用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

回覆:越來越氣餒……

現在只是 10 月,大家唔好太早氣餒 !

經驗分享︰阿女四年前考小學,本身是12月尾的超細女。選了7 間應考,頭 5 間學校也 reject 了,僅第 6 間有2 nd in,到考第 7 間時,阿女已經好厭倦 interview,話唔去考。我同阿女講,話仍然未有學校收你丫,你要去 in 丫。佢最後都有去到。考完出來,一 d 都講唔到考左 d 咩,我心諗凍過水。結果,竟然係呢間學校以第一輪正取生收左佢﹗我真係開心到不得了。其後,佢連第 6 間學校既 second in 都過埋關,收左,我仲有得揀添﹗

所以,未到最後一刻未知結果都不要灰心,希望在明天﹗

今年,輪到我個仔玩呢個遊戲,已有 2 間 reject 了。但我以平常心看待,只是佢每次入去 in 之前,我總會先用方法逗佢笑,又同佢講,仔仔,一陣入去玩得開心 d,enjoy!

我知當大家在等待、無奈、失望之間徘徊時,總有想哭的一刻。有情緒乃人之常情,我也在等待中哭過。記住在這時間也讓你身邊的另一半理解你,安慰你,而且也不要讓你失望哭泣的表情給孩子見到,因為他們雖小,但已能理解你的心情,同時也因此不自覺地磨滅了他們的自信心,比起考不到心儀小學更難補救﹗

祝願大家也可以考到一間又理想又適合你們小孩子的小學﹗

我孖仔都未有offer,但我只覺得累,但冇氣餒… 預左冇offer,有係bonus,咁會舒服d。

仲有3間就見晒,依家希望佢地努力埋就算了

考小學只是過程,剛開始但有排玩,我曾經都玩足一年。末入小學,要爭學位,入到小學,爭名次和成績、入乜隊乜隊........平常心吧!

讀書條路咁漫長....

helloqueen01 發表於 14-10-10 21:21
剩下三間interview,一個offer 都冇,又係細女,真是好擔心!好沮喪!
same here, 細仔, in左幾間, 全部reject, 一係就waitlist到明年八月開學前! 好擔心!!

引用:Quote:原帖由+baby_jkk+於+14-10-11+發表真

原帖由 Argyle 於 14-10-12 發表
唔洗驚,好難發生,不過是否心儀又別論
有幾難發生,我舊年都係一間waiting都冇,全reject

引用:Quote:原帖由+baby_jkk+於+14-10-11+發表真

原帖由 Argyle 於 14-10-12 發表
唔洗驚,好難發生,不過是否心儀又別論
有幾難發生,我舊年都係一間waiting都冇,全reject

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-10-12+發表唔洗

原帖由 catcc2000 於 14-10-13 發表
報番十幾間,唔信食蛋?!

樓主唔使氣餒,自已孩子當年報私立、直資時都是無一間有2nd in 的。還要是讀勁 hea KG, 面試連普通話都唔識個D。但最後在扣門時,都能在舊區扣到—間唔算少人報的上、下午小學。祗要不氣餒,比心機去準備孩子,眀天一定會更好!

回覆 Argyle 的帖子

舊年,我女的同學仔、興趣班朋友仔和鄰居小朋友,都有幾個報咗吾少,但全半香晒的case。
農曆年後見到面,見佢地真係好慘情...

但好奇怪地,到後來,每一個,真係每一個都搵到ok的歸屬,有d抽到、wait到、叩到、父母求教會幫到....。

請大家不要灰心,我是上年的過來人,這遊戲時過濾型式,有好多考生會報十間八間hold住四五個位,但係此終到下年九月都係要放位,還有些比兩家學費留到最後一日先放位,更有些攞住個位(私校)留到去叩門再選都得,到了六月至八月就會鬆好多位,可能學校call到你唔要。

剛才阿女問: 媽咪呀,宜家有冇小學收我呀?
我答: 暫時未有,但係你唔洗氣餒,因為還有幾間未in,只要努力、自己盡咗力就得!

然後我走咗入廁所喊咗😢

回覆:joslin0703 的帖子

就是有你地雙非d hk mum 先咁傷心咁擔心囉。要哭的應該是HK local parent吧。如果你們返國內讀應該會好快in到。不要哭了。倒不如回大陸讀啦。小孩也不用辛苦説廣東話。

tzeyeemama  贊成  發表於 14-10-22 13:57
megwong1  咪係!  發表於 14-10-17 14:42

引用:剛才阿女問:+媽咪呀,宜家有冇小學收我呀?

原帖由 qqkkChivas 於 14-10-13 發表
剛才阿女問: 媽咪呀,宜家有冇小學收我呀?
我答: 暫時未有,但係你唔洗氣餒,因為還有幾間未in,只要努力 ...
可能女仔成熟啲。我仔仲傻下、傻下咁,每次去interview都覺得好好玩

回覆:Dinosaur430 的帖子

今日有同學同阿女講已經有offer, 我相信因為咁所以她返來就問我!

回覆:qqkkChivas 的帖子

請問除咗宣道&九龍塘小學,仲有邊間可以報,已經衰曬頭兩間了

唔好只報勁野,報d二線學校,收到offer就可平衡一下心理

其實最慘係d小朋友,有時諗起都幾心酸,咁細個應該係開開心心嘅年紀,我都係暫時一間offer都無,本來對仔仔充滿信心的我,經過幾間失敗的經歷,有d連2nd Int 都無,心情跌至谷底,仔仔性格乘巧,外形討好,係九龍塘一間唔錯嘅幼稚園次次考第一,我都唔明失敗原因,但事實如此,我開始探討係唔係佢係入面有d我唔知嘅行為或者表現呢,從我多角度發問後,終於聽到d我無諗過會發生係佢身上的事,佢話有時面試時會心痛(我諗係壓力,唔係真係心痛),我即刻問佢點解,佢話驚學校唔收佢,我聽到即刻呆左,好彩忍得住無喊,佢平時活潑開朗,我地自問(係自問,受者可能唔係咁認為)無比壓力佢,但事實上原來佢係咁大壓力,我即刻同佢講你唔會無書讀架,其實已經有一間學校收左你,面試係一種經驗,我想你感受吓面試係點樣嘅,佢即刻好開心咁問我邊間收左佢,我唯有話佢知係灣仔架,而家唔講得住 因為間學校仲收緊人所以唔可以周圍同人講。各位家長要知道就算最後無offer,都唔關小朋友事,係現今社會及教育制度問題。我已決定搬屋抽獎,餘下的佢想Int 就Int, 唔去就算,大家都沒有壓力,或者到時揀一兩間扣門,請大家關心小朋友多些,不要只求追逐名校,在香港你的小朋友一定會有書讀,

Jess.ng    發表於 14-10-14 13:30
licpd    發表於 14-10-14 09:00
‹ 上一主題|下一主題