用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 所有面試通唔過,會唔會冇書讀嘎?
go

所有面試通唔過,會唔會冇書讀嘎? [複製鏈接]

我小朋友明年讀K1,已經報左好幾間學校,但小朋友性格比較內向,唔多出聲,好擔心!請大家比點意見!
   1    0    0    0

回覆 阿幸兒 的帖子

仲有小小時間,多d同佢講將會去邊間學校度玩,會有好多老師,小朋友,玩具等等,同佢講佢會好鍾意學校會好開心,讚多d佢俾多d信心佢,其餘的,只好靠當日表現!我仔舊年in5間,間間都喊,in到我好灰,好彩in到第6間佢表現超好,仲玩得好開心,我諗佢可能就係等呢間幼稚園

回覆:所有面試通唔過,會唔會冇書讀嘎?

唔好只報出名既學校, 村校都應該報埋

我都咁諗,上年報n都無人收

引用:回覆+阿幸兒+的帖子 仲有小小時間,多d同

原帖由 Vanessa_Yung 於 14-10-14 發表
回覆 阿幸兒 的帖子

仲有小小時間,多d同佢講將會去邊間學校度玩,會有好多老師,小朋友,玩具等等,同佢 ...
我也有同佢講,佢話不去。

而家小朋友好聰明,唔係咁容易受“tum”

yuensammi 發表於 14-10-14 20:41
唔好只報出名既學校, 村校都應該報埋
其實我報的全部是較近自己屋企的,無考慮什麼名不名校,只要小朋友開開心心返校就ok.

冇計啦, 都係漁翁殺網啦, 報多幾間睇下邊間收, 如果唔係就等1月收曬生之後睇邊D學校有位淨

我仔去陌生地方又喊又典地,真係好驚一間都唔收

所以唯有in多几间壮胆
应该不会没书读 但可能要去远一点读

There's one more chance when the school just start.  There are usually some ppl drop out after the school starts.  So in the first few days of Sep you can call the desired school and check if they still have space.  most of them will required a second interview but it is usually much easier than the first one and also you have less competitor.  I know a few fren did that and get into some famous kinder.  Dont give up!

longsky 發表於 14-10-21 23:12
我仔去陌生地方又喊又典地,真係好驚一間都唔收
同我囝一樣!你小朋友幾大,我個两嵗半了,好細膽!唔知點算!

引用:Quote:longsky+發表於+14-10-21+23:12+我仔

原帖由 阿幸兒 於 14-10-30 發表
同我囝一樣!你小朋友幾大,我個两嵗半了,好細膽!唔知點算!
我仔兩歲三個月
已經唔多講野,又鍾意喊又典地,好難攪

引用:Quote:原帖由+阿幸兒+於+14-10-30+發表同我

原帖由 longsky 於 14-10-30 發表
我仔兩歲三個月
已經唔多講野,又鍾意喊又典地,好難攪
我个仔又係两岁三个月,一样唔多出聲,颜色又唔識分。又唔肯主动同人打招呼。我报佐5间,因撞时间,只去得4间。会否太少?

如果最後沒有學校收,可以要求教局派位......但是這是無得選擇下的選擇....

Nicholas0730 發表於 14-10-30 15:33
我个仔又係两岁三个月,一样唔多出聲,颜色又唔識分。又唔肯主动同人打招呼。我报佐5间,因撞时间,只去得4 ...
我報左8間一樣系心慌慌,無信心嘎!我個仔系屋企就好多都識,但佢一出街就完全一招識嘎都唔做。

chungayu2 發表於 14-10-30 17:11
如果最後沒有學校收,可以要求教局派位......但是這是無得選擇下的選擇....
咁姐系一定有書讀,不用太擔心!

“嘎” 請問呢個乜字??

我想問其實D幼稚園系唔系一定唔喜歡怕羞,細膽的小朋友?咁樣好似有些不智,其實我個仔好好揍,有時都好乖,只是初初見到陌生人或者環境有些細膽,我覺得好正常哦! 又問過好多朋友,大家都話正常的發展過程。
‹ 上一主題|下一主題