用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 请介紹好的學前班或PG
go

请介紹好的學前班或PG [複製鏈接]

因是新手媽咪,好多野都不識,BB現時已經17個月了,之前是打算報N班的,但是先生話學不到野,加上2個小朋友加埋學費太貴,所以最后放棄左,唉我好擔心耽誤左距地,但是沒辦法,家庭環境負擔不到。
聽人講,有學前班可以報讀的,但是我搞不明,學前班不就是N班嗎?還是是2樣不同的野?如果有學前班的,要去邊度找?要點報?一不是找滴可以的PG上下,對以后IN K1會比較有幫助,但是我想問,PG要幾時開始上的?有沒JM在沙田上過好的PG班呢?可否介紹給我? 另一個是聽人講可以有幼兒暫托的,是不是都可以去找下,但是是否合適BB呢?請賜教,very ths

1    0    0    0

selenalim 發表於 14-10-3 17:40
因是新手媽咪,好多野都不識,BB現時已經17個月了,之前是打算報N班的,但是先生話學不到野,加上2個小朋友 ...
help~~~有沒人可以幫下我吖?

回覆:selenalim 的帖子

我都搵緊playgroup, 沙田唔多,得一堂間,可以試堂,但原來係要比錢的

如果你要番學前班,我見愉翠苑對面果座野有好多,每日返 1.5 hrs , 但講真其實都唔平 ,可能仲貴過讀 n
如果你住沙田建議,可以試下報沙田靈光幼兒學校,我仔仔讀緊n 班,全日都只係$2268 ,抵到爆

暫託,不可長期的,有好多幼稚園都有呢類服務,而長期果種暫託沙田只得新翠有,但係肚入面,已經要排隊了

回覆 cutegilian 的帖子

可否pm 資料給我, 我係九龍東, thx

回覆:请介紹好的學前班或PG

柏*琴行有音樂PG,律動和音樂結合,是日本編寫,不錯的  但不是所有分行都有,沙田好像有,要打去問吓

唔知沙田嘅 boxhill 有冇 pg 呢?有朋友喺華景山莊嗰度上得唔錯

引用:沙田唔熟.+我囡囡而家係觀塘上緊好好,+如果

原帖由 cutegilian 於 14-10-04 發表
沙田唔熟. 我囡囡而家係觀塘上緊好好, 如果唔怕遠有興趣可pm你
可否pm我?

Tutor Time

沙田唔識...大圍PG得唔得? 有間叫PRAISE...PG幾好,有野學...都有學前班, 不過我無報...

之前上過CPDA既學前預備班(一期有10堂,第六堂開始有分離時間,由15分鐘慢慢加上去),完左之後再JOIN左PN班(10堂全分離不用家長陪)
我覺得囝囝上完之後正式返PN好快適應及冇喊。所以都建議開學前半年可JOIN呢類學前班適應下先。

回覆 cutegilian 的帖子

Pls pm the info to me.  Thanks!

通常是如此的

1-2歲 playgroup 一星期1-3天, 有的可以家長陪, 好多選幼稚園搞
2歲-3歲 N班 (學前班) - 一星期5天, 獨立上課, 幼稚園
2歲8個月開始 K1 一星期5天, 獨立上課, 幼稚園

任何歲數都可以加不同的興趣 playgroup

基本上都是非必要, 有人是只讀K1開始, 但冇讀N, 考入好K1的機會可能會差些.

回覆:cutegilian 的帖子

I am also interested. I am also living in kln east. many thanks

我囡都喺praise上緊學前班,係旺角班嘅,佢大圍都有分校,你可以試!
我梗係覺得好先會keep著上啦!

你先上playgroup, 即家長同bb 一齊嘅,等bb 慣咗先同佢轉學前班

‹ 上一主題|下一主題