用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: marcoli8
go

Deleted~ [複製鏈接]

回覆:bcf 的帖子

如果係咁簡單就絕對唔需要搵小朋友面試啦。面試時都係英文為主,小朋友未能對答當然會影響到面試成績。而邊住度,邊間幼稚園我相信不會有幫助,攞申請表的時候大家都知道要交幾錢學費,住豪宅都唔代表會交多d,或者學校可以收多d。
一般學校都係要收有得教嘅學生,唔通讀間所謂名幼加上住所謂豪宅但面試時英文都唔識講就收?
我相信收生的準則係睇小朋友面試時的表現。

面試表現最重要,但佢問得吾係話深,咁點揀人就好講老師心水。

其實好難考究,盡全力,報合理數量的學校就係啦,反正最後一定有書讀。

WJoyce    發表於 14-10-5 22:10

兩天的問卷是否一樣?

MiffyBus 發表於 14-10-6 00:00
兩天的問卷是否一樣?
已與朋友求證, 第一天與第二天不同。(只有第一條題目相同) 後來更發現, 原本她們同是第一天面試, 已經不同了! 所以可能根本有好幾個version。
不過個人認為, 這份問卷影響不大, 因為昨天眼見在禮堂裡有些家長是兩公婆一同研討的(明明只可一位家長陪同), 另外又見到D 媽媽好像是不斷地在電話裡查字典, 看文章等, 所以直覺告知我這份問卷佔分不多, 大家不用太上心呢! 不過或者當最後, 只餘下最後幾個既同分又分不到高低的, 可能就需要找出她家長的問卷來了!

咁4/10小朋友考左d咩呢?

都係聽故事舉手答問題,之後跟英文指示在圖形畫畫、寫名

我女話佢全部識答, 只係有一題長脛鹿同龜既問題佢唔夠人地快, 所以讓人答.

畫圖畫好似唔係自由發揮,我個女話題目係聖誕節,根住張紙上面有個三角形,要用個三角形創作,我個女話佢隔離個小朋友話畫PUPU

回覆:德望面試完結了

請問德望需要second interview ma?

回覆 cowcow826 的帖子

No, just 1 interview.
5/11 will release the result

引用:回覆+cowcow826+的帖子 No,+just+1+interv

原帖由 cmir 於 14-10-06 發表
回覆 cowcow826 的帖子

No, just 1 interview.
其實一次過都几好,得就得,吾得就算

cowcow826    發表於 14-10-6 14:31

回覆 carolmum 的帖子

同我個女所講一樣....

回覆 MiffyBus 的帖子

我地9月底in, 先寫名在心型內, 再聽故事,答問題一題,有人答3題。 之后2人一組合作畫幾組玩具店內的東西,即一個小朋友畫完,一個抄,再創作一個,給拍擋的小朋友抄。 題目設計不錯。

引用:回覆+MiffyBus+的帖子 我地9月底in,+先寫

原帖由 matv 於 14-10-07 發表
回覆 MiffyBus 的帖子

我地9月底in, 先寫名在心型內, 再聽故事,答問題一題,有人答3題。 之后2人一組合 ...
我小朋友亦有提及店舖!你小朋友描述得很指細!!

其實你地係咪認為考好多學術知識先算係有收生準則?

就樓上咁多位家長所講,我見到德望收生睇好多方面的能力,包括應對能力、創意、同人相處的社交及協商能力、presentation skill、聽從指令、坐定定、學術知識、手腳活動及協調能力等等。

相信每間學校設計出來的面試內容,一定是有其背後用意的

回覆 B.B.BaBa 的帖子

同意,而評分必定係基於一些能量化的準則。

你讀咗一年級你就知道小朋友同家長有幾大壓力,停一秒既時間都冇。

回覆 edmundlcm 的帖子

你係用家?

讀過你就知!名校要付出好多,每個小朋友爭成績得好緊要,家長的面生係頭頂,小朋友小一已經分黨分派!😥

回覆:edmundlcm 的帖子

一年級就搞小圈子?同學之間會有是非嗎?

‹ 上一主題|下一主題