用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越氣餒……
樓主: bcbcmama
go

越來越氣餒……   [複製鏈接]

真係諗番自己细個時搵學校邊有咁辛苦架。一個5歲嘅小朋友,D學校expect佢哋應該係點呢?近來我都放鬆了仔仔啦,未有學校收,但仲有幾間未in嘅,到時正正常常去in,唔再迫佢日日認字講故事果d,每日佢喜歡講就講,想玩咪由得佢玩吓,希望佢有個開心嘅童年生活就好啦。

jlbb1    發表於 14-11-4 11:24
LuLuKiuKiu    發表於 14-11-4 09:41

引用:真係諗番自己细個時搵學校邊有咁辛苦架。一

原帖由 poodlebb007 於 14-11-03 發表
真係諗番自己细個時搵學校邊有咁辛苦架。一個5歲嘅小朋友,D學校expect佢哋應該係點呢?近來我都放鬆了仔仔 ...
很好,讀書成世人流流長,入唔到這些直資或私校不代表什麼(我們細個,讀唔到書先至去私校,依家調轉哂),真係唔好比大洪流牽著走,我和老公都平常心継續餘下面試,呀仔當去玩去見識吓不同學校。我們等抽津校,又可以儲定錢,將來要送仔出國留學。

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-2+21:27+是,很

原帖由 jlbb1 於 14-11-03 發表
完全認同, 面試對家長及學生太大壓力了, 尤其是入了2nd 3rd in 後, 跟住fail. 實在有點難受. 果幾歲人仔,  ...
好認同,最難受是小朋友入到3rd round, 但最終失敗。我其實真唔明白,有些學校可以一次面試又唔見家長,有些九萬幾次,家長小朋友真係好磨人。

jlbb1  其實見1次都可以考到小朋友, 唔   發表於 14-11-4 11:28

回覆:越來越氣餒……

我冇因為interview而特別迫個囡接受特別訓練,佢只係一個5歲既小女孩,應該享受佢短暫既童年。我都有幫佢報私校和直資,但都已諗定會冇一間收佢,因為佢係細女,能力上相比其他小朋友係較弱。我同自己講,冇一間收的話,咪玩大抽獎囉,總有書讀嘅。我地做父母係希望可以為佢安排最好,但有好多野係我地控制範圍以外。

回覆:poodlebb007 的帖子

癲架真係。大人見工有幾可要in 3,4次架。係香港,香港人想讀間好學校都好難。local parents and kids真的好辛苦。

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-2+21:27+是,很

原帖由 little_yolky 於 14-11-03 發表
儍架? 你幾時見工要筆試, 面試, 畫畫, 唱歌, 跳舞樣樣精? 個CV唔單止一般證書, 要國際奬或全港奬項至有用,  ...
哈哈,我都覺得呀仔叻,我細時,5歲仲發緊夢,依家又考情景題,常識題,雙位計數,講故事,畫畫,認字(中,英),唱歌,配對,英普會話,坐定定,有禮貌,但又要適當活潑,主動,有創意求知慾,能自己閲讀。
比著係我舉手投降

poodlebb007 發表於 14-11-3 18:37
真係諗番自己细個時搵學校邊有咁辛苦架。一個5歲嘅小朋友,D學校expect佢哋應該係點呢?近來我都放鬆了仔仔 ...
小朋友自己都可能有壓力。

我細囡因為近來in咗幾間, 佢唔知點解好想去學認字, 好想自己識讀書。最搞笑係噚晚佢攞本英文書出嚟要我讀俾佢聽, 但全程佢「嘗試」用英文同我對答, 唔識就照講。我問佢做乜鬼, 佢話佢就算唔識講都嘗試去講英文, 覺得自己好叻。

elvina_lmk    好叻女呀  發表於 14-11-7 14:54
LL222    發表於 14-11-5 13:15

回覆 amui246 的帖子

跟你看法差不多呢, 我個囡都未夠5歲, 我真係覺得佢這半年已進步好多了, 不過沒特訓, 考咗10間, 7間rejected, 1間waiting for 2nd in, 仲有2間等結果, 應該唔會收的了, 現在等自行, 希望入到啦; 入唔到, 預咗明年大抽奬, 叩門呢 ... 其實未必會叩, 因大人小朋友壓力都會好多; 現在已整理好心情, 睇緊旅行資料, 希望聖誕, 新年, 復活節假期玩盡佢, 最緊要一家人快快樂樂

所以都不知入DB 定 SPCC, SPCC 貴D

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-3+23:18+很好,

原帖由 jlbb1 於 14-11-04 發表
以前讀唔到先入私校, 先要比貴學費. 現今調轉晒, 叻既小朋友反而要比貴學費.  ...
又唔好咁講,我兩姊妹當年都係私幼上私小,唔係因為讀吾到書架所以依家阿囝首輪自行只得15分

引用:又衰一間了!但我唔明嗰一間學校點解有啲人

原帖由 AthenaNG 於 14-10-23 發表
又衰一間了!但我唔明嗰一間學校點解有啲人問得深啲,有啲又問得咁淺,其實我覺得我囡都未必唔識答呀! 費 ...
D面試其實冇得解,大部份小朋友in完出嚟都好似做曬回答曬所有要求,但就係有D得到有D得唔到。

jlbb1 發表於 14-11-4 11:35
以前讀唔到先入私校, 先要比貴學費. 現今調轉晒, 叻既小朋友反而要比貴學費.  ...
最大問題係, 好多有直屬中學的小學都轉左私校, 而有直屬中學的津小在香港又少之有少, 就算有, 都勁多人爭住入, 無25分唔駛旨意, 廿分大把人同你一齊抽, 等同大海撈針一樣難.  

我想找一間有中學back up的小學, 就惟有付錢讀私校 .  

hobby 發表於 14-11-4 11:19
回覆 amui246 的帖子

跟你看法差不多呢, 我個囡都未夠5歲, 我真係覺得佢這半年已進步好多了, 不過沒特訓,  ...
我已經係半個月前開始放棄呢個負面的諗法,其實抽獎未必唔好,開開心心plan去旅行仲好!

LuLuKiuKiu    發表於 14-11-5 09:47

醒目開學勳章

me2

rhung 發表於 14-11-4 10:43
哈哈,我都覺得呀仔叻,我細時,5歲仲發緊夢,依家又考情景題,常識題,雙位計數,講故事,畫畫,認字(中 ...
俾著我哋依家考小一, 實行讀寶校。

引用:Quote:rhung+發表於+14-11-4+10:43+哈哈,

原帖由 little_yolky 於 14-11-05 發表
俾著我哋依家考小一, 實行讀寶校。
其實真心想知三寶 or 寶校

引用:Quote:原帖由+pamelasusu+於+14-11-02+發表

原帖由 rhung 於 14-11-02 發表
是,很多直資直頭過唒火位,要特異功能,一個五歲小朋友好似去見工咁。

...
yes. 特異功能。

回覆 poodlebb007 的帖子

係呀! 亞女每次in完都只係話少少唔識答,但最終連waiting都無,真係好想親身見住佢面試時表現,咁先至有得檢討及改善,而家真係唔知衰乜。
‹ 上一主題|下一主題