用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 終於戒甩了背巴士路線, 不過.......
樓主: derek0811
go

終於戒甩了背巴士路線, 不過....... [複製鏈接]

愛背野或極專注某一興趣,少與別人溝通交流,社交技巧弱真係A仔的其中一個特徵。有時見到佢地覺得佢地其實好聰明、好醒,但有時又覺得佢地笨,尤其係體能和社交方面。

引用:愛背野或極專注某一興趣,少與別人溝通交流

原帖由 misshk12 於 14-11-05 發表
愛背野或極專注某一興趣,少與別人溝通交流,社交技巧弱真係A仔的其中一個特徵。有時見到佢地覺得佢地其實 ...
完全同意:;pppp:

回覆 symummy 的帖子

因為有興趣,佢地會問人,記性又好,問一次已經會記住,不斷背誦,所以學得多又快。

我仔就鐘意記國家名,中英文名都會記,連非洲/東歐/南美D國家都滾瓜爛熟,佢係YOUTUBE搵好多呢D片自己睇,會知道每個國家的地理位置,然後畫出黎。依家好鐘意發掘國家的首都城市,有乜名勝古跡,天氣情況 (日日9:25PM要睇世界天氣預報),國旗個樣,國家有咩特別........

我冇打算STOP佢,人找到有興趣的事情,人生才有意思,只係要留意其他方面的發展,例如:同佢講多D人際關係的事情/故事。

回覆:Capricorn2521 的帖子

我個最近的致愛,都記到好熟了,因我買了國旗小百科比佢,仲有通用地圖及地球儀。佢上youtube聽國家名串成的歌,都會唱了,仲背埋美國州份。得閒就係咁寫國家名。佢剛6歲,第一次咁沉迷。

回覆:Olympian 的帖子

我老公又係咁講,尋找興趣最緊要,成績唔重要。

回覆 Olympian 的帖子

係呀!

我仔另一個興趣就係學外語,當然好多外語 (如西班牙文/韓文/日文/亞拉伯文)我吾識,學校冇教,冇人比佢問,佢只可以學到皮毛野。

我仔小一時,老師話佢英文已經有小三程度,好多同學家長都問我佢幼稚園讀邊間,係咪國際學校,其他我仔讀了2年S位及一年I位,邊關學校事呀!

普通話拼音小一先開始學,佢係全班學得最好果個,老師話未教過嘅字,佢都可以拼到出黎。

好開心見到情況差不多的人,好有共鳴。

引用:回覆+Olympian+的帖子 係呀!我仔另一個興

原帖由 Capricorn2521 於 14-11-07 發表

係呀!
係啦,唔知點解佢地咁鬼鍾意語文,文字真係學得好快,K3便已會寫長文了,㵶識好多深字!語言強是他們特徵之一!

Capricorn2521  你小朋友叻好多   發表於 14-11-7 17:04

回覆:derek0811 的帖子

但係想請教兩位,我覺得仔對字的興趣比文章內容興趣大。例如他會熟讀名人名,花草茶,國家名,拿起字典愛不釋手。間中才見他讀內容。我希望他正正經經看書。究竟我是否要多點引導他看內容,還是順其自然?

會呀!只係識讀而不明白內容,上小學會好辛苦,可知道課程內有一項叫做閱讀理解。

初初可以用圖畫、小D字嘅故事書,當時我仔K3,我用德育故事書開始。

小一/二都有看圖作句,所以一定要佢明白圖畫嘅內容。

然後,日日同佢讀/講同一個故事,講到佢可以講返比你聽,同時,問吓佢故事內容。我會環繞想法/反應/情緒/感覺嘅問題嚟問佢。初初佢真係只係識答開心/吾開心,之後我會講出我心中嘅答案,教佢答。漸漸地,佢會掌握得好D。

