用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲留學交流
樓主: smartyou
go

澳洲留學交流   [複製鏈接]

回覆:cy101 的帖子

上網search 吓子女住果頭有沒有客務中心, 其實其他電訊公司可能都有類似的, 最緊要用量了適合用者, 開張咭之後就可打電話, 但要睇翻收費, 初期top up (增值)如AUD10, AUD20 先, 如果未夠半個月已用晒, 就要考慮上唔上台(指簽約)。

回覆:168148 的帖子

想問澳留學生計劃放假, 會搭長途車或內航機前往其他附近省遊覽, 3~5天想買旅遊保險, 有沒有介紹, 價錢一般要多少?
謝謝!

回覆:anilee 的帖子

如果在香港經Agent 往海外大學, 正常Agent 會引導及幫手教怎様做, 因佢都希望幫貴子弟完成整個過程, 收取那邊大學的Commission!

只是給大家一些真實過案
https://www.sbs.com.au/yourlanguage/cantonese/zh-hant/article/2017/11/29/xiang-gang-mu-qin-bu-song-zi-nu-du-jing-ying-zhong-xue

mielmiel 發表於 18-8-3 15:25
回覆 168148 的帖子

Hi 168148,

十月過去,天氣應該冇咁凍,但早晚温差大,阿女算係settle down。 Homestay其實初到的最佳選擇,真係唔好才嘗試搬出去住,homestay 大概A$250 一週,寬頻另計,通常每兩週學生轉數比屋主,包餐和洗衣等。平日一至五唔包lunch,出去食你預香港四十元,那邊相等於八十至一百港元,夜晚静,商店同超市黃昏前大多已關門,相比香港會幾唔慣,那裡foundation 或會好多内地人和香港人。今年囡囡room mate 是內地生,似終生活方式有些不同。
銀行Commonwealth bank of Australia 幾好,冇問題。
至於似八達通的車票有隻比學生用,去到自然會懂的。

168148 發表於 18-8-3 22:07
十月過去,天氣應該冇咁凍,但早晚温差大,阿女算係settle down。 Homestay其實初到的最佳選擇,真係唔好才嘗 ...

至於生活費,我估預10~12萬一年,我地慣性會預多錢匯給她,學費都會經佢代交,如果唔放心,叫子女寫低開支便可!
另sim card 交月費要簽約,不便宜,如果homestay同學校有wifi,試吓用pay as you go 增值方法,囡囡用開Vodafone 在Adelaide 收得幾好,你們向自己衡量一下吧!

168148 發表於 18-8-3 22:34
至於生活費,我估預10~12萬一年,我地慣性會預多錢匯給她,學費都會經佢代交,如果唔放心,叫子女寫低開支便可! ...

如果想知道多些Adelaide 例如交通資訉,介紹妳或囡囡follow instrogram hk.adelaide 會找到多些資料, 申報她不是我囡囡或朋友。

mielmiel 發表於 18-8-4 11:14
回覆 168148 的帖子

多謝你咁詳細回覆我呀,感激! 感激!

補充番Homestay,其實包餐或唔包那幾餐, 收費是不能一概而論,如經學校引薦的Homestay 可能會好跟校方通知而每個term或每年加價,原來已加到A$270一週了。補充些經驗之談給妳, 最好了解埋回港房間收費,可能會收幾多錢A$一天,至於短假例如過悉尼玩,會收足房錢,因為我都係最近先知是有分别。但當然可能妳囡囡Homestay 或有不同計法。

mielmiel 發表於 18-8-4 20:38
咁係咪自己搵homestay化算過得學校介紹嗰啲呀

妳們有途徑自己找當然可嘗試,但學校引薦得,通常多是有經驗丶可靠少少的,尤其女生要考慮陌生家庭背景,男生就真的會自己找homestay(我指囡囡有些男同學自行找),因為我地未試之前都有少少擔心的。

NICHOLASMAMI 發表於 18-10-1 07:53
我想請問大家有關滙錢問題,本人已經開了澳洲滙豐戶口,請問從澳洲滙豐轉錢到其他澳洲本地銀行(例如ANZ,co ...

如果我冇理解錯,妳匯出一筆錢,當地匯出銀行都提供轉出的服務,收費是可理解,至於收款銀行也必然收取服務費。
我只知像囡囡若是以學生身份轉往別的銀行帳戶可以是免手續費。
我或建議在澳洲匯豐開支票戶口開支票去別的銀行或會免除手續費,不過我唔肯定收款銀扣不扣費用,因一般學生是括免,普通成人戶口最好問一問有關銀行。
‹ 上一主題|下一主題