用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11網英二 vs 12網華仁
go

11網英二 vs 12網華仁 [複製鏈接]

twllc 發表於 14-9-23 08:35
英二15分,喜歡它活動教學和一人一服務,理念相近,妹妹可跟入
華仁20分,喜歡它天主教和有直屬學校,和幾 ...
其實以你既分數,2間都係陪跑居多,你諗得太多了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twllc 發表於 14-9-23 10:37
中尼問了校車,冇去鰂魚涌呀…只有北角和西灣河站,都未必考慮了
中西區好多小學都係一級的60人左右, 校車都未必有. 反而你可以諗下寶血, 日後升中可以抽QC, 好似有校車到鰂魚涌, 不過20分要抽.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

w_y 發表於 14-9-23 11:59
如果我無估錯, 樓主應該覺得英二將來會比較易入英皇書院。
事實是否如此, 局內人先知。
20分有人上年有少數 ...
想入英皇較易, 應該揀般小或者李陞, 一間20分都未必入到, 一間15分都9成入到

spmok1999   同意  發表於 14-9-23 23:01

其實點解唔入咗柴米日後再叩門?
依家唔揀柴米,日後隨時執到寶; 反正自行其它機會都唔係高, 唔先攞間"好"學校, 到時大抽獎中"獎"你仲大鑊

不如問下自己, 唔想讀柴米多D, 定唔想執到寶多D

twllc 發表於 14-9-23 13:45
我都想搬去中西區,仲游說緊老公(佢唔鍾意租屋住)。我果區只揀到太古,相信到時擺乙一都好大機會入。更心 ...
"其實佢認為間間學校都一樣,求其揾間近屋企就得,就算寶都冇所謂"

此話當真?佛教康山得唔得?應該可以行番學, 車錢都慳番
再唔係雲景道北官, 過幾年變12網, 升中可抽QC
再好D或者愛官, 又係聯繫QC, 阿妹第日可以抽BPS
‹ 上一主題|下一主題