用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保良局顏寶鈴書院
go

保良局顏寶鈴書院   [複製鏈接]

mabel_yu 發表於 14-12-4 16:37
我個日有事做。就miss 左個open day. 請問你對呢間學感覺點呢?

個人感覺硬件一流, 資源非常好.

舉例:
1) 有中藥化驗室,
2) 有好大及貴的天文望遠鏡
3) 有一個好貴由美國買的吹氣睇天文嘅室

** 以上三項, 當時問同學係咪教學用途, 同學好有禮回答只用係"課外活動", 上堂唔洗用的. 我聽到咁樣, 我都好想小女日後中學"課外活動"有咁好設施

4) 宿舍 (小女至愛)
5) 游池

YuYuMother 發表於 14-12-4 19:18
Overall 感覺不錯,唯一覺得不足係無分組教學。

問過學校,因為有non-Chinese學生,所以中文科有分組教學 ...

如果我用階級觀念眼光睇,感覺顏寶鈴係有中產以上感覺。因為我參觀另一間沙田比較平民化直資,自己直覺覺得沙田那間襯小女多些,可能自己自卑,唔敢高攀。

之後我問小女鍾意邊間,佢講鍾意顏寶鈴的宿舍,但更鍾意沙田間啲老師陪學生。開頭我唔係好明小女講咩老師陪學生,原來佢意思係佢留意到沙田間直資每個班房都有老師當值陪學生一齊,而顏寶鈴唔係每間班房都有老師,有好多只有哥哥或姐姐當值。哈!阿女唔講我都無為意,佢一講我就覺了。

攪笑講,我老公反而留意啲老師及學生恤衫有無熨,因為佢平時要見客,覺得恤衫有無熨代表有幾尊重及整齊喎。呢一觀點睇,顏寶鈴又好些。

chris79 發表於 14-12-5 12:05
每個學生住校-宿舍,費用?

不是每個學生都住, 申請架, 有位先至有得住.(但係個職員閒談時略略講好易申請好易有得住, 佢咁講應該唔係好多人申請住)

開放日個職員好似講男生宿舍只有20個位, 女生宿舍只有20個位, 分層住宿, 住宿位真係唔多, 但非常企理. 當日我笑住同小女講宿舍間房大過妳依家屋企間房喎, 阿女見到間宿舍咁好, 笑到見牙唔見眼呀! 費用每個月幾千元 (印象中依家好似大約4-5千一個月)

我認我自卑, 心底及真心話, 如果小女日後想讀及考到呢間, 小女算係超額完成 (係我心目中), 我都好願意俾佢讀. 而寄宿方面宿費都係一項家庭開支, 到時真係考到先才決定了.

LITTLESPICY 發表於 15-1-22 22:54
宿舍?Form 幾開始?
無分Form,只有分男女宿舍。您鍾意幾時申請幾時有宿位都可以住宿。

dlh525 發表於 15-2-14 08:38
多謝,現在等阿女決定選那一間。我琴日一得閒就望下的了!

"現在阿女決定選那一間" --- 您女兒被取錄的兩間直資我自己本身都有關注及留意,我自己就會再睇及考慮埋高中選科選擇。我所提及的兩所直資就您小女被取錄的2間,您女兒被取錄的兩間直資的高中選科選擇考慮,我係另一帖有請教大家意見,您不妨考慮一下。

討論帖"升中選中學,2 間中學高中課程咁,您會點揀......?" http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2935372

dlh525 發表於 15-2-14 10:32
謝謝你的資料,可 pm你嗎?

當然可以。不過講明先,小女依家小四咋,無升中經驗架!

A校高中課程就顏xx

Yinwan 發表於 15-2-14 18:05
請問如何找到這麼詳細的中四選科資料?想看理科選科
係個間學校網站找的,有啲學校寫得好清楚,有啲學校寫得好含糊,寫得好含糊嘅我真係"中學交流"討論區內問該學校的網友的。

dlh525 發表於 15-3-2 11:31
今早剛去註冊了.

想問下, 您去已經註咗冊嘅直資取回註冊證時, 係咪好似好多前輩咁寫封信解釋就可以取得返, 無留難您呀麻?!

hkpapa852 發表於 15-7-29 11:12
假設NPL一級有150人, 對上兩屆都有5X人升讀本地大學既degree course, 再加1X人升讀本地副學位,
咁入本地大學degree course比例都 >33%, 入U率都近50%
唔係好明, 即係好定唔好?

dlh525 發表於 15-7-29 11:05
我見今年F.1 有162人....但有可能有些小朋友有其他OFFER會再轉校.

dlh525 我想了解下中,英數有無拆開再分班/組小班教學呢?

gogoweb 發表於 15-8-3 22:16
回覆 hkpapa852 的帖子

請問在哪裡可找到2013-2014中六人數?

http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_010.html_bak20130924
2012/2013

Class Structure

FormNo. of ClassNo. of Students
Form 15161
Form 25159
Form 3 5159
Form 4 5160
Form 5 5123
Form 6 5146

唉! 點解 Form 5: 123 人(5班) 會有少咗 (跳船 DSE) 37個學生呀, 足足少咗一班學生呀. 咁即係好多同學去咗海外讀書? 咁留係考DSE嘅同學仔學習士氣會唔會被影響低落呢? 聽聞(爬文所聞)匯基(東九龍)都係有呢個情況

http://www.npl.edu.hk/en/info/profile_010.html
2015-2016

Class Structure

FormNo. of ClassNo. of Students
Form 15160
Form 25153
Form 3 5160
Form 4 5153
Form 5 5136
Form 6 5144

dlh525 發表於 15-12-2 12:03
沒有

唔好意思又有問題想問, 舉例今年 2015-2016年中一開五班收咗160人, 每班約 32人, 作為用家嘅您及您女, 大班教學對老師教學及同學關注(無論學術及心理成長)照顧得到嗎? 真心想知! 感激
‹ 上一主題|下一主題