用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真國際班am vs St Catherine 中英pm
樓主: onalumni
go

崇真國際班am vs St Catherine 中英pm [複製鏈接]

引用:回覆+Cheesepop+的帖子 謝謝回覆.++即係咪

原帖由 Noelpychiu 於 14-12-02 發表
回覆 Cheesepop 的帖子

謝謝回覆.  即係咪St. Cat 出路好d (小學offer)? 如讀St. Cat 洗唔洗在校外再另上  ...
Ptg 唔知,從舊post睇英文就應該要喎

THANKS

回覆:崇真國際班am vs St Catherine 中英pm

Sc

引用:回覆+Cheesepop+的帖子 謝謝回覆.++即係咪

原帖由 Noelpychiu 於 14-12-02 發表

謝謝回覆.  即係咪St. Cat 出路好d (小學offer)? 如讀St. Cat 洗唔洗在校外再另上  ...
I wanna know too

回覆:崇真國際班am vs St Catherine 中英pm

I will choose SC for sure

但係我有親戚, 囝囝上年係St Catherine畢業, 沒有一間私小&直資收, 最後都係等抽獎, 入津小。

回覆 rachelng80 的帖子

她可否分享她最後入邊間?叩門入?因很多人話sc学生叩門好勁

引用:但係我有親戚,+囝囝上年係St+Catherine畢業

原帖由 rachelng80 於 14-12-02 發表
但係我有親戚, 囝囝上年係St Catherine畢業, 沒有一間私小&直資收, 最後都係等抽獎, 入津小。

...
我大女都有sc同學無直私offer,但叩門結果好好。

有龍校唔讀,而選擇St Cat ,信念只是覺得到考小學時,如果讀St Cat考入比崇真更好的小學機會大過,本來讀崇真幼去考其他小學!
但就要冒上只是考到同崇真差不多或更差的機會!

值唔值自己諗下,而且不要忘記今屆是最多人的龍年,要小心!

Sc,培育自信加上教小朋友how to learn,終生受用,呢d比學術更重要,入半龍有好有唔好,一入去就爭爭爭,心理壓力可以好大。順帶一提,TT小學收好多sc學生。

半龍校對於龍B好重要,雖然TT也不是小一必收,但總比沒有好,加上英普班一定比中英好。
要不要再在外面上,其實是看小朋友能力,同家長想不想,我大女在TT國際,都冇出外再學。佢都有好多同學考到好好的直資小學。當然St. Cat都好,但我自己個人覺得言語是要每天多用才學得好。

兩個offer都好開心。但如果比我,會偏向st.cat, 可惜係pm offer,又唔太吸引

回覆:twk005 的帖子

各位,我有TT國際pm同St cat 英普am, 但我仔宜家讀緊下午班,平日都比較晏起身,大家覺得我應該點揀?

我大女讀st cat, 學術好,語言好,雙班主任,英語外籍老師每天和你談話,想唔流利都難,亦有普通話堂,只要你小朋友ok,考小一無問題!

引用:各位,我有TT國際pm同St+cat+英普am,+但我

原帖由 im04cpl 於 14-12-02 發表
各位,我有TT國際pm同St cat 英普am, 但我仔宜家讀緊下午班,平日都比較晏起身,大家覺得我應該點揀?

...
我個人係偏向st.cat, 仲要int'l加am㖭,啱晒我呢d農夫bb,諗都唔駛諗。但你個b又習慣遲起,建議同家人反覆再再再商量

回覆:yeunglps 的帖子

你有無出面再學野?功課多?

引用:Quote:原帖由+Cheesepop+於+14-12-02+發表

原帖由 dbchu 於 14-12-02 發表
我聽考K1成積都係靠家長出去狂補,如果乜都唔補,單靠學校又會係點?

...
我身邊嘅家長,大部分都冇特別出去補英文。所謂補英文,其實多數只係出去上考LCM ,劍橋英文試等課程。SC嘅phonics係自己一套教學,如果出去補其他phonics, 只會另小朋友混淆。但英粵班好多同學都會補普通話,因為課程真的不夠。
我當年都是有祟真am offer, 但我最後揀咗SC pm. 因為我亞囡較內向被動,怕當眾講嘢。雖然入學後都經過一輪適應,但幸好老師有經驗,不繼用唔同方法鼓勵佢,推佢出去。現在已進步不少。

引用:你有無出面再學野?功課多? +

原帖由 onalumni 於 14-12-02 發表
你有無出面再學野?功課多?
我識得家長,包括我,多數只上興趣班,補普通話,考英文嘅證書課程。K1是honeymoon, 每日一樣功課,週末兩三樣,只係畫線條,油顏色,搵圖片。一星期總要一次小朋友自己話俾家長聽要帶咩回校分享。學期中有專題研習project. 6月有表演。間中有功課小冊子,派咗一個月後交。仲有下學期講故事俾同學聽。K2就辛苦了,每日3樣功課,週末最多5-6樣。肯做嘅,15~20分鐘完成。10月後每星期有小assessment。11月尾就大assessment。一樣有專題研習,功課小冊子同表演。要講一次剪報,講故事比賽自由參與。暫時知道咁多。希望幫到大家了解多啲SC.

回覆:serenema 的帖子

How old is your daughter?? Heavy workload in TT?

回覆:mannitol 的帖子

Sounds heavy in St Cat

‹ 上一主題|下一主題