用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請提供高小溫習方法
go

請提供高小溫習方法 [複製鏈接]

大女小五細女小三,一直都係測驗前就印返習作/補充俾佢地再做一次當溫習,考試前又再印一次又再做一次。

雖然話頭尾都做過3次,係真係好悶,但其實依然都會有唔識!如果唔做,只叫佢地自己睇返D書/習作/補充呢,佢地就通常係睇2次就話溫完識哂,咁梗係LA, 佢地覺得拎住本書識讀就係識!但閉在一冚埋本書就口啞啞!

我想參考下其他人仲有咩方法

謝謝
   25    0    0    1

禁温法似乎考“記憶”咋喎!我只会攞作業同功課,解番d錯左既,然後自己出題(形式跟番測考或工作紙),做下補充練習咋!

回覆:請提供高小溫習方法

先搅清楚课本入面d野係咪明哂先,这是温習的第一步。否則重做幾多次作業都冇意義。

一年級開始,定下每個星期六把那個星期教的書重溫一次。温習之時,做筆記。最重要是錯了的功課,錯在哪,為甚麼會錯,怎樣避免,一一記錄下來。

有些要死記死背的,打印了貼在筆記裡。

這樣日子有功,考試時就不需特訓,而且拿筆記本溫比拿一本本書方便得多,去街都有得溫。所以一年四季,考不考試,星期天我們都能保持戶外活動。

初小我陪著,漸大就自己來。

Yanamami 發表於 14-11-7 14:20
禁温法似乎考“記憶”咋喎!我只会攞作業同功課,解番d錯左既,然後自己出題(形式跟番測考或工作 ...

都可以咁講!因為暫時佢地出無太多課外題。佢地功課作業基本上唔會錯架,因為其實都可以係書內搵到答案,等同抄寫啫,除非佢唔專心做,否則都唔會錯!

出題我就真係唔識LA, 數學有時都會,但中英常真係無法....

longlokma 發表於 14-11-7 14:34
先搅清楚课本入面d野係咪明哂先,这是温習的第一步。否則重做幾多次作業都冇意義。

...

你都講得啱,呢方面英文同數學可以做到,但中文同常識應都係要死背...

Yanamami  從來都唔洗背o咼~   發表於 14-11-7 17:49

1010mum 發表於 14-11-7 14:36
一年級開始,定下每個星期六把那個星期教的書重溫一次。温習之時,做筆記。最重要是錯了的功課,錯在哪,為 ...

等我又試下先!

但其實要搵錯處真係好難,數學功課會對過,中英常既答案都可以係書上抄既!

但我發現其實係米中英常大多數都係死背架?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-11-7+14:34+先

原帖由 jenniferkwok 於 14-11-07 發表
你都講得啱,呢方面英文同數學可以做到,但中文同常識應都係要死背...
中文点解要死背?

jenniferkwok 發表於 14-11-7 15:09
等我又試下先!

但其實要搵錯處真係好難,數學功課會對過,中英常既答案都可以係書上抄既!

我們的方法是這樣:

數學: 將該題重抄一次,包括  錯的答案(對的答案) - 寫下解釋/算式,為甚麼這個答案才是對的

英文: 常犯的錯字/錯 grammar....etc,用紅筆/highter 點出重點、旁注解釋。
         好長好難記的生字 或是  容易混淆的 vocab .....
         老師激讚的一些作句/作文中的句子 - 記得要寫返亮點在哪裡
         補習老師教的一些小技巧.....etc.

中文: 同上

常識: 課文的重點

小朋友自己認為重要的任何要點。

這些都抄在同一本筆記裡面,自己用 divider 分類。

longlokma 發表於 14-11-7 15:48
中文点解要死背?

咁又唔係全部既只係一半倒LA, 例如問體裁、喻意、默古詩,仲有就係要記得哂D生字

另外就係有D無乜得溫既

1010mum 發表於 14-11-7 16:14
我們的方法是這樣:

數學: 將該題重抄一次,包括  錯的答案(對的答案) - 寫下解釋/算式,為甚麼這個答案才 ...
唔該哂,會盡力試下

數同英我還可以掌握,常識就真係背既多,但中文我就唔多識....

引用:Quote:1010mum+發表於+14-11-7+16:14+我們

原帖由 jenniferkwok 於 14-11-07 發表
唔該哂,會盡力試下

數同英我還可以掌握,常識就真係背既多,但中文我就唔多識....
小小建議  :  

中文,要了解每课重点,例如每篇課文要帶出的句式、寫作技巧、修辭手法、標点運用……等等,這些通常在課本会有總结/句式表/词語表等方便温習。
留意以上項目,再在坊間補充練習找相應的题目给孩子做。语文基礎知識最好当然是從阅讀课外書吸收,另外做補充也可以,例如同義詞、反義詞、修饰语、助語、標点等,只要相關句子見得多及運用得多便自然会懂。

longlokma 發表於 14-11-7 17:06
小小建議  :  

中文,要了解每课重点,例如每篇課文要帶出的句式、寫作技巧、修辭手法、標点運用……等等 ...

唔該哂!

下一段真係要努力嘗試改變下溫習方法,以往既方法用係初小仲可以,依家係時候要變

其實可能係我本人問題,因為我自己由細到大其實都係用背既方式,只要背哂D內容唔高分都唔會唔合格!

但點知D女既記性無我咁好.... 呢個方法唔多WORK...

或者唔可以叫背既,係記熟...
中文:記哂D生字/詩/部首/課文
英文:生字/tenses/句型/verb list
數學:公式/計法
常識:人體系統器官/歷史/政府架構工作

既然呢個方法對佢地唔WORK, 我要搵過個方法,以上呢D如果唔用背,應該用咩方法呢?

回覆:請提供高小溫習方法

仔現在小四, 從來無背過。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:仔現在小四,+從來無背過。 +

原帖由 moondream3003 於 14-11-07 發表
請教如果不背書,但孩子又好像不大理解,怎樣温書?

引用:仔現在小四,+從來無背過。 +

原帖由 moondream3003 於 14-11-07 發表
咁係點記哂啲內容?

回覆:jenniferkwok 的帖子

尤其是常識,好多野要背,學校要答成段背的答案,我地已經分晒重點,但都好難入腦

回覆:do-re-me 的帖子

我女的情况係理解,但好難背到一模一樣

引用:Quote:原帖由+moondream3003+於+14-11-07+

咁係點記哂啲內容?
係 有位 bk 爸爸 palmchristy 網誌上推薦的一本書教平時溫書方法 , 我就跟d 啦, 一年級開始, 考試內容派了便立即整張溫書list 比仔仔, 溫完印印仔作記錄。 平時每星期日將上星期學的讀三次, 包括課文及作業, 考試溫習時又讀三次, 數學考試前一個月做補充練習。我完全無問番。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6
‹ 上一主題|下一主題