用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

引用:Quote:Mother_Joyce+發表於+14-12-3+20:37+

原帖由 penn_2010 於 14-12-03 發表
謝謝你。你所講的我去年今年都全部做哂,甚至做多。

呢幾年發生好幾件事,真係對學校好心酸。
其實我寫咗信要申請K1轉國際班都未有消息,諗緊遲啲再問~
每間學校都有優缺點,希望你細b快啲有offer

penn_2010 發表於 14-12-3 20:21
謝謝你。
唔洗,因為我大B舊年都讀緊,舊年細B報佢PN都唔收.
果下真係好無助...

eekg 發表於 14-12-3 23:24
唔洗,因為我大B舊年都讀緊,舊年細B報佢PN都唔收.
果下真係好無助...

細B後來點?

引用:Quote:eekg+發表於+14-12-3+23:24+唔洗,因

原帖由 penn_2010 於 14-12-03 發表
細B後來點?
今年in k1好好彩收左,交左$留位。e十仲間唔中路過學校,就問下老師仲有冇位插pn。因為佢e十間邨校pn實在太hea。

引用:以事論事,七千銀一個月,有+net+有+native

原帖由 龍校之友 於 14-12-03 發表
以事論事,七千銀一個月,有 net 有 native PTH 教師,仲幫你湊全日仔,ok 啦。但百三銀 weekday 去公衆海 ...
Thanks for sharing! Very informative! Now I know why Ming Wai is said to be "commercial".

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-03+發表以

原帖由 gamee11 於 14-12-04 發表
Thanks for sharing! Very informative! Now I know why Ming Wai is said to be "commercial".
Thank you, Gamee11.  People said MW is commercial not because of its level of school fee, but the way it operates, namely, more like a money generating machine rather than an educational institution.

引用:回覆+龍校之友+的帖子 始終都係私營運作,

原帖由 shersiu 於 14-12-04 發表
回覆 龍校之友 的帖子

始終都係私營運作,邊會咁著數俾你,一蚊一隻雞都聽得多啦,最後埋單幾$大家心照啦 ...
所以希望小朋友生性,考到傳統教會學校,從少建立正確價值觀。

回覆:龍校之友 的帖子

其實你吾like咪退學,寫封退學信有幾難呀!伱130蚊都左計右計,其實你可以吾去!

引用:其實你吾like咪退學,寫封退學信有幾難呀!

原帖由 hayleymama24 於 14-12-04 發表
其實你吾like咪退學,寫封退學信有幾難呀!伱130蚊都左計右計,其實你可以吾去!

...
理性討論,唔好少少嘢就訴諸情緒。

回覆:龍校之友 的帖子

教育嘅嘢,唔系玩泥沙,有時唔系你想停就停,你明白的。

$1xx去公眾地方旅行係超貴,別忘記是不包午膳的。其中原因是由包團旅行社做,當然旅行社會安排車上介紹同場地協調,如果學校勤力D其實自己租車同買保險應該一半價錢左右就得。
校服方面由金綸製造,學校銷售有好處也有壞處。好處是校服標準統一而且因為學生人數不多,分散製造會增加造價。壞處是你話學校無從中取利都無人信啦。
個人認為商業味不濃,太子老師比較不勤力但教學成效算好,管理方面不要有任何期望。

引用:Quote:原帖由+hayleymama24+於+14-12-04+發

原帖由 龍校之友 於 14-12-04 發表
理性討論,唔好少少嘢就訴諸情緒。
Agree!

回覆:忍唔住為明慧講幾句說話

來來去去都只不過係包裝技巧,始終羊毛出自羊身上,如果學費收$4200, 其他課外活動,party,均一律免費,會容易接受嗎?
我都係北角明慧國際PN班家長,我會睇大數。學校都有營運開支㗎,又要有d incentive program 鼓勵吓老師, 減少人材流失,…總之,俾呢個價錢,換來小朋友的開心成長,進步,對校園的熱愛,我覺得物有所值!