當然每個人興趣吾同,我用德育故事書係想順便教埋人際關係,而且,大多數小孩都鐘意聽故事。但如果亞仔吾鐘意聽故事,就要用其他佢有興趣嘅書開始。

如果你答我順其自然就好了,咁我就咩都唔洗做 你真係有心機教,仔又受教,如果係我仔,佢就唔會合作。不過我都唔會懶,會諗些合他性格的方法引導佢。我仔對語言都好有興趣,有時都覺得其怪,語言遲緩但又對外語有興趣。

Capricorn2521  努力!  發表於 14-11-10 15:03

其實成績唔重,有興趣人生就有樂趣係爸爸的想法,我就冇佢睇得咁開。

盡人事啦..... 幫得幾多得幾多,最重要係無悔今生。

亞仔細個時,奶奶同另一個老人家(忘記是誰!!)曾經對我說:〝比心機教,吾好蹝咗呢個仔!〞當我第一次聽到時,心想 〝你又知我吾比心機教?〞第2次聽到時,印象更深刻,有種莫名奇妙的感覺.......。

就算我叫你順其自然,我相信你都吾會坐喺度,呢D說話係壓力爆煲時用來舒緩一下啫,之後只有降低要求,而吾會坐喺度等運到.......。

引用:終於戒甩了背巴士路線,+不過.......依家改

原帖由 derek0811 於 14-10-18 發表
終於戒甩了背巴士路線, 不過.......依家改為股市.......-_-!  背了好多隻股份咩編號, 做咩行業, 記埋它們的 ...
你個仔記股市都好呀!我個仔記打仗世界戰爭,幾型號戰機、邊個國家打邊個國家、咩軍隊對軍隊,睇打仗書唔使講……無聊畫畫打發時間的,都是打仗情形好血腥囉……

引用:Quote:原帖由+misshk12+於+14-10-19+發表喜

原帖由 eekg 於 14-10-24 發表
其實我都好中意地鐵路線圖,細個果時可以背到出來。咩站咩顏色,開邊邊門,A站去B站幾$果個table都背左, ...
我個仔儲起好多地圖添

引用:我個最近的致愛,都記到好熟了,因我買了國

原帖由 Olympian 於 14-11-06 發表
我個最近的致愛,都記到好熟了,因我買了國旗小百科比佢,仲有通用地圖及地球儀。佢上youtube聽國家名串成 ...
我仔下個月3歲,又係認到超多國旗,成日唱countries of the world,勁鐘意數字同ABC,記得地鐵站顏色

我個仔而家唔记地鐵路線圖,改咗記不同巴士線有咩型號,每種型號的車牌號碼,企位坐位數目

回覆:LeeCC 的帖子

我仔對路線圖,地鐵顏色都有留意下,但不算沈迷。數字就完全冇留意。可能佢數感差。

我仔由4月到現在依然沈迷國家地方。而家睇日本有咩縣。係咪好離譜?

ihv2kids你仔個嗜好會否考慮一下,好似有些暴力。之前我讀三國演義比仔聽,佢成日都話打伐,殺人,過了一段時間先有再講。

回覆:Olympian 的帖子

冇再講。

引用:我仔對路線圖,地鐵顏色都有留意下,但不算

原帖由 Olympian 於 14-11-13 發表
我仔對路線圖,地鐵顏色都有留意下,但不算沈迷。數字就完全冇留意。可能佢數感差。

我仔由4月到現在依然 ...
我都好想。但爸爸同佢一齊迷呢!

我仔K2開始..成日自己寫低哂咩巴士去邊到..沿途有咩站...寫左幾本厚既簿...學校校長話佢已經有小學3-4年級既程度..我都好驚訝..校長問我唔覺得個仔呢個行為好叻咩...?我話唔多覺...
之後知道原來係阿氏...返醫院見醫生..醫生都話佢地呢D仔記性真係超好..但有時到真係要運用既時候就唔係好得..所以呢方面耍好好訓練...
我仔近半年愛上LEGO...將所以佢中意既系列背熟哂...幾多錢盒..一盒有多少塊都知道得一清二楚
‹ 上一主題|下一主題