用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bibitom
go

del [複製鏈接]

del

del

del

del pls

引用:Quote:原帖由+hongk+於+14-10-29+發表建議

原帖由 bibitom 於 14-10-29 發表
佢有上足球班和跆拳道班,我自已教佢乒乓球,柔道,篮球,游水,而家係跆拳道和游泳校隊,够哂運動了

...
有沒有每日有?國外有上學前去訓練1小時,試試看?

del

del

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+14-10-29+發表

原帖由 bibitom 於 14-10-30 發表
佢性格係好硬頸,老師罰佢,佢要問清楚點解罰,點解甘样罰,點解由你来罰。。。。

...
佢實在十分之聰明,其實去邊度都會有咁嘅情況,除非佢蠢D囉,但無得變蠢喎!但嘅然聰明,就真係要學精D囉,否則蝕底係佢,如果佢真係唔明點同人相處,試下搵評估,心理學家,輔導等…
佢就算考第一都要處理到問題所在,相信樓主明白,也明白你唔好過!
我仔只係小一,佢學嘢好好,未知考第幾,但科科9字頭,默書100,但其實去緊精神科見CP,學校都有投訴,開學兩個月,有兩次話再唔改寫手冊,只係見佢P1,放過佢,投訴最多嗰科,竟然係成積最好嗰科!我聽完,返去又提佢,教佢囉,事實有做過,就要認!幼稚園已經係咁架啦,每次電話響,都會諗,今次開邊樣呢,如果係其他事,就會諗,咁好采嘅!
唯有盡量同學校合作,做到嘅事情,就盡量做好D! 當安慰自己,將功補過!

MrBeast  更正:I meant 平常  發表於 14-10-30 09:14
MrBeast  唔係話唔栽培會變返正常?   發表於 14-10-30 08:25

引用:Quote:原帖由+hongk+於+14-10-30+發表有沒

原帖由 bibitom 於 14-10-30 發表
每日放學後有操體能,和操跆拳道柔道,加埋90-100mins 左右
對你家小朋友,下午鍛鍊晚上睡一覺能量又回來了。不如試試早上早起加多半小時游泳,跑步,踢球,都行,讓他的能量降低一點。

引用:Quote:原帖由+bibitom+於+14-10-30+發表每

原帖由 hongk 於 14-10-30 發表
對你家小朋友,下午鍛鍊晚上睡一覺能量又回來了。不如試試早上早起加多半小時游泳,跑步,踢球,都行,讓他 ...
啱呀,上課前跑幾個圈,係會定D專心D,呢個都唔係咩新方法,早係幾十年至成百年前,都已經有老師,學校咁做!
只係反而而家D學校唔會咁做,也太重視學科,小朋友能活動的時間太少!

回覆:wan_sosin 的帖子

智力係天生,後天點谷都只會高得幾分,但唔"栽培"變平常,就未必,除非個小朋友唔返學,唔學習,困係個接觸唔到出面嘅地方。
如果真係資優孩子,佢根本有自學能力,唔需要太多幫忙,最緊要係有機會!多D空間比佢哋。
但如果真係經常受到打擊,就可能會將才華收埋

bibitom 發表於 14-10-30 01:17
佢性格係好硬頸,老師罰佢,佢要問清楚點解罰,點解甘样罰,點解由你来罰。。。。

...
唉, 真係坦白從寬, 抗拒從嚴, 俾人罰仲咁多嘢講, 真係仲死得快啲。

引用:Quote:bibitom+發表於+14-10-30+01:17+佢性

原帖由 little_yolky 於 14-10-30 發表
唉, 真係坦白從寬, 抗拒從嚴, 俾人罰仲咁多嘢講, 真係仲死得快啲。
遺傳

little_yolky    發表於 14-10-30 14:01

引用:Quote:原帖由+hongk+於+14-10-30+發表對你

原帖由 wan_sosin 於 14-10-30 發表
啱呀,上課前跑幾個圈,係會定D專心D,呢個都唔係咩新方法,早係幾十年至成百年前,都已經有老師,學校咁做 ...
老人家送返學,起身就走甘滞,邊有時間做甘多野,佢星期又要跆拳道比賽,所以放學做完功課就操下

引用:智力係天生,後天點谷都只會高得幾分,但唔

原帖由 wan_sosin 於 14-10-30 發表
智力係天生,後天點谷都只會高得幾分,但唔"栽培"變平常,就未必,除非個小朋友唔返學,唔學習,困係個接觸 ...
好多野我都唔控制佢,除了禮貌和脾氣行為,可接受范圍内就由佢,前果排佢係甘問 notebook點運作,點解乜點解物,我叫佢自己拆開佢,我逐样同佢講,但要佢自己裝返,每人都需要成功和完整個案来建立自信,我希望他對事物除了解表面,本質和内裡都好重要

del

del

bibitom 發表於 14-10-30 16:37
好多野我都唔控制佢,除了禮貌和脾氣行為,可接受范圍内就由佢,前果排佢係甘問 notebook點運作,點解乜點 ...
咁老實講, 你有無覺得你同佢揀咗間唔太夾既學校呢

del

del

bibitom 發表於 14-10-30 16:49
呢間排名區内算好,又在楼下,地埋環境都滿意,就係好似大嚴,果時幼稚園班主任都話佢肯定唔夾呢間,而家小 ...
查實你屋企交通方唔方便, 可唔可以插入間神校, 同學間水平拉近啲, 阿囝無咁無聊, 同老師啱啲咀型, 可能會好啲, 你都唔駛成日拆電腦, 拆雪櫃咁丫。

del

del

del

del

bibitom 發表於 14-10-30 16:57
哈,佢真係乜都拆,小二考慮過轉校,有校收,但學校留佢,新果間學校谷得好勁,怕佢辛苦,所以冇轉到

...
我指唔係谷果啲, 係真係神校果啲。一般神校都唔駛谷學生, 因為學生自己識主動學習。谷果啲只可以係一級。

引用:Quote:bibitom+發表於+14-10-30+16:57+哈,

原帖由 little_yolky 於 14-10-30 發表
我指唔係谷果啲, 係真係神校果啲。一般神校都唔駛谷學生, 因為學生自己識主動學習。谷果啲只可以係 ...
唔會啦,我想佢在普通環境成長,學校以外的會另外教佢,人生幾十年,起步定位太高,好難返轉頭,我亦不要求不希望佢以人中龍鳯甘既思维去面向世界,我經常同佢講每人都有長處,要比就同自己比,每人生階段都會碰到不同的人,要珍惜朋友

‹ 上一主題|下一主題