用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 死唔講金口,點interview K1? 怕羞係咪冇學校收? ...
go

死唔講金口,點interview K1? 怕羞係咪冇學校收? [複製鏈接]

平時我囡已讖對答同講野好多野,一見陌生就唔敢講,所以interview好唔抵,點攪呀? 已經成日去會所,公園同playgroup都冇用,,兩歲人仔,唔係我想比壓力佢,係香港既教育制度同風氣想迫死大人同小孩.

0    0    0    0

回覆:死唔講金口,點interview K1? 怕羞係咪冇學校收?

我果個都係咁,但面試往往只有果幾分鐘,只求奇蹟出現

回覆:死唔講金口,點interview K1? 怕羞係咪冇學校收?

我個friend 個仔都係咁,眼神又閃縮不敢望人,冇辦法wor,可能平時太依靠阿媽

經過琴日嘅INTERVIEW,我相信學校對小朋友嘅考核,一係睇佢對答,二係聽唔聽指令,三係睇佢反應;唔會淨係要晒D "開金口" 嘅小朋友。 要一個兩歲小朋友去個陌生環境見陌生人,要佢地一切如常相信好難。 我相信K1 INTERVIEW,大多數學校都唔只睇一樣野。

樓主,我個仔的情況完全同你個一樣,in第一間就完全唔掂,in第二間好少少,但個間的競爭好大,哎~,但系度發覺有很多朋友都一樣,其實小朋友好多都系咁,如果學校因為小朋友怕生而唔收,個人認為有些不合理及不智。

回覆 Katherinee 的帖子

龍年競爭甘大,我係老師都收會答問題既小孩,名都唔講,死硬!

我個女在家講好多野,一陌生人就唔講,上星期in左5間,會做指令,但老師問佢名,就無講,到第5間,我叫佢講byebye, 先肯講個bye字,老師好好,話終於聽到佢講野啦,佢唔講都無計啦,我打算原校升,其實都唔錯呢

我女女平時都好多野講, 但上星期第一間 interview, 完全唔講野唔聽指令做, 由開始喊到尾

真係好擔心佢無學校收無書讀

回覆:死唔講金口,點interview K1

我個女喺屋企已經識得同我講好眼瞓,要休息,唔食飯

但每次見陌生人都唔出聲

去interview又唔講嘢,不過好彩有做晒老師要佢做嘅嘢

‹ 上一主題|下一主題