用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

October. 發表於 20-6-22 11:55
我老過你,當年。。。我讀書唔努力,當然同大學冇緣啦,回憶返,當年唔少大學畢業生,一畢業係去左歐遊先返 ...

樓主阿仔諗法咪係唔想搵工。其實如果佢仔仔努力搵工,就算搵唔到,我相信樓主唔會介意,係個心態問題。

stanleypyk 發表於 20-8-12 18:49
阿仔自6月底前說暫停打機專心找尋投機發達之路, 但經過個多月的鑽研和實踐, 仍是一敗塗地, 近週已回復每天 ...

總之你兩老小心D。佢咁沉迷打機,係會影響神智,同吸毒一樣,你哋強行離開,佢覺得自己被迫埋死角,小心佢對你兩老唔知會做乜。得閒上嚟報下平安!

stanleypyk 發表於 20-8-21 19:11
此情況最多持續到我退休為止, 疫情一過就會安排!如果跟我們返國內, 生活方式要徹底改變, 首先不提供固定 ...

其實疫情只係一個理由,你返去隔離14日就得,無影響你退休返去住。依家大陸疫情仲好過香港。

stanleypyk 發表於 20-8-25 08:20
本來預計回國內做一點小生意,但要預先探討一下是否可以開展及辦理經營所需證件, 在未清楚情況下未敢貿然退 ...

咦?咁可唔可以捉埋佢返去,叫佢負責網上宣傳同銷售部份?呢點佢做得一定好過你喔!

stanleypyk 發表於 20-8-25 18:36
佢肯跟回國內幫手也可, 回來hea活就咪啦!

新事業呀!完全唔需要同佢提個hea字,無機會俾佢揀hea。好似BB學行路,叫佢小心跌,下一秒就馬上跌俾你睇。所以同佢講你想點,做乜生意。你話阿爸都唔想成世打工!你負責門市,佢負責網上,老婆負責收錢,幾完美!

兩父子創業,同佢講,失敗就要養你兩老成世,叫佢俾多D諗頭!趁依家疫情寫好個計劃書。

仲有,你叫個衰仔唔好攞晒D錢炒股蝕晒,加埋入去打本,最多俾佢做股東。

Yanamami 發表於 20-9-22 19:59
係~况且呢个唔係坏习慣咁简单,係更深層次既人生观价值观……
我同你-样,小学已開始調教佢地,唔洗多講, ...

乜你要求咁簡單?我阿爸同C6已經三樣有齊,要求高D好喔!

Yanamami 發表於 20-9-22 23:16
仲要尐咩?我成日話你身在福中不知福,無病呻吟。

最好靚仔D,聰明D啦。太醜樣小朋友似佢點算?事業有成更好。最好家族DNA好D,無乜遺傳病,長命D。

gigayan 發表於 20-9-22 23:17

屋企有人辦,根本唔需要擔心個女唔識搵伴

起碼如果我就唔會揀佢囉,係價值觀太唔同既問題。

gigayan 發表於 20-9-22 23:17

屋企有人辦,根本唔需要擔心個女唔識搵伴

但係兩個女都覺得C6好煩喔

Yanamami 發表於 20-9-22 23:58
咁我叫尐女去照下镜先……

拿,如果照完鏡覺得自己條件好,咁唔止呢個要求㗎啦

stanleypyk 發表於 20-9-25 16:04
咁你地的子女對父母供書教學有無感恩, 我個仔的睇法是法例規定, 是父母的責任, 也不會感恩! ...

你問佢邊條法例規定!我同我個女講,養你其實唔駛乜錢,只要餓你唔死就得,法例無規定一日要俾你食三餐!其他所有嘢都係我額外俾既。

MrBeast 發表於 20-9-26 10:38
相信三餐都是expect 左,不過就冇話大魚大肉,ham魚青菜都得

我都唔係日日有三餐俾佢哋,其實餓佢哋唔死,無營養不良就得。呢個世界上唔係人人都一日三餐。

Jane1983 發表於 20-9-26 16:44
唔係日日有三餐   ,你唔係無錢,亦唔係無工人照顧,何解?

放假遲起身,工人放假,咪食Brunch囉洗少次碗呀嘛

其實之前有個工人,我同C6兩年都係食兩餐,因為實在太難食了,所以skip咗晚餐。

Jane1983 發表於 20-9-26 17:42
哈哈,三餐好,無咁易肥  。

要教工人姐姐煮幾個拿手小菜,過程雖然勞氣,但為自己福祉,都要ga。 ...

教咗。我又教,99又教,但係好多人係唔聽教既。

Jane1983    發表於 20-9-27 07:09

MrBeast 發表於 20-9-26 18:09
話說有個school of thought 係話少餐多食係健康d,好似印傭fasting 咁。不過又有人話早餐是最重要,午餐同 ...

我係經過特殊鍛鍊既,我由細到大但係食7成飽,唔會瞓唔著,餓餓下就第二日食早餐了

王家爸爸 發表於 20-10-7 18:20
女人未到六十歲,唔好食飽飯,否則會肥。

我由細到大已經習慣食七成飽咋

王家爸爸 發表於 20-10-7 18:32
我以為係老公既要求。

係家父教落
‹ 上一主題|下一主題