用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 家長憂噤聲 急送子女留學
go

家長憂噤聲 急送子女留學   [複製鏈接]

心情仍然未能平服。
剛才從一個家長聚會"逃走". 一圍十多個香港"crop of the cream" 的中上流闊太,先討論自身生意﹑生活上如何受佔領影響,擔心自己的小朋友因peer group pressure 和自覺好型而參加佔領,繼而七嘴八舌批評佔領人士自私甚至是暴民。。。
我一直忍著默不作聲,按捺住心中想辯護的說話。。。
直至他們說到警察真的很可憐,那七個警察更慘被起訴,其實曾健超抵打,警察打他沒有錯,只可惜太衝動沒有帶他到更暗的角落或警處才打他,應該可以打得重手些。。。
那一刻,我胸口的火湧到上喉嚨、上腦!
有人續說: "嗰個暴徒淋尿在先,抵打!"
其他人說: "ha? 水咋?吾係尿下嘛?",
有人答: "係尿呀!".
我真的忍不住了,我冷冷地說: "係水!警方調查完證實係水!".
她們答 : "係水佢都係吾啱啦!"
我繼續氣往上湧 : "係,佢淋水係佢吾啱,警察可以拉佢,但吾可以用私刑,警察濫用私刑係犯法既,可被判終身監禁!".
怎料她們繼續七嘴八舌說: "唉,所以警察真係傻,應該靜雞雞打佢。。。"
那一刻,我忍不住了,我站起來,黑著臉說"吾好意思,我要走先!"
到現在我心裡仍然好激動,好心痛,好徬徨。我覺得香港已經自動慢慢變成大陸一樣,連suppose有教養有知識有思想有判斷力的一群,他們的意識形態竟然都變成這樣,認為警察只要在不穿幫的情況下就能夠濫用私刑?這樣無法無天的社會是多麼的可怕?
我以為只有收了錢的藍絲帶和沒知識的老人/婦孺才會說出這樣的說話,我真的感到心寒,為我身邊有這樣的人,為香港社會竟走到如斯田地而心寒。

salina0817  在我身邊, 也有很多這類人,他們   發表於 14-10-20 21:12

tcmsung 發表於 14-10-20 16:01
好有興趣知道,他們是否送晒子女去強國讀中、大學。

以他們的思維,一定極喜歡強國的公安式執法,他們的 ...
They sent their kids to UK boarding schools, don't ask me which one.
Very sad that these are the current elite class parents fostering the next generation elites of HK !

tcmsung 發表於 14-10-20 17:05
明白不過了。

正常 CY,林鄭,膠波,都送晒子女留英。冇幾多個留港,或留中。
yes! honestly i also sent my son abroad, and even plan to leave HK for good (mainly for my son).
it is normal and understandable to be selfish, but their ruthlessness is really scary !

引用:回覆+hennyyoyo+的帖子 唔好意思,你誤會

原帖由 亮燈 於 14-10-20 發表
回覆 hennyyoyo 的帖子

唔好意思,你誤會喇!我並非說你收錢,我是指在電視上表面反佔中,實際是收錢打學 ...
亮燈, 我好同意你既講法。我吾開心 exactly 就係因為佢地後來講到警察應該呢埋打人,so that 吾會比人捉到!       
呢d 家長會教出點樣既仔女!?

王家爸爸    發表於 14-10-21 17:02

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 多謝你既認同。好簡

原帖由 亮燈 於 14-10-21 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

多謝你既認同。好簡單,會教出以暴易暴既下一代:即係生番,沒有文明。將來呢D小朋 ...
agree.  這正是我最心寒同擔心既地方。

引用:+本帖最後由+andyng2014+於+14-10-21+13:06

原帖由 andyng2014 於 14-10-21 發表

我會教女兒什麼是公義,什麼是人性。
很開心在這裡找到同道中人。 非常同意要教導孩子人權與公義!

引用:Quote:原帖由+Ruby1219+於+14-10-20+發表心

原帖由 Tommy 於 14-10-22 發表
我欣賞您,支持您!做得很好。

我身邊也有一個有錢朋友,跟您的闊太朋友一模一樣,佢只看見眼前的經濟利益 ...
多謝Tommy!

好似亮燈話齋, "失去"一d 所謂 "朋友", 得到一d 志同道合既真朋友也是好事。

引用:我們不需要英雄,只需要公平、公正、公義、

原帖由 亮燈 於 14-10-23 發表
我們不需要英雄,只需要公平、公正、公義、有良心、有同理心的市民及下一代,如果沒有以上的市民會怎樣?很 ...
我們不需要英雄,只需要公平、公正、公義、有良心、有同理心的市民及下一代 >> cant agree more !!

引用:+本帖最後由+elmkc+於+14-10-23+16:58+編輯

原帖由 elmkc 於 14-10-23 發表
i see some HK ppl becoming de-civilized by their standpoint of pro govt and police for exercising over and illegal violence on the protesters.  those well-off ladies in my post (on previous page) who mercy those 7 policemen (confidentially beating Tsang Kin Chiu)  and even said they commited a mistake not beating him in a toilet or in police stations,  are de-civilized and inhuman.  and i am horrified to see this group growing in HK and surrounding me!

