用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3 生的媽媽加油
樓主: 2kidsma
go

Band 3 生的媽媽加油   [複製鏈接]

我仔係Band 3, 出年升中一,   由始至終我都無想要個仔好叻,  只希望佢中中間間, 但點都估唔到佢會係 Band 3 中的一個.  雖然我有返工,  但放工後都不會去街, 食飽飯便對功課, 温書,    假期又會同佢去玩,  又無迫佢學咩嘢.    每次係屋企同佢温默書, 佢都無問題,  但係返到學校就唔識,  合格次數, 五隻手指數得哂.   測驗考試都一樣.    身邊的人的子女, 個個都文武相全,  又成日攞獎.    我同自己講,  只要唔好學壞,  孝順父母,  等佢等日知道讀書的重要時佢就會讀啦.      

雖然佢而家係 band 3,  但希望佢人格係 band 1.  
Band 3 生的媽媽加油

curly  yeah!!  發表於 15-2-11 13:35
ypchana  媽媽加油  發表於 14-11-26 17:56
Phoenixnam  Agree! 唔學校壞最重要  發表於 14-11-20 16:27
long0    發表於 14-11-18 23:00
jenniferK  支持你!!!!  發表於 14-11-17 16:14
   5    0    2    0

早晨各位好媽媽,   老實講有時見到人地個小朋友點叻點叻, 心內都有點兒酸味味,  但又如何呢!    其實每個孩子的成長都唔同, 有些早熟有些遲熟, 只是他的能力時未到, 就像BB學行一樣, 要佢自己敢行先會行, 你迫佢, 反而會令佢害.   只要我地唔放棄, 相信成一定追到.

我知道我仔係信心問題, 我都有了解佢情況,   這是長久以來的問題, 自佢小三成績開始下滑時, 就越來越差.     雖然佢今次呈分成績進步咗, 但係都升唔到 banding, 唯有幇佢揾間校風好的中學啦.

剛才看到晴報的其中一段說

非常爸爸:不想子女壓力大

該父親向校長解釋,不想子女太大壓力,再加上一般認為「叻」的學校或名校給人不可一世態度。梁校長引述該父親說:「讀書叻又點,出到社會都係打工,最緊要做嘢叻,讀書唔叻,或可以做老闆!

大家努力吧!   我們的孩子不是蠢過人, 只是他們未準備好.    結困不重要,  最重要是他付出的過程.

johnnywalker 發表於 14-9-23 18:15
有無同學校研究過點解仔仔屋企識晒、返學就失晒憶?
都有同老師傾過,  例如黙書時, 佢一唔識, 就會停哂係度諗, 結果連後面的都聽唔到.    而家好D啦,   教佢如果唔識就唔好理 繼續去.   佢始終都係信心問題,  又八掛, 又心散,  呢D 都要慢慢改.   

sellse 發表於 14-9-23 23:36
請問葵涌有咩Band3校風較好的?
聽聞燕京都唔錯,  你可以睇睇.

sellse 發表於 14-9-24 23:34
Thanks,不過燕京在青衣,葵涌有無好介紹?
對不起, 葵涌我不太知.   幫唔到,  睇下有無其他人知.  Sorry

eeyore_fy 發表於 14-11-16 00:39
我阿仔都係 band 3, 我既諗法同你一樣,況且佢又有讀寫,所以成續一直都唔係太好;希望可以入到校風好既學 ...

加油啊!   其實我不太相信有讀寫問題, 只是小朋友理解的快慢,   我曾經聽過有一個說他讀寫問題的人, 大了做了博士生.

‹ 上一主題|下一主題