用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 分享我仔呢一年嘅進步,正能量!(比較長)
樓主: 聽雨聲
go

分享我仔呢一年嘅進步,正能量!(比較長) [複製鏈接]

聽雨聲 想問你小朋友當時歲半 or 兩歲既情況係點架 ?

好詳細...我仔好多野似會自己解決,如去拿野食,開蓋等,如做唔到佢唔會做
開唔到蓋會拎去我隻手度叫我開

咁你仔幾歲識有意識咁講野 ?
例如要水水咁

現時1歲8個月

特徵:
叫佢名唔理,除非連續叫多次或用其他野利誘佢
少說話,要求野時會叫媽媽/間中叫爸爸但唔準確,同餅餅包包等要求性字
唔比佢想要的野佢(例如餅),唔會指但會泵地,耐左都唔比,佢會繼續發脾氣,最後走開
間中開心自轉-唔比佢做會做其他野,唔會發脾氣好似無左件事
撞頭-會撞窗門,唔比佢做會停
腳尖行-見過一次但唔多
尖叫-唔算多但可以叫得停
訓教會用同一個表面較涼的枕頭,否則好耐先訓到
反轉架車玩車輪
鍾意玩可以轉的野(家中玩具/公園玩井字過三關/會所)
喜愛iPad,似會自己入想玩的app(ABC果類)/睇電視(幼時見到特別電視位會喊)
手指指野唔太得-除非準備搭lift遠遠「出定手指」去按
爸爸媽媽入屋會好興奮衝埋去,爺爺麻麻亦係,間中會叫爺爺,如少見的叔叔入來會喊但好快停之後同佢玩
無排列過車可能屋企無乜車仔
講街街/沖涼/餅餅會聽得明,立即衝去
極愛揭書,例如數字書或字母書.對音樂敏感
目光交流同父母算不錯,同媽媽爸爸玩時會望你眼好幾秒,出街會週圍望,唔太怕人(會同看更/陌生人玩),唔太怕環境轉變,可能在不同餐廳食野多或成日去街
鍾意周圍跑/爬,例如係餐廳坐唔定,除非有野食/手機睇卡通片
BYEBYE飛吻可以,但似背左咁
喜歡食薯條,例如將一條薯條與及包皮扮薯條,左右移動亂擺位都會拎到薯條準確放入口
單手叉野食可以,匙就未算準確.較偏食,如提子乾
歲多識行,現識扶野上樓梯,落就未算得,未見過跳
去公園玩會用背向方式用腳先落玩滑梯,千秋都喜歡
去會所玩會周圍跑同叫,如有年齡相若或較大兒童(無論主動行去或被動行埋身)可以一齊玩手上件玩具但欠眼神交流,覺沒趣會走,不會反應過激
歲多教佢套圈圈可以,入籃可以但唔識射波,會準確入銀入錢箱

回覆:分享我仔呢一年嘅進步,正能量!(比較長)

聽雨聲可以私下傾傾嗎?個人好亂

我反而覺得我個仔唔太識認野
例如「橙橙」「波波」呢 d 我都唔知佢識唔識
已經日日一路玩一路講
但從未試過拎「波波」呢 d 野比我
拎件開唔到的包裝食物去我手就會

我仔最強係自己叉野食,自己用匙筆飯入口
但其他野如做指令拎野,講野等就好弱

做訓練係指中心果 d?
自己都會做

完全明白,兩公婆會盡全力的了

回覆:分享我仔呢一年嘅進步,正能量!(比較長)

始終開始好難

進步左好多呀!
手眼恊調係乜?拋波接波?

言語情況係點?
識答簡單問題嗎?
仲有無擰頭自轉呢d行為?
我仔出街多左擰頭呢d古怪野
‹ 上一主題|下一主題