亮燈 發表於 14-10-24 12:55
我好同意中國既職員、學生都好勤力工作、學習,這是事實,但我敢保證,如果香港冇被中國統治過,仍然屬英治 ...
totally agree! I speculate this is the intention of 689 and China govt. HK and Hongkonger will become history. the HK and China govt just do not care if you HKers would stay in HK or not. those who do not want to "transform" are 'most welcome' to migrate to other countries! Those who stay? you just accept becoming another "mainlander' willingly or unwillingly.

回覆:elmkc 的帖子

既然話要包容大陸同胞在港的討厭擾民行為,用同樣道理,更加應該包容自己香港同胞既暫時佔領行為?

我亦不同意有些人譴責示威學生不依法,他們一早已表明會為犯法行為自首,負上應有的刑責。 反觀梁振英本人和他的政府高官、警隊,知法犯法,還運用權力逃避罪責,還厚顏無恥為自己開脫,這才是藐視法治,破壞社會公義的暴徒。

引用:而另一個方法就係勸政府將有公民提名既真普

原帖由 亮燈 於 14-10-24 發表
而另一個方法就係勸政府將有公民提名既真普選比香港人,我相信佢會馬上返屋企瞓覺,更加唔會阻住去維園做運 ...
正是!非常明顯政府專登拖延面對/解決,令社會更加分化。

引用:證明政府呢招做得正確,可以令一D市民將責

原帖由 亮燈 於 14-10-25 發表
證明政府呢招做得正確,可以令一D市民將責任轉移到學生身上,怪責佢地,政府一路唔理,學生就一路佔領,一D ...
bingo.  and,  政府暴力鎮壓d 示威者,憎恨他們的市民會拍手稱好!

引用:Quote:Ruby1219+發表於+14-10-25+00:11+既

原帖由 KITTY.WONG 於 14-10-25 發表
我相信大陸同胞在港的討厭擾民行為也不及自己香港同胞的討厭擾民行為,起碼佢地都比條路讓交通工具和市民用 ...
咁係因為你無留意新聞,曾健超響警察被停職前先被charge三條控罪啦。

引用:Quote:Ruby1219+發表於+14-10-25+00:11+既

原帖由 KITTY.WONG 於 14-10-25 發表
我相信大陸同胞在港的討厭擾民行為也不及自己香港同胞的討厭擾民行為,起碼佢地都比條路讓交通工具和市民用 ...
仲有,7警濫用私刑吾單只應被處分,係應該送佢地上法庭! 但吾緊要啦,689政府連黑社會同公然受賄既689都可以放過,嗰7警一定會被重輕發落。

引用:我相信都會係咁,正常黎講,如果罪名成立,

原帖由 亮燈 於 14-10-25 發表
我相信都會係咁,正常黎講,如果罪名成立,應該會被革職、判監,長俸都冇埋。但最荒謬居然係幫佢地籌款,我 ...
尋日同一位資深的消防隊長傾過,佢有落mongkok 支援警察,佢話嗰7警一定被革職﹑無長糧,好彩就打得甩吾洗坐監,吾好彩仲要坐監。 不過做佢地伙計既一定會捐錢喎。 我同佢老婆都吾同意。

佢又話,d 警察打犯打慣咗,無諗住會賴野。嗰個暗角應該係好暗,佢地又有人睇水。其實後面係car park, 有閉路電視。 所以佢地避咗閉路電視,響嗰個位落手。

我有朋友幫7警講說話,話imagine 你個小朋友好似7警咁被語言同精神上bully, 情緒失控而做出傻事應被諒解! 七警識去避閉路電視、識響暗角睇水先落手、好有組織性,有幾emotional?  我地呢十幾年比香港幾任特首同佢地既政府bully,  咁係未應該揾個暗角捉689黎打? 示威者比反佔中人甚至黑社會又鬧又打,佢地都識克制甚至阻止其他人還口還手啦。

過去呢個幾月,我响大部份政府官員建制派警察同藍絲帶身上見到同響大陸一樣既不公義同不文明,響大部份示威者同黃絲帶身上見到和平﹑友愛、有文化同追求公義。

亮燈  agree  發表於 14-10-25 12:27

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-10-25+12:4

原帖由 bobbycheung 於 14-10-25 發表
我嗰個响中環金鋪打工既家姐話,佔中令佢地既生意跌咗好多,尤其10.1 黃金週。搞到佢地諗住吾再租。點知,個大業主因為咁減租!
即係話,佔中間接幫香港解決鋪租問題!

回覆:亮燈 的帖子

同意金鐘係一個充滿creativity & love 既地方,所以last sunday 呀仔一返黎夜晚就帶咗佢去。

‹ 上一主題|下一主題