用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: lingchai
go

Deleted   [複製鏈接]

Deleted

deleted

引用:我不是怪獸家長,+沒有迫呀仔,+學術方面普通

原帖由 lingchai 於 14-11-03 發表
我不是怪獸家長, 沒有迫呀仔, 學術方面普通. 考其它的直資私立都係waiting, 但我們有人事關係, 一定可以入 ...
之前有幼稚園家長, 親戚朋友都話識某幾間直私小學高層,校董等等, 一定,必定入到。到頭來, d 所謂高層校董未影都無,話安排緊。佢地識咁多人, 個個親朋戚友都話讀, 咁點攪呀! 聽下算數啦!

如果有咁多間直私小學都waiting, 某程度上証明妳個小朋友唔太適合讀依幾間學校。幫小朋友揾一間適合佢既學校啦!

作為家長,大多都有俾小朋友試下叻學校既心結既,。到時放棄左, 個心結好難解。係幼稚園階段好難睇到讀唔讀到書, 如果可以入到,未試下讀啦! 讀唔到再轉校都未遲。

回覆:有人事入一間出名私小, 但....

如果覚得自己小朋友都可應付, 就梗係試吓先

樓主,真心講既然你有人仕入得呢間學校,即係有部份人都係咁入去,你個小朋友未必墊底既,不過,你真係要有心理準備同小朋友一齊努力囉,如果唔係就浪費機會,亦浪費個小朋友

引用:Yes!++If+I+were+u,+I+will+go+for+it. +

原帖由 chansiub 於 14-11-03 發表
Yes!  If I were u, I will go for it.
agree, 小朋友潛力無限,可以變化好大。

cancel

cancel

你小朋友資質怎樣? 受教? 聰明?學野快?
入咗去, 有可能會又讀得辛苦, 追得辛苦 ...
如果係St Paul Co-Ed, DBS 呢兩間, 我唔會, 其實靠人事入咗, 你自己同你小朋友既壓力會比其他人更大.

lingchai 發表於 14-11-3 16:16
幫我既人係一位富豪, 我自己只係專業人士, 打份工. 佢話有錢子弟都係咁谷返來, 都無話讀唔到.出來都唔一樣, ...
搭上搭? 講真, 除非即刻俾你註冊, 唔係真係信住先好啦.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

—條龙?讀!外国都係五、六歲先教学術, 你而家加紧追未遲吖!真係唔掂先再諗掂佢.

如果入左,你願吾願意放棄一向的"Lazy"作風?

lingchai 發表於 14-11-3 16:16

幫我既人係一位富豪, 我自己只係專業人士, 打份工. 佢話有錢子弟都係咁谷返來, 都無話讀唔到.出來都唔一樣, ...

原來係咁。。。咁要去學校交留位費果陣至再諗啦!

話時話,入男小拔要三隻勞力士,唔知你果間又值幾多隻呢?

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20131212/51988108

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20131213/18549203

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2726578

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 hkpapa852 的帖子

cancel

同我仔補習老師就係靠人事入了德望,但最終還是跟不上要轉校,她也曾經努力過,英文吾得找人上門補英文,數學吾得又搵補習,到最後連份正職到辭埋諗住多D時間陪個小朋友,最後大家都辛苦亦追不上,她後來醒覺,小朋友的天資並不適合這所學校,不是可以趨谷便可成事,免強只會令大家辛苦

回覆 奥脫福 的帖子

巴士 發表於 14-11-3 16:56
同我仔補習老師就係靠人事入了德望,但最終還是跟不上要轉校,她也曾經努力過,英文吾得找人上門補英文,數 ...

agree

回覆 巴士 的帖子

讀! 機会不是隨時出現的,考入的亦不見得个个真係叻,為什麼抹煞一个機會呢?

回覆 奥脫福 的帖子

巴士 發表於 14-11-3 16:56
同我仔補習老師就係靠人事入了德望,但最終還是跟不上要轉校,她也曾經努力過,英文吾得找人上門補英文,數 ...
我最有興趣想知道的是, 經過德望洗禮後, 讀唔掂要轉校, 咁係第二間學校有無即刻變最top的一班學生??? 我想講的是, 好多在出名學校經過幾年競爭後都係包尾果一班, 如果轉去二線學校通常又會變返一線學生. 所以樓主不要怕, 有得讀讀左先, 真係讀唔掂一定可以出返去轉讀第二間學校....

引用:回覆+巴士+的帖子 很多謝你既經驗,+我自己

原帖由 lingchai 於 14-11-03 發表
回覆 巴士 的帖子

很多謝你既經驗, 我自己無時間睇佢咁多, 因我工作實太忙. 本來只想佢靠自己開心學習, 但 ...
好多人会答你公文冇用,我会答你公文要早学才有用。k3还不算遲,可以試,但不要三科同時开始,要逐步加,英文最好選ERP。

‹ 上一主題|下一主題