用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 請問高主教小學中英數教深幾多?
樓主: evil
go

請問高主教小學中英數教深幾多? [複製鏈接]

課文運用已沒有供詞填充,只有不供詞(小三、四)
幸運的是。。。成語運用仍有供字
數學以往係英文題目集中在兩、三頁紙,但今年係中英混合,耐唔耐彈出一條英文,平均一分零鐘一條數,又兩種語文,我做都暈...

回覆:sumaggie101 的帖子

説真的補習是沒有用,最好的方法就是自己教!

回覆 sumaggie101 的帖子

睇天份,睇家長要求!硬塞,睇下小朋友吸收到幾多。唔吸收的話,補習作用不大。就算補習都要家長跟。

如果家長都唔識,可以點教?

wwlylo 發表於 14-11-26 21:01
説真的補習是沒有用,最好的方法就是自己教!
還有家長和小朋友都要勤力,會發現學校不會遷就你小朋友的情度可會追上?而是要你跟到學校的步伐,不進則退。眼見很多同學從低年級時由頭五名跌到冇名次,自己不再進步便會退步。評心而論很多因素不只是學校問題,世上没有免費午餐,要收獲就必定要付出,家長就要自己跟足,不要只靠補習社。因越高年級越感吃力,家長須知道小朋友的學習進度,有問題可找老師商量。高記是一所傳統學校,大多教師都有愛心,有獎有罰。

rhearn 發表於 14-11-17 12:42
換咗新校長後似乎急於求成,而家點只教快半年我睇至少教快一年有多。我的個人經驗:

-我個小朋友試過帶份 ...
直接同副校長講....?

why not 直接同校長講....?

副校長 already resigned....? confirmed or just rumors...?

請問下學期情況有沒有好轉?
‹ 上一主題|下一主題