用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救--如何改善粗心大意
go

求救--如何改善粗心大意 [複製鏈接]

已經小三了, 依然勁粗心大意. 唉..........真係嘔血.
做嘢只顧快快快, D字又醜, 再唔改, 我驚會定形.
請問有沒有高人指點呀?

0    0    0    0

回覆:求救--如何改善粗心大意

我個仔小一完全一樣,學校評估佢完全零壓力,我就晚晚發惡夢

回覆:chillio 的帖子

我都想解決呢個問題 請高人指點

回覆:jswailam928 的帖子

我女小六了,話極鬥極都冇改善,已比佢再做,但下次測驗考試又係錯d唔小心野,次次超過10分,好無奈

我小時非常粗心大意,後來用了6年時間才能糾正,當時用的方法只有不斷提醒自己,D野檢查一次唔夠就檢查兩次,最後總算改到。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

happy_lavender 發表於 14-11-10 12:25
我小時非常粗心大意,後來用了6年時間才能糾正,當時用的方法只有不斷提醒自己,D野檢查一次唔夠就檢查兩次 ...
你好彩無搞到自己強迫症。

boyboy2006 發表於 14-11-6 19:00
已經小三了, 依然勁粗心大意. 唉..........真係嘔血.
做嘢只顧快快快, D字又醜, 再唔改, 我驚會定形.
請問 ...
我諗如果有方法, 一定可以申請專利發達了。

little_yolky 發表於 14-11-10 12:28
你好彩無搞到自己強迫症。

確係好彩 - 讀小學時就發現要改掉粗心大意。
不過唔小心就真係只能check多幾次,無得偷懶。而家連我D老細(包括老婆)都話我細心架。

little_yolky    發表於 14-11-11 09:08
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)
‹ 上一主題|下一主題