用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 李宗德 vs 圓玄
go

崇真 vs 李宗德 vs 圓玄 [複製鏈接]

選邊間好? 家住屯門, 頭痛中

4    0    0    0

其實選擇那一間要看你自已想要甚麼.
和經濟能力

如果你願意小朋友 用長時間 上學 和 放學
那就崇真吧.  名氣 一定比圓玄 和李小強..

Danny3101 發表於 14-11-17 09:56
和經濟能力

同意. 系我就邊度近讀邊度. 除非你願意為小朋友搬屋

引用:+本帖最後由+Danny3101+於+14-11-17+10:31+

原帖由 Danny3101 於 14-11-17 發表

多謝你們意見, 經濟的話,因有政府津貼應該都ok, 我的朋友都說,崇真名氣高過圓及李, 所以我都聽緊意見

引用:Quote:Danny3101+發表於+14-11-17+09:56+其

原帖由 MV778899 於 14-11-17 發表
同意. 系我就邊度近讀邊度. 除非你願意為小朋友搬屋
搬屋,暫時唔想住,因搬了屋便要工人睇女,唔搬就有家人及工人睇女,家人可以幫手睇女功課,真係頭痛起來

回覆 jamlee309 的帖子

有政府津貼就唔同. 我選崇真, 坐校巴時間都差唔到幾遠

LuLuKiuKiu  agree  發表於 14-11-18 12:24

引用:回覆+jamlee309+的帖子 有政府津貼就唔同.

原帖由 MV778899 於 14-11-17 發表
回覆 jamlee309 的帖子

有政府津貼就唔同. 我選崇真, 坐校巴時間都差唔到幾遠
多謝你意見呀!如無政府津貼很貴

回覆:jamlee309 的帖子

如果大家一樣要搭校車,正常來說,有政府準貼,當然是揀崇真,就算小孩現在讀緊李小,一樣咁話。

;-) ;-)

引用:如果大家一樣要搭校車,正常來說,有政府準

原帖由 acw 於 14-11-17 發表
如果大家一樣要搭校車,正常來說,有政府準貼,當然是揀崇真,就算小孩現在讀緊李小,一樣咁話。

...
政府津貼不是全部學費呀! 但校車頗早0620時上車,而李小就0650時,點解你會選崇真呢?

如無崇真 (都是考慮中),我會選李小,因我鍾意李小老師有愛心,活動教學適中,圓玄唔知點解我唔鍾意,嘻嘻

我本身由細都大,都係住深水埗個頭,所以比較熟悉,搬入屯門都是7年左右

;-) ;-)

引用:我本身由細都大,都係住深水埗個頭,所以比

原帖由 acw 於 14-11-17 發表
我本身由細都大,都係住深水埗個頭,所以比較熟悉,搬入屯門都是7年左右

...
你覺得崇真怎樣?

如果係我會揀崇小,但會搬屋。小朋友搭個幾鐘車係非常辛苦的。我仔依家搭8個字已經話好攰。加上上到小學有排山倒海既功課,如果6點4上校巴,夜晚8點已經要上床訓覺。。。。

引用:如果係我會揀崇小,但會搬屋。小朋友搭個幾

原帖由 ...KAKA... 於 14-11-18 發表
如果係我會揀崇小,但會搬屋。小朋友搭個幾鐘車係非常辛苦的。我仔依家搭8個字已經話好攰。加上上到小學有 ...
你6點20分上車都好早喎,崇真應該唔會太多功課做既!但搬了無亞媽幫我手,而我又要輪班! 所以我考慮叫姐姐送返學,放學坐校車

引用:如果係我會揀崇小,但會搬屋。小朋友搭個幾

原帖由 ...KAKA... 於 14-11-18 發表
如果係我會揀崇小,但會搬屋。小朋友搭個幾鐘車係非常辛苦的。我仔依家搭8個字已經話好攰。加上上到小學有 ...
你仔都好早校車,要坐40分鐘,你仔咁早起身有無樓計,唔習慣呀

如果可以搬出去一定係崇,因為搭校車唔止係遠近問題,仲有係安全問題,日日比個老闆來回屯門公路,我一定唔會,好多外判校車喺公路同的士咁高速,咪話唔驚!
加上玄圓係屯門最好之一、李宗德又係天水圍最好的,洗乜去咁遠?

引用:Quote:原帖由+acw+於+14-11-17+發表如果大

原帖由 jamlee309 於 14-11-17 發表
政府津貼不是全部學費呀! 但校車頗早0620時上車,而李小就0650時,點解你會選崇真呢?

如無崇真 (都是考慮 ...
原來要620! 超早! 個人意見係最好搬屋。既然功課暫時唔多,搬離屯門只是靠姐姐都可以?你們兩夫婦在那裏返工?

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+14-11-17+發表

原帖由 Ehyclhphth 於 14-11-18 發表
原來要620! 超早! 個人意見係最好搬屋。既然功課暫時唔多,搬離屯門只是靠姐姐都可以?你們兩夫婦在那裏返 ...
我就揸車返工,所以住喺邊都所謂,而我老公返港島,我怕搬左屋無人教佢做功課,而家有婆婆幫手,幫我睇功課

引用:如果可以搬出去一定係崇,因為搭校車唔止係

原帖由 rsx 於 14-11-18 發表
如果可以搬出去一定係崇,因為搭校車唔止係遠近問題,仲有係安全問題,日日比個老闆來回屯門公路,我一定唔 ...
咁又係! 如唔選崇真,就會讀李宗德,因我本身唔鍾意圓玄

jamlee309 發表於 14-11-17 08:15
選邊間好? 家住屯門, 頭痛中

其實屯門區日後升中, B1學生派到一線中學機會比係深水埗區高, 尤其係男仔....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+14-11-18+16:55+

原帖由 hkpapa852 於 14-11-18 發表
我個個係女,嘻

‹ 上一主題|下一主題