用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

hayleymama24 發表於 14-12-5 17:43
周圍研究資料中,分析緊,未有定案
Ic.. Both are good schools anyways :)

回覆:Julybabe 的帖子

Donation should be entirely voluntary.  The facts the the class and name of the student are printed on the donation form somehow impose undue influence on parents.  If no record will be kept or the form will not be used for any other purposes, there is no need to do it this way.  You can simply ask those parents who want to have receipt for taxation purpose to fill in their names.  Again, we are paying over ten thousand bucks school fees a month.  We don't mind adding a few grand on top of it.  But it doesn't mean we are willing to do so.  We just don't want to take the risk.  You got it?

回覆:Julybabe 的帖子

想請教一問你係咪太子明慧呀?

Julybabe 發表於 14-12-5 22:58
Truly agree with what you have said.. We do charity for good, and not for any other absurd reasons a ...

陳校長會好多謝你。明慧去年攞左個交通安全隊最高捐款獎(原來有D咁既獎),佢係家長會笑到四萬咁話多謝各位家長。明慧去年交通安全隊另外又攞左4 至 5 個全港 xx 大獎。去年畢業禮攞哂出黎又頒一次俾我地家長睇.......

龍校之友 發表於 14-12-5 23:26
Donation should be entirely voluntary.  The facts the the class and name of the student are printed  ...

我覺得明慧係好,唔係我細B都唔會報兩年(可惜都係........)。但係咪好到好似有D家長要咁出力地護航講好說話,我覺得又未至於。加上出力護航的只是PN 讀了幾個月,說服力唔夠,好多問題係K先出現。PN 開學幾個月收唔到捐款通告當然好,好似我地呢D年年係咁收就真係.....唉..... . 但有D媽媽就大聲話學校唔commercial 因為都冇收過捐款通告(其實係未唔係冇,試問咁重要的事情點會漏左PN 小朋友?),到真係收到時又話其實自己好鍾意捐錢...........

引用:+本帖最後由+penn_2010+於+14-12-6+07:54+

原帖由 penn_2010 於 14-12-06 發表

我好同意樓主媽媽,公益善事嘅野,有咪generously做多d,冇又或者覺得機構又問題咪一毫只都吾好捐lor...as simple as that. 施比受更有福,是正確觀念來教下一代。甘大個人成日要迫自己做d自己吾願意做嘅野,俾錢參加完excursion或者捐錢後又要批評,而且思想理念及對自己仔女讀嘅學校,甘負面,我覺得個家長好失敗lo...

引用:Quote:Julybabe+發表於+14-12-5+22:58+Trul

原帖由 penn_2010 於 14-12-06 發表
陳校長會好多謝你。明慧去年攞左個交通安全隊最高捐款獎(原來有D咁既獎),佢係家長會笑到四萬咁話多謝 ...

我未有機會contribute.. 不過如果將來有機會,我會希望能貫輸幫助别人嘅正確觀念比小朋友,而吾係show比學校睇囉。

回覆:penn_2010 的帖子

返幾個月學已經對明慧產生咁深厚嘅感情,真系好難得,好值得其他家長學習,自問自己做唔到。

回覆:龍校之友 的帖子

大B返咗傳統龍校咁耐,學費平平,活動多多,未問家長收過一毫子,想搵樣嘢挑剔下都無,反而覺得自己有d虧欠咗學校,唯有返彌撒時奉獻多少少當補償。冷眼旁觀,方知何謂坐井觀天,豈知天下之大。

醒目開學勳章

回覆:忍唔住為明慧講幾句說話

我親戚個女讀中西區傳統女校幼稚園都有好多時要捐款啦公益金啦,賣獎卷啦。。。都有叫我地幫手買吓獎卷,呢啲好平常咋噃。我細細個讀私立女校每年都要有4旬期要學生奉獻捐獻啦,我真係唔覺得有咩問題。年年都有一疊明愛獎卷果啲咁嘅嘢黎返屋企搵人贊助。

引用:回覆+penn_2010+的帖子 同意,都係嗰句,

原帖由 shersiu 於 14-12-06 發表
回覆 penn_2010 的帖子

同意,都係嗰句,喜歡MW嘅用家,希望你哋讀完N繼續升上K1直至完成K3喇 ...
會心微笑。

回覆:jelly-pudding 的帖子

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+shersiu+於+14-12-06+發表回

原帖由 龍校之友 於 14-12-06 發表
會心微笑。
Thank you, 一定會。

醒目開學勳章

引用:原來事情合理與否同有幾多人參與有關,難怪

原帖由 龍校之友 於 14-12-06 發表
原來事情合理與否同有幾多人參與有關,難怪咁多人覺得佔中合理啦。
我只係想講,呢種事喺好多學校都常見,其實唔係明慧至會有。何解大家都在做相同事情的同時,明慧要俾人話係Commercial 呢?作為明慧用家接近3年半,我認同明慧同其他私立學校一樣好多嘢都講錢,連套校服同去旅行都貴過人,但無可否認,佢學術教得好,小朋友語言環境好考小學成績都唔錯,相信呢啲都符合好多明慧家長的要求。都係果一句,家家有求,咸魚青菜各有所愛,大家再爭拗落去都冇乜意思。

回覆:jelly-pudding 的帖子

你講出重點喇,個個做,但得你比人話,唔系你樣衰,就系你有問題啦。

回覆:龍校之友 的帖子

如果學生公開賽攞獎,或者派位派得好(唔覺佢有公開派中一人數分佈),就話教導有方遮。你用家長錢去攞搞籌款博攞獎,除咗校長可以面上貼金外,唔知系邊方面令學生獲益哩?

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-06+發表原

原帖由 jelly-pudding 於 14-12-06 發表
我只係想講,呢種事喺好多學校都常見,其實唔係明慧至會有。何解大家都在做相同事情的同時,明慧要俾人話係 ...
算啦,你再同佢爭論都是浪費時間。佢咁睇唔開你講咩都只會比佢有機會攻擊你及學校。這個post都係想比d正能量,或比多d信心一d準備選擇既家長。別人要發放負能量你控制不了。原來講好說話的都會變成怪獸的話,我相信無任何情況你可以改變他的堅持。由他吧!

回覆:忍唔住為明慧講幾句說話

我就每張通告捐130蚊

‹ 上一主題|下一主題