用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bibitom
go

del [複製鏈接]

bibitom 發表於 14-11-18 03:08
今日囝囝小三考試第一日,考中文,以前次次都差不多满分,今日同我講有一半冇做,話唔夠時間,我覺得佢似玩 ...
The examination has finished, relax and don;t think too much especially on the absolute mark!

little_yolky 發表於 14-11-18 15:22
樓主個仔想考差啲, 以為成績無咁好, 老師就唔會針對佢。啲細路真係............ ...
No, i don't think so... maybe...無敵是最寂寞 最是痛苦 !!!

無敵是最寂寞 最是痛苦

未得一展抱負 更是痛苦

誰明白我寂寞 怕登峰造極

獨因一些際遇 埋抱負

命運原是最冷酷

知心以死報劬勞

忠奸要分 大義除害

盡義難盡愛 實在殘酷

常為俠客羡慕 劍道之高

內心中感愛念 價值更高

恨偏偏得不到 我心底愛慕

願得癡心愛伴忘劍道

無敵是最寂寞 最是痛苦

bibitom 發表於 14-11-18 17:36
所以今日我只安撫佢,叫佢呢幾日考試唔好温書了,同佢去打波玩下 wii,其實佢完全唔温唔操卷都有九十幾,只 ...

Understood!
I do think you and your child make very wise decision not studying hard!
It is because the marginal benefits of studying hard only advances the score from 9x to 98 / 99 / 100!
Not worth right?  Instead should play hard or doing other stuffs meaningful right?

無敵是最寂寞 最是痛苦 !!!

bibitom 發表於 14-11-18 23:36
佢已有自己思想,係一個個體,好難迫佢
積極不干預政策 right?

IloveJJ 發表於 14-11-19 23:29
其實區內數一數二既津校,同出名深既私校,都相距甚遠

Exactly true!

Now the main issue of the boy is "無敵是最寂寞 最是痛苦 !!!"

So he needs to find competitors of comparable levels !!!

One hill can be higher than one hill right ???

longlokma 發表於 14-11-20 00:17
其實唔係要搵間教深的,而係要找间同學水準平均d既。坦白说,在真正一线的学校,一定已有不少高调/低调的资 ...

ahnew 發表於 14-11-20 02:14
個人愚見,讀真正的一綫學校未必唔可以做個平庸開心人,我識幾個讀神級學校的小朋友真係讀得好開心,如魚得 ...

longlokma 發表於 14-11-20 07:36
平凡人生不等同平庸人生,你孩子天生便不是平庸的人,何解要迫他做变成平庸?

世上叻人本來就很多,所以叻 ...

仔仔錫錫你 發表於 14-11-20 09:07
你間學校在區內課程正常唔深,可能咁令小朋友覺得無咩挑戰。 另外會否因在家成日操卷,失去學習興趣?! ...
成日操卷?
No la, need not study still can score 9x woo!

‹ 上一主題|下一主題