用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 練習手力用的泥膠
樓主: yeunghung
go

練習手力用的泥膠 [複製鏈接]

Re: 練習手力用的泥膠

今天到金馬買了手力膠﹐$50。
還可定做滑梯﹐大概$3000。

stellacl 寫道:
可以試下用眉毛鉗夾豆 (要用手指夾實個鉗才不會反彈開個種), 用黑豆+黃豆放在一個杯內 (大粒d而且差唔多size, 以後可以用綠豆+紅豆), 可以訓練手指力度幫助寫字.

另外我覺得比仔仔彈琴之後, d手指仔好似零活左, 唔之關唔關事呢..

多謝教路,聽完你咁講,我都要試下先。

簽名被屏蔽

在九龍醫院見過小朋友用大鉗(大約18吋長)夾地下的豆袋﹐大鉗有手制﹐要用力按手制才可夾到豆袋﹐我小朋友一下都造誤到。

請問邊處有買﹖

janet7903/ALAL

又或者鉗波子都得, 不過要找個啱size(三/四吋大)既鉗都唔容易~呀仔以前上幼兒訓練時玩過. 玩既時候, 其實好強詞用前3指去揸鉗, 主要係想訓練手指仔有力, 以便第時拾筆有力.

mamee

stellacl & memee

我在協康會無意地找到夾夾玩具,內有四個唔同色的夾及好似龜仔型的玩具粒,卓卓好鐘意玩呀,可以分色夾及夾晒D龜仔,我仲比佢試下夾六粒波子TIM,佢都夾到呀,好開心呀。
我又買了木衣夾比佢夾盒邊,都夾得OK的,等我睇下邊度有得買夾方糖的夾買先(方糖夾好大些的)。   

也可用手力較做英文字母。

我仲比佢試下夾六粒波子TIM,佢都夾到呀,好開心呀。

janet7903

夾到波子當然係件開心事.
再進一少步, 你可以拿個雪櫃裡面用黎造冰果種格, 要呀仔逐粒逐粒夾起啲波子放落去, 一格放一粒波子.

mamee

mamee 寫道:
[quote]我仲比佢試下夾六粒波子TIM,佢都夾到呀,好開心呀。

janet7903

夾到波子當然係件開心事.
再進一少步, 你可以拿個雪櫃裡面用黎造冰果種格, 要呀仔逐粒逐粒夾起啲波子放落去, 一格放一粒波子.

mamee[/quote]

果然係好方法呀,等我又試下先。   

姑娘叫用持更畢波子﹐練下手腕力﹐但持更太輕﹐所以加了幾夠磁石在持更上﹐又店。

alal
咁大果d鐵匙以三歲小朋友來講是輕或是重?
我聽個朋友講話用好大個d木匙運大豆袋都可以練下手腕力的。

鐵匙是用來運波子﹐所以不重。運豆袋仲重。
我見五歲的小朋友是用球拍運3個豆袋。
‹ 上一主題|下一主題