用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網 頭痛點選乙二, 現希望集合過年資料作為大家參考。 ...
樓主: pippyw
go

62網 頭痛點選乙二, 現希望集合過年資料作為大家參考。 [複製鏈接]

開心小花 發表於 14-11-24 14:09
上年自行爆到九彩的深天,馬基,今年都好似唔係爆到好勁。唔通今年無咁多在校的兄姐?

...
今年馬基自行收了85人咋 ! 即大抽獎有65個位,都已經多過近2年了

回覆 subb 的帖子

BINGO... 我就係甘諗。
理論上如果好多人揀某間學校, 必收生係5會影響自行人數。因為5夠數會係大抽獎位調過黎(自行係FIX左不少於幾多個%)。所以我先覺得自行少左人揀大熱學校。如果好多人揀, 加埋必收生無奶油無嘔突。

今年大部分62區學校都自行收生比上年少 !

siukwan512   我都有此發現, WHY??   發表於 5 分鐘前

~~~ 睇埋之後出的統一派位的額, 唔知是否可以找到答案呢 ?????

siukwan512 發表於 14-11-24 14:37
回覆 subb 的帖子

BINGO... 我就係甘諗。

荃灣好多間熱門校自行計分額都爆,多數20先至講有d機會 !
包括馬基,浸聯,伍小,思源,深天,荃基都係20先至講有機會 !

下星期就交表啦,真係唔知點填好!
不如講下那些熱門學校乙二唔使填作為參考?
有個問題想問,雖然這些熱門學校唔使填,但是想博叩門,係咪要填第三第四咁呀,如果三寶要填,應該填第幾?

pippyw 發表於 15-1-24 23:59
有個問題想問,雖然這些熱門 ...
有冇人可以幫下手呀?

pippyw 發表於 15-1-24 23:59
有個問題想問,雖然這些熱門 ...

不如講下那些熱門學校乙二唔使填作為參考?~~~ 馬基, 浸聯  (不過這2間今年每間多了1X學位, 埋想好多)

有個問題想問,雖然這些熱門學校唔使填,但是想博叩門,係咪要填第三第四咁呀,~~不是填3-4關係(其實3-4作用不大) 講明111先可以叩門的, 填都不用,
例如馬基一定111叩門才有機會面試,
荃官,思源, 浸聯,何小沒有111都有機會IN, 這幾間是只交表就全IN

如果三寶要填,應該填第幾?~~any one is OK, 只睇下邊間填先

hopeful123 發表於 14-11-12 11:40
石小我都好想楝,可能比马基易,但唔比马基差,其實有的後侮!
可以講你不用後悔, 入了去馬基你一定不後悔架, 比起一定開心又快樂架 ! 

我想選荃官, 吾知得吾得

我諗乙二連思源,石鐘山,官小,海官,都唔使填。 跟住得返柴天,伍小,基慧,荃天那些填乙二,跟住再填返d可叩門的,再來就三寶,先到外區。哈哈,好似好perfect, 其實只有兩個選擇加三寶! 同意嗎?

請問深天係咪一定111先見?

引用:我諗乙二連思源,石鐘山,官小,海官,都唔

原帖由 pippyw 於 15-01-26 發表
我諗乙二連思源,石鐘山,官小,海官,都唔使填。 跟住得返柴天,伍小,基慧,荃天那些填乙二,跟住再填返d ...
伍小乙二仲有機?我以為一定要放乙一添

回覆:lauwingtai 的帖子

伍小要111先有得叩門, 放乙二冇可能得.

回覆:62網 頭痛點選乙二, 現希望集合過年資料作為大家參考。

點解大家都唔楝外區?有些應比三寶好。

yng008 發表於 15-1-26 21:22
伍小要111先有得叩門, 放乙二冇可能得.
Oops, 又小一間唔使填。哈哈,仲以為伍小係二線tim

hopeful123 發表於 15-1-27 00:01
點解大家都唔楝外區?有些應比三寶好。
我住青龍頭,所以唔會選外區。

醒目開學勳章

引用:Quote:hopeful123+發表於+15-1-27+00:01+點

原帖由 pippyw 於 15-01-27 發表
我住青龍頭,所以唔會選外區。
乙二可以選何小,不過唔知有無校車到青龍頭。另外,荃灣唔係間間小學會有校車到深井青龍頭個邊。

回覆:pippyw 的帖子

你個case乙二放柴天較方便/有機會叩門.

引用:Quote:yng008+發表於+15-1-26+21:22+伍小要

引用:Quote:原帖由+pippyw+於+15-01-27+發表Oops

原帖由 alanwong238 於 15-01-27 發表
其實伍小同思源過往幾年派英中比率都係三成幾,係呢一兩年因為全港升中人數大幅下降,先叫派得好少少。

...
其實荃官也差不多, 本區只有浸聯算得上係好.

醒目開學勳章 王國長老

2014實戰情況
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D5
‹ 上一主題|下一主題