用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午班/下午班
go

上午班/下午班 [複製鏈接]

因為我收到嘅全係下午offer,想問下,讀下午班的好處。謝謝

3    0    0    0

引用:因為我收到嘅全係下午offer,想問下,讀下

回覆:acmcdull 的帖子

Bb 自然醒,日日心情好,幼兒情緒管理最緊要,開心自然學習快。每日晚少少瞓,令上班嘅父母多啲親子時間。

引用:Bb+自然醒,日日心情好,幼兒情緒管理最緊

原帖由 Gghui 於 14-11-29 發表
Bb 自然醒,日日心情好,幼兒情緒管理最緊要,開心自然學習快。每日晚少少瞓,令上班嘅父母多啲親子時間。

...
講得好好呀!

回覆 acmcdull 的帖子

好睇小朋友既習慣,如果小朋友早訓早醒,又有午睡習慣,當然上午班較好。
如果小朋友夜訓晏起身,又唔晒午覺,下午班完全冇問題。

最重要係比小朋友有充足睡眠,學咩都好啲

Gghui 發表於 14-11-29 15:23

...
係,唔夠訓討厭返學就學唔到嘢是呀可多點親子時間

小朋友起身時唔駛同佢有咁大角力,大家感情都好啲呀

回覆:上午班/下午班

其實好睇你小朋友既習慣,好似我仔咁日日瞓到10點幾11點先起身就一定揀pm offer

其實我都吾明点解d人甘仲意AM班 趕頭趕命 bb瞓都未瞓醒 睡眼个惺忪 就又要反學 我自己身為成年人每曰晨甘早吉起身首都覺得辛苦 何況d十靓廿個月嘅幼兒……莫明其妙

回覆:Julybabe 的帖子

其實小朋友正常作息應該係早睡早起。外國小朋友絶大部分8點上床瞓,6-7點自然醒。咁返上午班完全無問題。只係香港人太忙,夜生活多攪到bb都夜瞓。關於上丶下午班問題,選適合自己家庭就得。唔好彩揀唔中心儀時間,就惟有自己調節一下。

ensy 發表於 14-11-30 00:17
其實小朋友正常作息應該係早睡早起。外國小朋友絶大部分8點上床瞓,6-7點自然醒。咁返上午班完全無問題。只 ...
是呀,無話上午定下午好,佩合到bb自然醒就oK…咁細個bb要訓十至十二個鐘,返上午班就一定少左好多親子時間,除非父母係半職或無業遊民

下午班時間點安排啊?

返下午班可被開左早上塞車時段,慳反traveling time

回覆:Fenkim 的帖子

我就鍾意下午班,阿仔慣左10點先起身,夜晚就食完10點奶瞓,下午就4點幾5點nap,啱晒返下午班時間,其實都係睇你既習慣,無話上定下午班好

scydc 發表於 14-12-12 05:23
我就鍾意下午班,阿仔慣左10點先起身,夜晚就食完10點奶瞓,下午就4點幾5點nap,啱晒返下午班時間,其實都 ...

Good for you~~ then PM really suits your and your child's need...

My boy sleeps and wakes up early (early like 0630 - 0700 since weaned off from the night feeding...)

I have tried to put him to bed later than usual but he still wakes up early

Struggling still ....

我仔平時8點幾我就叫佢起身架LA, 不過如果番上午會仲早多1個鐘, 不過好似覺得上午見使DD時間....

回覆:facialma 的帖子

你講得好好,我之前都好想亞女讀上午班.因想送佢返學. 但聽完你講,我再諗下,宜家世代唔同,大部份父母都要返工,親子時間又少,所以迫住小朋友夜瞓.如果又要迫佢返上午班,亞女無精神返學,令佢最後無心機學,唔鍾意返學仲大件事. D人話怕小朋友升小一唔習慣,其實仲有好多年先到小一. 所以好睇大家想喺小朋友頭嗰幾年多D親子時間. 定想咁早就幫小朋友做定小一早睡早起既習慣

引用:你講得好好,我之前都好想亞女讀上午班.因

原帖由 maymaychoy 於 14-12-12 發表
你講得好好,我之前都好想亞女讀上午班.因想送佢返學. 但聽完你講,我再諗下,宜家世代唔同,大部份父母 ...
我都想囡囡返學、所以想揀am、而且我女平時10點訓7點就醒🙈 。。
跟住11點又訓,中午跟我媽出到3點,下午4-5點又訓,都唔知揀am定pm岩佢

‹ 上一主題|下一主題