用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 資優?
go

資優? [複製鏈接]

有沒有人好似我仔咁,除了學習上較快外,把口唔停外,其他嘢都無乜特別的資優生?有時自己都懷疑份報告係咪出錯。

2    0    0    0

回覆:boyboy2006 的帖子

你係唔係做了WISC及評為130或以上?如果係,當時佢地有無評你個小朋友喺邊方面資優?

可能因為佢學野快, 易上手, 所以咪多閒情傾計囉!
你要俾多d挑戰佢, 等佢學多d, 又冇咁易悶!

回覆 阿女爸爸 的帖子

是啊, 已做WISC, 評130+
個個範疇都好平均, 無話其中有一方特別高, 所以可能因為咁的原因.
所以想揾下有沒有同道中人.

回覆 nekoneko79 的帖子

佢天生樂天派, 你唔叫佢做, 佢係唔會動身個D.
在家佢都好忙, 又要睇卡通, 又要玩玩具, 又要睇書.
真係怕浪費左上天比佢的天賦.

boyboy2006 發表於 14-12-2 23:01
有沒有人好似我仔咁,除了學習上較快外,把口唔停外,其他嘢都無乜特別的資優生?有時自己都懷疑份報告係咪 ...
想問下既然你覺得小朋友無咩特出,咁點解你會帶佢去做資優TEST?我仔仔4歲時,曾經因為社交同情緒去政府做評估,評估後係輕微既亞氏保加症,但叫我等小朋友6歲時帶佢去做資優TEST!我一直唔覺仔仔有邊方面似資優,除記性好好,對數目比較敏感外!最近同小朋友上社交班既姑娘傾過,佢都建議我帶仔仔去做資優TEST,姑娘話我仔仔既認知其實比同年齡既小朋友高,佢覺得我仔仔有機會係資優,但我對做唔做資優TEST就有所保留!所以想問下你點解會帶小朋友去做TEST,做完TEST對教小朋友方面有無幫助?

回覆 cl_kaka 的帖子

在2歲的時侯, 曾經上過一個心理學家的堂, 個心理學家同我講, 話我個仔好似有好多心事咁. 成日在想東西似的.
另外, 在幼稚園時老師同我講, 話發現佢學習能力比其他人快, 當時都無乜為意, 但年年都有老師咁同我講.
而最主要原因, 佢係一個好感性的人, 而且亦好敏感. 所以使到我想了解佢多D, 而去做左個TEST.
做完個TEST後, 其實無乜實際的幫助, 但對佢會多左份包容, 會體諒佢多D.

既然暫時無任何方向,佢又咁鍾意講野,不如訓練下佢講故事,從而訓練下d邏輯思考。聽到樓主咁講,都感受到你有點無奈。尼d階段都係樣樣試下,反而睇到你話佢唔叫唔做,你可以從佢講故事時俾多點鼓勵,佢又鍾意睇書,可以揾一d佢喜愛既題目俾佢講,令到佢對尼件事有多d興趣,從而訓練佢既主動性,希望個建議可以幫到你。

回覆:資優?

我女都係把口不停,唔覺佢特別叻,甚至有時覺得佢好蠢。
做咗test,暫時無乜用,唯一用處就係在校可參加一個佢年紀未能參加的課外活動!

是的, 我現階段都只是樣樣試下, 睇下佢對乜有興趣, 現階段佢較為鐘意歷史和游泳.
我發現, 當他們對一樣嘢好有興趣的時候, 佢地的學習能力係好強的.
但除了佢自己的興趣外, 其他的嘢都唔係太起勁. 我都好明白其他這樣是很正常的.
但真係好怕浪費佢. 怕佢變得越來越懶.

張五常同蘇緋雲呢d聰明人培育資優心得都係覺得free play好重要,唔會覺得冇早教會浪費呢回事
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:資優?

我仔舊年被評定為資優後,我都有諗過份報告有無出錯,我都唔覺佢有乜叻,但老師朋友個個話佢好聰明,我都唔覺佢有乜特別,但慢慢留意到佢,本來好唔鍾意睇書,不過去親圖書館都對啲科學書好有興趣,會自己揀幾本借返屋企睇,又可以無師自通,書上嘅原理自己諗諗下就明,而家我除咗讀書成績上,其他嘢都俾佢自由發揮,有時自己做書,自己做啲輕型實驗,最近係學校上機械人班學寫程式,又ok喎!俾學校揀咗佢去比賽,所以你都係細節上留意吓佢,有無乜嘢一學就上手,或者特別有興趣。

面對資優小朋友,心靈上的需要可能仲緊要,始終佢地智能比其他同齡小朋友高,學習大致上無問題。你個小朋友鍾意歷史,又喜歡講野,叫佢講多d歷史人物故事,都係一個好好學習。始終學習興趣真係最緊要。香港以前就係太多被學校迫到覺得睇書只係為了考試,而令到失去閱讀興趣。

回覆 阿女爸爸 的帖子

絕對認同心靈上的需要是很重要的, 他們雖然認知和學習能力強, 但往往心靈就好脆弱. 所以家庭的支援是很重要的. 現階段我可以做的就只係比佢自由發揮, 希望佢能夠找到佢的興趣.
希望大家可以多些交流, 互相勉勵.

培養興趣係最緊要,如果對佢對學習無興趣,甚至失去興趣,一聽到學習就提唔起勁,咁幾叻都無用啦!

回覆:cl_kaka 的帖子

我個仔都似你小朋友,四歲前過見e生,除左有si,上左一年治療後又再見e生,話佢可能亞氏保加踩界,當時無個test 確診,但開始keep住上社交,下個月就六歲,經過多次考慮後決定足六歲後會正式做亞氏保加test同iq test , 原因係準備上小一,如果佢真係需要支援,希望經過確認後可以搵到合適小學。

引用:我個仔都似你小朋友,四歲前過見e生,除左

原帖由 vanilbun 於 14-12-13 發表
我個仔都似你小朋友,四歲前過見e生,除左有si,上左一年治療後又再見e生,話佢可能亞氏保加踩界,當時無個 ...
請問你會係邊做?係咪要揀自閉證評估?

vanilbun 發表於 14-12-13 16:43
我個仔都似你小朋友,四歲前過見e生,除左有si,上左一年治療後又再見e生,話佢可能亞氏保加踩界,當時無個 ...
請問你會去邊到做呀?我對於去做IQ TEST真係有小小保留,因我小朋友好敏感,我帶佢去做TEST,佢會有好多疑問!

醒目開學勳章 貢獻勳章

boyboy2006 發表於 14-12-3 19:39
回覆 cl_kaka 的帖子

而最主要原因, 佢係一個好感性的人, 而且亦好敏感. 所以使到我想了解佢多D, 而去做左個TEST.
做完個TEST後, 其實無乜實際的幫助, 但對佢會多左份包容, 會體諒佢多D.
資優兒無樣睇架!
除了學習上較快外,把口唔停外,其他嘢都無乜特別的資優生?
你有無研究過資優兒有乜特質?
咪就係好敏感囉!同埋學嘢快,對某d事物有特強興趣

我嗰件,除咗學嘢快,就係極有性格,最鍾意同我對著幹!

恐龍家

政府係咪可以做? 一定要搵老師推薦? 可
‹ 上一主題|下一主題