用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一轉變,可以教我處理嗎?
go

中一轉變,可以教我處理嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章

中一開學快兩個月,發覺跟小學真係兩個世界,開學咁耐,我連班主任把聲都未聽過,再唔似小學開學後老師會打電話俾家長講吓小朋友問題,我都唔知小朋友適應成點,點解咁擔心呢?因為聽阿仔返嚟講,有兩位同學經常唔返學,開學至今返咗都冇兩個禮拜學,又唔似病;留堂又偷走,默書又出貓,又有打交問題;某同學打電話嚟,阿仔開speak phone,我就聽到對方粗口橫飛;有次佢哋約出去打波,阿仔轉過頭就返嚟,佢話某某銀包有千幾蚊,話請晒去睇戲,所以大家就唔打波改去睇戲,阿仔話要問過我先,對方就話佢死蠢,唔講阿媽唔會知。
其實係咪我多餘?妳哋小朋友中學嘅同學係咪都係咁?我真係擔心佢學壞。

goodgoodluck  your son is a good boy   發表於 14-11-3 17:45
   0    0    0    0
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

不是多餘啊! 你校開学至今,有否中一家長師生適應面談講座?      始終是初中, 如覺得唔妥,主動些电班主任了解。

王家爸爸    發表於 14-10-26 11:04

回覆:中一轉變,可以教我處理嗎?

仔仔仲肯同你講,咁就借機讚佢正確,同埋話比佢聽你的底線。始終就算b1a都會有人唔讀書,都有活躍分子,至緊要有傾講,佢知要有交帶,咁就唔怕朋輩影響

啊仔肯同你講, 咁交帶, 快D打去學校同老師了解下啦

Such a good boy! 唔好俾d同學教壞佢。同仔好好傾下,叫佢留意下點樣選友。睇黎校風麻麻?

王家爸爸  Agree   發表於 14-10-26 12:11
TwinWong  AGREE  發表於 14-10-24 22:34
sonkhl  Agree  發表於 14-10-24 19:07

学坏真係可以好快,—两个月就KO.多d保持同仔溝通,同佢交心多d,关心多d,俾佢知你擔心d乜会好d.

我個仔間中學開學左 2 個月, 上個月和下個月都有家長會, 不過我唔得閒去, 睇嚟你個仔班同學仔好似品德唔係噤好喎 ! 你最好叫佢疏遠佢少少好 D, 唔好比佢帶壞呀 !

當然要即刻打俾老師了解下D同學,另一方面同亞仔傾下選擇朋友!

回覆:Giant 的帖子

我仔中三了,中學跟小學玩法唔同,如老師搵家長肯定大件事,通常都跟學生攪掂。
你又諗下,都岩喎,中學家長仲唔放手?唔掛得出來工作的小朋友都有阿媽送飯阿媽幫請假

我都係昨晚參加家長會小圈子選舉,才見到班主任,但班主任好好,同我傾左好耐,了解到仔在班中情況,我亦反映左比班主任知,阿仔派到依班好唔開心,因為是全級成績差同最曳一班。
班中有同學已第3年讀中三開學至今,共返左7日學。班主任相信佢會再讀第4年。該學生家庭有問題媽媽嚴重寵壞,亦相信是靠公援生活的懶人。

粗口依個語言,我仔話齋,粗口好普通一街都係,我自己唔講就得啦。
我仔都試過問我比唔比跟同學去網吧,同學都係叫佢唔駛話比我知。

最重要,你要教仔邊d 好人,邊d壞人,

我覺得要同班主任講吓, 起碼佢會"可能"做些事情隔開依D同學仔, 如編座位上.

同時, 當然地教導孩子選友.  父母是先避免有些事情發生, 有時候被壞孩子感染了, 青春期青少年, 同輩一句說話, 有力於父母十句.

我成日都同啊囡講, 自己拽拽都唔可以教壞同學

洗$好個人,我識人,男仔讀b1學校,一星期媽媽比$500佢,包乘車,每日十元,即一個week $50車$,剩下$450,在校他不買任何飮,只飲水,吃飯也每星期吃一餐$50以上,其他平平地在學校 canteen 吃,每星期有200-250剩,入銀行,話以後有需要時用,不會亂花$。

樓主,你小朋友好乖,你要讚下佢,話比佢知你好信佢,又好欣賞佢。

阿仔都有講有同學每天零用錢是$200-, 因父親是業主, 收租的。 感恩阿仔沒有羡慕人, 我只給$50-一星期零用錢(車資飯錢另付), 他也很知足, 不亂花費, 因他的目標是儲錢買玩具。真單純!

黃巴士  我自己每日都無$200洗!!:igiveup   發表於 14-11-4 11:04
TwinWong    發表於 14-11-2 22:48

醒目開學勳章

引用:我覺得最不能適應的,是家長本人。我都好唔

原帖由 KT0603 於 14-10-27 發表
我覺得最不能適應的,是家長本人。我都好唔慣,一個同學、家長都不認識,所謂家長會,是全級家長一 ...
係囉,嗰日家長日,全班同學連家長一齊,班主任話不如分享吓小朋友升中後的轉變,全場冇人出聲,心諗,小朋友都有自專心,要響佢和同學仔面前講,即係只可報喜不報憂?

孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

Giant 發表於 14-11-3 16:55
係囉,嗰日家長日,全班同學連家長一齊,班主任話不如分享吓小朋友升中後的轉變,全場冇人出聲,心諗,小朋 ...
除了派成績表單獨接見家長外, 如是普遍家長會, 通常都會分開小朋友及家長, 免在傾談日常生活及自理小節中, 小朋友互相尷尬.  

引用:Quote:原帖由+KT0603+於+14-10-27+發表我覺

‹ 上一主題|下一主題