用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 贏在起跑線......咁終點係邊?
go

贏在起跑線......咁終點係邊? [複製鏈接]

我一早已經接受阿仔係一個獨立的個體, 做父母只能從旁協助佢成長. 發掘他的優點長處, 加以培養, 改善他的弱點唔好的地方, 就是做父母的責任

輸了你, 嬴了世界又如何?

最重要是家人的支持. 每人都有自己的興趣, 喜歡讀書固然好, 讀唔到書係咪一世玩完? 佢唔鍾意英文又點? 第二時都係祖國的世界啦! 大左佢知道英文重要, 你唔叫佢佢都學, 咁你而家都迫唔到佢 (不過我相信係有方法導引佢的, 但要好有心機慢慢試)

我好鍾意一句, "教養兒童, 令佢行當走的路, 就算到老也不偏離"

我最希望佢能夠做到"用自己的腳走自己的路"

我最輸唔起就係冇左個仔, 除此之外, i don't care (or 唔到我care...)

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-17+12:20+

原帖由 little_yolky 於 14-10-17 發表
唔鐘意讀書(教科書)唔緊要, 但唔好唔鐘意睇書。
Agree! 我由阿仔4個月大就同佢睇書,而家5歲幾,最鍾意睇百科全書。成日有朋友問我點樣培養小朋友睇閱讀的興趣,我永遠都同佢地講1/ 要伴讀 2/ 自己要以身作則 3/ 不要給孩子咁早接觸電子產品(自己都係)。我都係近呢年先有smartphone...只要做到呢3點,我相信每個小朋友都能發現閱讀的樂趣!

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-17+13:11+A

原帖由 little_yolky 於 14-10-17 發表
哈哈, 英雄所「做」略同。全部都係呢3點。我一直都用好鐘意既Nokia單色芒電話, 收得好清又唔壞, 係我家姐頂 ...
哈哈,咁我部電視又未壞,不過阿仔以為係畫板,已經畫到花哂😭

我阿仔呢排喜歡宇宙,啲英文深到唔識,我就叫佢自己學用phonic拼出黎,當學英文啦

其實我都由佢睇,就算佢唔溫書都冇所謂啦。次次默書測驗100分又點喎。如果咁計,我都唔知佢係輸定贏lu

回覆:贏在起跑線......咁終點係邊?

嗯,大家一定要放棄越深越好這個迷思。睇書是尋樂趣不是尋知識,你一定要明白呢點,到佢大個,佢有唔明的地方,佢自然會從書本中找答案。書本,從來都是讓我阿仔"抖氣"的方法。

阿仔好細個開始,我就同佢睇OST, 所以佢認識好多字,但這個不是我當初的目的。只是我懶,OST有系統令我唔駛諗。

而家大左,我反而鍾意繪本。成本書幾十頁,都係得少過10隻字。但引發的思考討論,效果係可以好大!由其現在大是大非的時候,我都係用繪本引發佢思考,灌輸應有的睇法。

我發現不喜愛閱讀的小朋友,他們的家長都係有一個迷思,以為閱讀是要識多幾多生字。

記得有一次,阿仔問我"寂寞"點解,我話一個人感覺好悶冇人陪,阿仔話「我唔會呀!悶我可以睇書呀!我唔會寂寞!」

我明白閱讀係佢建立了什麼地位!

大家努力!

simonwan    發表於 15-6-18 01:37

引用:回覆+maomaochoi+的帖子 唔係呀,+小女小二

原帖由 sugarbun 於 14-10-17 發表
回覆 maomaochoi 的帖子

唔係呀, 小女小二, 佢連妹妹3歲果D繪本都唔肯睇我先頭痛 ...
重點有冇伴讀?

引用:冇野係絕對的,我覺得愛閱讀固然好,但真是

原帖由 Gooblovebb 於 14-10-17 發表
冇野係絕對的,我覺得愛閱讀固然好,但真是不愛又如何呢?每人興趣唔同,我識有人一睇書就想瞓,但佢都事業 ...
所以正如我所講,閱讀不是求知識。唔鍾意閱讀當然可以事業有成搵大錢等等,但人格修養心靈滿足是另一樣東西。我只想培養阿仔有問題可以從書本找答案。你諗下,有人用幾十年的經驗,才能夠寫一本書,然後你用一百幾十蚊就可以吸收人地的經驗,幾抵!人,一定有諗唔通的時候,如果可以係書本找到慰藉,多美好。當然,你可以用其他方法達到,但重申,真的不要以為愛閱讀,就能令你學業進步,事業有成。

(另外,培養小朋友愛閱讀真的比較容易教導,坊間大把說道理的故事書,攞住本書同佢講,好過𠲖𠲖哦哦

deleted

有趣,又引發大家討論「贏」「輸」的定義

引用:Quote:maomaochoi+發表於+14-10-17+14:25+

原帖由 sugarbun 於 14-10-20 發表
當然有, 讀埋比佢聽都唔聽
咁真係好傷心...你阿女鍾意啲乜?我昨天買了本"說到做到"的繪本,讀俾阿仔聽,佢笑到哈哈叫。本書講應承人的事一定要做(其實本書好"無聊",但我誇張的講,佢聽得好入神好鍾意),佢好入腦,我一提番本書的主角,佢就記得應承我的事一定要做

sugarbun  你仔仔好乖, 我都唔知可以點了   發表於 14-10-20 12:10

引用:Quote:alazy+發表於+14-10-21+12:28+成日話

原帖由 little_yolky 於 14-10-21 發表
十分認同係要教幼兒方法。

例四, 教小朋友每次攞一本書睇, 睇完放好再攞第二本。但無耐C6每次都係十幾二十 ...
哈哈,我阿仔最鍾意攤哂啲書係地下,因為佢呢排鍾意星球,佢會打開哂講木星果頁,然後圍個圓圈,之後圍住咁睇...😂不過佢都會執番哂,因為冇人明佢擺書的位置😓不過我錯在冇好好訓練佢小手肌,所以有啲精細動作做得唔係幾好。所以凡事都要講平衡,冇話邊個果套特別好

‹ 上一主題|下一主題