回覆:Snoobiz 的帖子

如其話MW commercial, 倒不如話佢packaging skills 差,可能會更貼切!

回覆 龍校之友 的帖子

多謝你長盡理性分享!除了比較商業,其他方面滿意嗎?請問如果再比你選擇,N會擇什麼學校? commercial 如明慧定比效淺邨校?假如touch wood冇龍校收,會考慮升明慧K嗎?

Sorry, 比較多問題,因為正考慮此校N班。

回覆 龍校之友 的帖子

每個人對“商業化”嘅定義都唔同,無話對錯,起碼你有講具體例子,人哋接唔接受你嘅觀點,咁當然尊重大家嘅決定啦。就好似尋日一位jm同我講,唔系所有喺入邊讀嘅人都鐘意間學校架嘛,只要你系真正嘅用家,歡迎你表達你自己嘅意見。Right?

系我嘅角度,我就唔覺得佢嘅運營唔算太商業化。

(1)明慧本來就係一間“私立獨立”學校,如果大家比較,請用其他同類型的Private Independent學校比較,而且,佢無宗教信仰,即係都無教會嘅支援。所以,如果攞D非牟利或者宗教背景嘅學校來同佢比較,資源同支援嘅程度都唔同,我覺得對佢唔公平。

(2)就學費上來講,明慧全日班系08:00-18:00架,咁長嘅時間,咁嘅價錢,我覺得值得。從另一方面來講,你唔覺得學校都算為家長著想咩?我當初都有考慮過讀全日,因為我可以送女女返學,再返工。再同公司申請早少少放工,下午6點去接女女。唔系咁多間學校provide到咁match到在職家長嘅全日班。

(3)旅行方面,都有jm講咗,呢次系由旅行社去搞嘅,包車+導遊+一套禮物。旅行社又唔系善堂,如果佢唔賺錢,佢會唔會接呢單生意吖?大家凈系話學校賺錢,有無計過,旅行社都會賺呢?

(4)就課外活動來講,如果佢系咁commercial,佢一定會比D宣傳單張我哋,同我哋講,有咩活動,歡迎大家參加啦。但係,我喺北角校區,如果唔系通過呢張post,我都從來唔知道學校有舉辦D咩課外活動,學校sell都無sell過我哋。

(5)其他活動,我開post時都有講過,連D party啊之類嘅,我哋家長,多數時間,連小禮物都唔需要準備,又唔需要額外比錢,所以我feel唔到佢commercial。

所以咧,你要一間學校無宗教背景嘅私立幼稚園,辦得好,辦咗咁多十年,師資又要好,但係,少少錢都唔比佢賺,就好似你想你老婆,又要靚又要有錢又要同你生返幾個又要聽話勤力咁,比較唔現實。

當然,可能真係有咁正嘅學校,歡迎大家攞出來分享。

最後,我唔覺得明慧有輸送D咩唔正確嘅價值觀出來。希望你小朋友可以考到心儀嘅學校。因為喺一個你唔中意嘅地方日對夜對,真係唔好受。

龍校之友 發表於 14-12-4 09:07
所以希望小朋友生性,考到傳統教會學校,從少建立正確價值觀。
其實部分教會幼稚園是由幼稚園學費補貼教會的,所以資源分分鐘少過普通有學劵學校
那些教會學校教師人工亦偏低,要小心選擇,不要盲目相信教會學校老師一定較有愛心或者有更好的操守
當然亦有教會大力支持的幼稚園。

傳統教會學校亦有不足的地方,作為家長要小心選擇,其實邊有學校係完美呢,大人好多時都忽略小朋友意見同感受,如果要轉校記住要留意小朋友情緒。

引用:以事論事,七千銀一個月,有+net+有+native

原帖由 龍校之友 於 14-12-03 發表
以事論事,七千銀一個月,有 net 有 native PTH 教師,仲幫你湊全日仔,ok 啦。但百三銀 weekday 去公衆海 ...
算喇hkd130姐,吾好睇到甘大囉

‹ 上一主題|下一主題