用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望定協恩
樓主: BABYBABYBK
go

德望定協恩 [複製鏈接]

回覆:德望定協恩

HY

真人真事,同班friend傾開偈,P1來說,肯定協恩讀得辛苦,英默生字一定深過多過GH一大截。其他科我冇問。

協恩小班又吸引些。

呢個真係難揀。。。講真我覺得協中轉得直資自主,就係想向外揀蟋,而家啱啱轉就梗係話我會收番幾多幾多協幼,但六年後邊話得埋?

樓主old girl,你覺得如果協中唔收,讀完六年協小出去夠唔夠料?如果都有信心嘅就番母校,始終情意結又唔駛錢。德望嘅校風同協恩可能好唔同,你又聖公會嘅 (25分)你都要睇下同你夾唔夾。

唯一可以同DG 鬥吓學術和體育的女校只得協恩。評估升中機會, 只知答案。

回覆 BBSPK 的帖子

Agree

I VOTE HY!

都幾難決擇

HY

同意這是個開心選擇,兩間都是好學校,隨心而行(因為每人都有自己既情意結)...中學成績都十分出眾,各有千秋罷。請參看以下資訊:

直資校戰文憑試 聖保羅男女勝 人均5.15科5級或以上

【明報專訊】多間傳統直資英中的附屬小學正陸續招生,學生因可直升英中名校,有望在公開試考獲佳績升大學而深受家長歡迎。本報早前向9間傳統直資英中查詢最新一屆文憑試成績,5間提供資料的學校中,有4間提供學校人均考獲5級或以上的比例,當中以聖保羅男女中學成績最好,每名學生平均考獲5.15科5級或以上,其次是拔萃女書院和德望學校,人均考獲3.96和3.16科5級或以上,而拔萃男書院學生平均每人考獲2.5科5級或以上。

香港東區家長教師會聯會副主席趙明稱,家長願意額外付高昂學費送子女入讀直資英中名校,原因之一是這些學校學生成績優異,若學校拒公開成績,將影響家長知情權,難作比較。

專家﹕學術表現唯一客觀指標

喇沙書院前副校長、現職升學專家的趙榮德說,直資英中多設一條龍或直屬小學,大部分學生可直接升中,因此文憑試是唯一衡量學校學術表現的客觀指標,認為學校應盡量公開「33222」比率、升讀大學比率等,否則家長選校猶如「瞎子摸象」。

本報早前向9所傳統直資英中名校查詢最新一屆文憑試成績,聖保羅男女中學、女拔、德望學校、男拔和協恩中學5間學校有公開文憑試成績。聖保羅書院、英華書院、聖士提反書院則不公開,聖保祿學校則沒有回覆(見配稿)。

現時文憑試學生一般應考4個核心科及最多3個選修科,而大學收生時一般考慮學生4個核心科及1至2科選修科成績。文憑試成績分為7級,以5**級最高、1級最低。

女拔93%符升大資格最多

若以人均考獲5級或以上成績計算,聖保羅男女中學文憑試成績最好,平均每名學生考獲5.15科5級或以上;其次是女拔,每名學生人均考獲3.96科5級或以上。至於德望學校和男拔每名學生平均考獲3.16科和2.5科5級或以上。不過若以考獲「33222」合資格升讀本地大學比率而言,女拔成績最佳,有93%學生合資格升大學;其次是聖保羅男女中學(91.9%)、協恩中學(88.8%)和德望學校(86.5%)(見表)。

在3間有提供詳細數據的學校中,以考獲5級或以上比率計算,男拔成績明顯比聖保羅男女中學和女拔遜色。男拔人均考獲0.42個5**及2.5科5級或以上,兩者數量上均比聖保羅男女中學少一半。男拔核心科成績也比另外兩校差,以中文科為例,聖保羅男女中學和女拔分別有44.3%和42%人考獲5級或以上,男拔只有14.1%。

聖保羅男女中學和女拔回覆本報稱,滿意學生今屆文憑試成績,並指公開學校成績是一貫做法,方便社會和家長了解學校表現。男拔未有回應是否滿意今屆文憑試成績。協恩中學只提供該校考獲入讀大學基本資格比率,發言人表示,校方會於入學簡介會公布學校文憑試考獲5級或以上的成績。

趙榮德分析,上述有提供成績的名校文憑試表現理想,「男拔表現認真一般」,而該校也沒有提供「33222」比率,估計該校表現或受中文科成績影響。他建議家長選校時可參考學校「33222」和學生循聯招升讀大學比率作學術參考,另應考慮校風、課外活動等因素。

回覆:ms.bead 的帖子

好詳盡呀!唔該哂!

I will vote for HY 情意結

如果女兒谷得,當然是協恩。
不但學術有教快半至一年,要學樂器/入樂團,亦要兼顧體育。

HY 小班唔使錢你母校

中學成績同GH一樣

除非你擔心升中率

否則冇理由唔揀HY

HY, 我覺得同level-但唔洗錢!

長遠來說,我估GH升中%好過HY, 純粹估。

回覆:kirstyau 的帖子

用交學費既錢學野好過

引用:如果德望收左,但協恩25分,24號就知,揀邊

原帖由 BABYBABYBK 於 14-11-13 發表
如果德望收左,但協恩25分,24號就知,揀邊間好?
入咗協恩,上唔到中學,一世後悔

引用:Quote:原帖由+BABYBABYBK+於+14-11-13+發表

原帖由 doggy2013 於 14-11-14 發表
入咗協恩,上唔到中學,一世後悔
唔通入咗德望,升唔到中學,唔後悔嗎?
如果德望同協恩都上唔到中學,就要看地區,地區方面協恩個網好似好D

利申:自己會選協恩

回覆:lightingchung 的帖子

agree

lightingchung 發表於 14-11-14 08:30
唔通入咗德望,升唔到中學,唔後悔嗎?
如果德望同協恩都上唔到中學,就要看地區,地區方面協恩個網好似好D ...
德望升8成半, 協恩收大概5-6成, 如果升唔番中學, 要睇該校網band 2/3學校邊個好先得。
‹ 上一主題|下一主題