問幾時上完?  但現在開始習慣. 其實個COURSE係唔悶, 因為小朋友時常出出入入, 唔係坐定定, 有時彈琴, 有時唱歌, 唱遊, 只要比小小耐性, 小朋友都會上得幾開心, 起碼大人知佢學了什麼, 可以返校企同佢一起練習. 我2個仔女都係同一個老師教, 我覺得佢教得唔錯.

必必,

妳2個仔女都係同一個老師教, 請問老師姓名?

另想問有無家長知道 Ms Barbie Yau (TST) 好唔好?

因剛上完Music Wonderland, 會跟這老師上JMC班.

Honeyseesee

必必,

妳2個仔女都係同一個老師教, 請問老師姓名?

另想問有無家長知道 Ms Barbie Yau (TST) 好唔好?

因剛上完Music Wonderland, 會跟這老師上JMC班.

Honeyseesee

請問各位除了通利, 在油尖旺或荃灣有冇此類音樂班?

Dear ak25,

My daughter join the music class in TST.  The studio is arts castle, u can visit their web site: www.artscastle.com.hk

They offer free trial class, u can try first then think think enrol or not

Honeyseesee,

他們都在荃灣上堂, 老師叫Ms Apple TO.  

唔該你, 肥肥人. 我會看看.

必必
請問你有詳細資料或電話嗎?

agreed.
我都排左好耐, 最近打黎話有位, 我亦都問過人但考慮之後都係放棄左, 我想唔一定要去這些形式的她才能學好音樂...

肥肥人 寫道:
我排左成年隊終於等倒同阿女上JMC,但上左1個月她就唔肯返,都唔知點解,我估唔知係咪d歌仔好難唱,又成日坐,佢唔知係咪悶呢!?

後來朋友介紹去左上d有得走來走去的音樂班(活d的),阿女返屋企日日拎本書出黎扮曬野咁自彈自唱,連本書的cover page都揭爛埋!真係好搞笑!所以有時等倒的未必係需要的

ak25,

荃灣愉景新城電話: 24934181
‹ 上一主題|下一主題