用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高幼升高小機會大嗎?
樓主: melodybooboo
go

高幼升高小機會大嗎? [複製鏈接]

回覆 vnghk0001 的帖子

咁高幼有冇phonics學?如果有由K幾開始學?

vnghk0001 發表於 14-11-27 22:02
我唔知其他小朋友識唔識,我阿女識。其實高幼k3課程已有小一程度,係無乜机會講英文、普通话。

...
咁高幼有冇phonics學?如果有由K幾開始學?

回覆:高幼升高小機會大嗎

高主教出左offer 了嗎?點解我未收到

引用:高主教出左offer+了嗎?點解我未收到 +

原帖由 sakbbjaijai 於 14-11-28 發表
高主教出左offer 了嗎?點解我未收到
未出,純討論

唔好意思,其實如果我想阿女打好個英文底子,比左佢讀一D 日日都接觸到英語既幼稚園,但唔係一條OR半龍既學校。之後P1係咪要向自己心儀既小學逐間叩門架,叩門係咪同自行收生唔同架?咁叩門時如果可以講到好流利既英文係咪好好多?
但現今社會,好多家長都會另外比小朋友出去學英文,所以3年後可能英文叻都唔算OUTSTANDING啦,唉,呢排好多野要考慮,自己又唔熟香港既教育制度點玩
同埋如果高幼收左,阿女又要再抽時間出去學英文,咪冇得休息?(因為如果係英文既話,我會想佢日日都要學)即係呢頭放學,下午又去學英文

回覆:melodybooboo 的帖子

有,不過教得慢,由K1開始。

回覆:高幼升高小機會大嗎?

高幼入高小唔夠一半,就算入到都係學術成績最叻個叻那批學生!小一已經出了成績!

回覆:choibobo 的帖子

如果你咁著重英文,高幼一定唔係你杯茶,另外,考小一,大部份用廣東話問答,又或用普通话講故事,英文叻都冇乜用。

‹ 上一主題|下一主題