用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 李宗德 vs 圓玄
樓主: jamlee309
go

崇真 vs 李宗德 vs 圓玄 [複製鏈接]

引用:選邊間好?+家住屯門,+頭痛中 +

原帖由 jamlee309 於 14-11-17 發表
選邊間好? 家住屯門, 頭痛中
check了崇真幾錢洗費未(學費,校車,拔尖補底)?
check了崇真以往升中結果未?你喜歡嗎? 圓玄同李宗德考出九龍直資中學比崇真嗎?
我自己覺得崇真係語境好, 你亦有津貼, 但未必值得6:20上車番8:00掛?

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-11-17+發表

原帖由 chubbybaby 於 14-11-18 發表
check了崇真幾錢洗費未(學費,校車,拔尖補底)?
check了崇真以往升中結果未?你喜歡嗎? 圓玄同李宗德考出九龍 ...
學費同校車都check了幾錢,大概三間派中都睇過,圓玄最差, 崇真同李小都幾好, 但我有兩個同事個仔女讀崇真,好乖,會自動自覺攞書出黎睇!

引用:Quote:原帖由+chubbybaby+於+14-11-18+發表

原帖由 jamlee309 於 14-11-18 發表
學費同校車都check了幾錢,大概三間派中都睇過,圓玄最差, 崇真同李小都幾好, 但我有兩個同事個仔女讀崇 ...
坦白講,你除咗唸返學放學安排,課外活動接送,有無第二輪校車,仲有突發事件接送。日日要6點起身,冬天真是好難起身,放學起碼4點幾先返到屋企,小朋友一定累!之後仲要做功課溫習,時間好緊迫!崇真我鄰居話功課也不少,所以細仔都唔跟哥哥一齊讀。
比我揀會揀近,時間真是好用好多

回覆:崇真 vs 李宗德 vs 圓玄

崇真如有興趣班有二輪校車,讀近d放早崇真30分鐘左右! ,多謝你意見,你支持近既,ok, thx

我唔太清楚崇真,只是鄰居小朋友讀緊,不覺很好,尤其中文佢就不太好,可能是個別例子!不過你小朋友有甘多offer,應該係叻女,係邊度讀都ok!希望你能早些抉擇!

除崇真, 李宗德和圓玄這三間小學外, 樓主還替囡囡報考其他直資和私校? 如女拔或陳守仁等.

引用:+本帖最後由+macming2008+於+14-11-18+22:5

原帖由 macming2008 於 14-11-18 發表

除崇真, 李宗德和圓玄這三間小學外, 樓主還替囡囡報考 ...
有報陳守仁,但入唔到second in, 如有陳offer, 當然選陳啦!

引用:我唔太清楚崇真,只是鄰居小朋友讀緊,不覺

原帖由 bbeasy25 於 14-11-18 發表
我唔太清楚崇真,只是鄰居小朋友讀緊,不覺很好,尤其中文佢就不太好,可能是個別例子!不過你小朋友有甘多 ...
多謝你意見,睇下仲有無其他學校offer再考慮

很多家長全軍覆沒,一學位難求,而樓主有幾間學校在手,真是叻叻,希望樓主有更offer, 取得最心儀小學,盡早放位給有需要家長。

引用:很多家長全軍覆沒,一學位難求,而樓主有幾

原帖由 macming2008 於 14-11-19 發表
很多家長全軍覆沒,一學位難求,而樓主有幾間學校在手,真是叻叻,希望樓主有更offer, 取得最心儀小學,盡 ...
我細佬個仔都無offer,所以我已放位,比更多小朋友再有機會,但學校多數留在6月一次過call back, 我已放棄宏信,圓玄, 嶺小

回覆:jamlee309 的帖子

嘩,有咁多間offer, 真是太厲害。樓主安排囡囡咁多間面試,而首輪及次輪又唔撞期,真是安排得恰度好處,就以圓玄及李小次輪面試是同日都能完成,真是叻叻叻

我會揀崇真

引用:嘩,有咁多間offer,+真是太厲害。樓主安排

嘩,有咁多間offer, 真是太厲害。樓主安排囡囡咁多間面試,而首輪及次輪又唔撞期,真是安排得恰度好處,就 ...
其間in左9間

引用:我會揀崇真

原帖由 gigiwin888 於 14-11-19 發表
我會揀崇真
多謝你意見

如此成功,樓主可否分享面試心得,好讓大家學習學習。還有,樓主會否叩門陳守仁?

引用:如此成功,樓主可否分享面試心得,好讓大家

如此成功,樓主可否分享面試心得,好讓大家學習學習。還有,樓主會否叩門陳守仁?

...
唔叩門陳啦! 我就係唔想叩門先考直資! 因驚政府派位派得差,又去叩門好煩!所以考直資私校! 我囡無參加面試班,係靠佢平時學既興趣班,返學,但佢興趣班唔少囉,都幾多架!嘻嘻! 可能我囡係大囡,所以著數d 卦

樓主帶囡囡面試都十幾回,而陳應該是樓主心儀,以樓主咁好面試成績,叩門陳成功率應該非常高,給囡囡多一次機會,給學校多一次機會。

引用:+本帖最後由+macming2008+於+14-11-19+12:0

樓主帶囡囡面試都十幾回,而陳應該是樓主心儀,以樓主 ...
陳有得叩門咩?我囡連second都入唔到喎!我唔想再煩小學面試,好攰呀!嘻嘻!

引用:Quote:原帖由+macming2008+於+14-11-19+發

原帖由 jamlee309 於 14-11-19 發表
我細佬個仔都無offer,所以我已放位,比更多小朋友再有機會,但學校多數留在6月一次過call back, 我已放棄宏 ...
咁多間都有Offer!太叻了!

無話無,年中很多家長叩門或自薦該校,如對小朋友好的事,做家長一定會去做。古有孟母三遷

‹ 上一主題|下一主題