用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 郭可盈 : 讀兩間幼稚園並非為小一鋪路
go

郭可盈 : 讀兩間幼稚園並非為小一鋪路 [複製鏈接]

from newspaper :

郭可盈4歲半囡囡林天若𠵱家讀緊九龍塘名牌幼稚園K2班,最近有周刊爆料話佢要囡囡一日讀兩間名校,分上、下午班返學,日踩8粒鐘,咁辛苦為咗第時入名校讀小一。噚日郭可盈喺微博澄清話:「請放心,我不會谷她做不喜愛的事,讀兩間幼稚園並非為小一鋪路,而是看那(哪)一間合適,怎料兩間她也喜歡……」佢仲話主張民主,想小朋友開心學習。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=13068784&extra=page%3D1

1    0    0    1

引用:from+newspaper+: 郭可盈4歲半囡囡林天若&

原帖由 winnietingting 於 14-10-08 發表
from newspaper :

郭可盈4歲半囡囡林天若𠵱家讀緊九龍塘名牌幼稚園K2班,最近有周刊爆料話佢要囡囡 ...
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/magazine/20141002/52970194

我就唔信, 不過SC K3返am, 佢應該出年點都要揀一間

回覆:郭可盈 : 讀兩間幼稚園並非為小一鋪路

原來係為興趣

回覆 winnietingting 的帖子

我老闆想我做900萬樣嘢! 不過我命只有一條

ekhc    發表於 14-10-9 00:30
heidya    發表於 14-10-8 12:07

4歲唔駛午睡咩? 霸哂D學位

引用:我就唔信,+不過SC+K3返am,+佢應該出年點都

原帖由 sugarbun 於 14-10-08 發表
我就唔信, 不過SC K3返am, 佢應該出年點都要揀一間
sc, 同anfield??

Jane1983  sc和cckg  發表於 14-10-8 18:21

佢仲話主張民主,
小朋友在她面前有選擇權???? really doubt it

引用:Quote:原帖由+sugarbun+於+14-10-08+發表我

原帖由 winnietingting 於 14-10-08 發表
sc, 同anfield??
Cckg

佢個女K1 是Kingston + SC, 依家K2 就轉左CCKG + SC! 甘鋪排根本冇可能係為興趣啦!兩間學校都多功課,個女真係會開心?
我估同時應該有56789樣課外活動

讀两家學校強度大過一家全日好多!

一個4歲小朋友駛唔駛谷得0甘行, 讀中學咪要返埋夜校先得 !!

好可憐個小朋友

ozduckie 發表於 14-10-8 12:25
佢個女K1 是Kingston + SC, 依家K2 就轉左CCKG + SC! 甘鋪排根本冇可能係為興趣啦!兩間學校都多功課,個女 ...
我有買果本周刊,好似話9定10樣

引用:佢個女K1+是Kingston+++SC,+依家K2+就轉左C

原帖由 ozduckie 於 14-10-08 發表
佢個女K1 是Kingston + SC, 依家K2 就轉左CCKG + SC! 甘鋪排根本冇可能係為興趣啦!兩間學校都多功課,個女 ...
K1 都兩間,咁小朋友咪一早已冇午睡?其實得一個鐘lunch , 真係好小,大人返工得一個鐘lunch 都覺得小!

it is not healthy to do homework at a young age (let alone 9 to 10 a day)

第日會唔會讀2間私小? 每月第一到第三星期學校A返一三五, 學校B返二四, 另外兩星期倒轉

ekhc    發表於 14-10-9 00:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實讀得CCKG ,都有一隻腳入左DGJS 啦,另一隻腳唔係SPCC 就一定係其他神校,何必要返埋SC 丫

HaYi  agree  發表於 14-10-9 09:25
MrBeast    發表於 14-10-9 06:10

回覆 keio 的帖子

cant agree anymore!!!!!!

引用:其實讀得CCKG+,都有一隻腳入左DGJS+啦,另

原帖由 keio 於 14-10-08 發表
其實讀得CCKG ,都有一隻腳入左DGJS 啦,另一隻腳唔係SPCC 就一定係其他神校,何必要返埋SC 丫

...
報小學,幼稚園點填好?

MrBeast  Cckg  發表於 14-10-9 06:10
‹ 上一主題|下一主題