用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德信、播道,求分享
go

德信、播道,求分享 [複製鏈接]

這兩校如何?校風、成績、愛心...🙏🙏🙏

2    0    0    0

德信中學11月15 日有中學info day, 你上綱check 下

回覆:Marians 的帖子

多謝,但我想知兩間banding,校風

我只能說校風好, 係天主教會中學, 成績中等, 有補底班給有需要同學

利申, 小兒是德小小六學生

傑西 發表於 14-11-9 19:28
這兩校如何?校風、成績、愛心...🙏🙏🙏

我住播道附近, 校風唔錯, 學生不壞、算 Okay
開心學習中學, 成績唔好有要求啦
老師極愛心, 與同學打成一片, 從佢地學生 Facebook 可以見到晒。

我成日聽到街坊鄰居請小學補習老師, 有幾個小學家長能請到播道中學老師做小學生私補,
咁我猜估, 播道D老師都好得閒下, 輕鬆無咩教學壓力。

引用:我只能說校風好,+係天主教會中學,+成績中等

原帖由 Marians 於 14-11-10 發表
我只能說校風好, 係天主教會中學, 成績中等, 有補底班給有需要同學

利申, 小兒是德小小六學生
德信老師可有愛心?補底?是否很谷?

回覆:德信、播道,求分享

之前有人分享過

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2472730&extra=page%3D1

上左中學, 老師吾係講愛心, 而是有無料, 教得好吾好, 聽說德中有好多外藉老師, 明天小學會帶隊去中學上一天課, 遲些再分享一下

德信中學這個星期六有升中講座,有興趣可以去聽聽。

回覆:YuYuMother 的帖子

已報名,可有德信家長可以分享?

昨日亞仔去完觀校, 佢話副校長好友善, 食飯時地方好干淨, 有好多好野食, (查實我地的家長已經俾左飯錢), 小食部又有好多野食, 感覺上好好味 (吾敢用8達通買, 驚我吾俾), 去左圖書館影相返黎, 好大, 好光猛, 干淨, 去左一地方影相可以看到海景, 我估空氣都好的, 也有健身室好多器材, 和 labs, 佢話亞sir 收埋所有野,驚佢地攪攪振, 只放左油燈係到, 睇張相係bunsen burner

一共有70位老師, 感覺良好

回覆:Marians 的帖子

那你知道德小學生上到去德中跟到嗎?

亞仔話認得一些師兄 (舊年入左24個), 見佢地都好開心既

遲些我地家長都有專for 德小的 家長會, 到時再分享

回覆:傑西 的帖子

吾知band 3 收吾收?讀緊私小,超乖男孩!

引用:亞仔話認得一些師兄+(舊年入左24個),+見佢

原帖由 Marians 於 14-11-12 發表
亞仔話認得一些師兄 (舊年入左24個), 見佢地都好開心既

遲些我地家長都有專for 德小的 家長會, 到時再分享 ...
多謝你分享😘😘

引用:吾知band+3+收吾收?讀緊私小,超乖男孩! +

原帖由 NurseSally 於 14-11-12 發表
吾知band 3 收吾收?讀緊私小,超乖男孩!
剛聽完講座,感覺幾好。校長副校都好友善,至於收生要求,只要科目合格同操行良好就得,無話收邊個banding既學生。

學校老師全男班,睇得出同學生關係良好。見到學生都斯文有禮,喺入面讀書應該幾開心。

引用:Quote:原帖由+NurseSally+於+14-11-12+發表

原帖由 YuYuMother 於 14-11-15 發表
剛聽完講座,感覺幾好。校長副校都好友善,至於收生要求,只要科目合格同操行良好就得,無話收邊個banding ...
我都聽左TSSS 簡介!正!吾知阿囝德吾德?學生好乖!校長老師有心做好教育!

好好呀, 有其他媽咪分享

引用:好好呀,+有其仔媽咪分享

原帖由 Marians 於 14-11-16 發表
好好呀, 有其仔媽咪分享
等你遲d再分享。

星期五晚德中的正副校長有黎德小的家長會, 聽到一些資料可能家長幾有興趣, 試下簡單講一講

1) 校長好坦白, 他話如果小朋友是band 1 就吾駛選佢, 否則好歡迎大家考慮德中
2)  今年高中的同學會新開 PE subject for DSE elective subject
3)  也會開 Aviation studies and 有關電影影片製作 (吾記得全名) 的 applied subjects/應用課程
4) 成績好的同學有好多途徑申請減免學費, 其中最搞笑是家庭中有3兄弟姐妹而男丁在德中就讀也可減免學費
5) 校風好, 副校話吾係佢講而是馬鞍山police 警與學校關係部門的人講, 你地可以打電話去問

我覺得2 和3) 幾好, 因為我明白有些男孩子是吾適合讀一般主流科目

希望幫到大家
‹ 上一主題|下一主題