用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

goodmama2003 發表於 20-5-11 10:46
你同佢講: 投資一定有風險, 有賺有賠, 邊有得唔賺就要生要死?  貓有九條命都賠唔起, 何況人?命就得1條. 要 ...
人地都話0願死,仲講乜風險、$從何來姐

MrBeast 發表於 20-5-11 13:15
人地都話0願死,仲講乜風險、$從何來姐

真係無話可說

講就講寧願死,但日中Wifi、電子產品、三餐、飲品、冷氣,一樣都不能少。茶來張手,飯來張口。

Jane1983 發表於 20-5-11 13:23
真係無話可說  

講就講寧願死,但日中Wifi、電子產品、三餐、飲品、冷氣,一樣都不能少。茶來張 ...
你知我百無禁忌,起級無聊,咁嘅情況,唯一可以講,就是"死亡",by that i mean  會不會想捐出organs 之類。

回覆 MrBeast 的帖子

你群得麥哥多,比你激死。
樓主仔已經大個,無辦法。去番30年前,d父母捨得講難聽說話,唔聽教,駁嘴講廢爆歪理,就藤條炆豬肉,即刻藥到病除。

goodmama2003 發表於 20-5-11 15:10
無計,擺明個仔食硬樓主,唯有無視佢!唔知又得唔得呢?

要佢出去打工,自力更生,等社會和現實教吓佢。

最怕樓主一個心軟,唔逼佢去搵嘢做,真係養佢一世就陰功。

goodmama2003 發表於 20-5-11 14:59
仲以爲你會話開窗啦,我伸你一脚咁添。
...

呢樣就唔好講la, 唔怕一萬,最怕萬一,真的發生自己都唔安樂

goodmama2003 發表於 20-5-11 15:10
無計,擺明個仔食硬樓主,唯有無視佢!唔知又得唔得呢?

之前已話樓主衰心軟,和阿仔會一哭二鬧三打機,looks like e+ 二鬧一哭0願死
最好的方法我覺得都是抽身

MrBeast 發表於 20-5-11 17:45
之前已話樓主衰心軟,和阿仔會一哭二鬧三打機,looks like e+ 二鬧一哭0願死
最好的方法我覺得都是抽身
...
其實在他18歲前, 自己身為監謢人, 在法律上不能不照顧他, 無論對他有什麼不滿意也只是容忍再加上一些電玩時間的控制渡過他中二開始狂打機的四年, 至於18歲過後的兩年高級文憑, 也是盡了父母對他的一點情義完成學業, 但他本身沒有書緣, 亦難以用讀書為名長讀下去, 今個月他便完成考試, 下月已有時間開始找工作, 就算現在市道低迷, 也要找以前兼職的便利店返住先, 再繼續找心儀的其他工作, 年底前就是看他的情況才決定何時離開返國內退休, 至於常掛在嘴邊的投機搵唔到快錢死了算數, 這句話我也不太在意, 我比較了解他的性格, 喜歡誇大其詞, 如似工作收入低便形容好似做乞丐, 死也是表達他不願工作, 如果因要返工寧願去死, 這世界也死不少人了。

goodmama2003 發表於 20-5-12 10:55
樓主有沒有想下培養阿仔學厨?

其實我煑嘢都唔錯, 但問他有無興趣學就說對什麼都沒有興趣, 整日差不多在房中, 大半時間躺在床上用手機, 佢張床褥已被瞓到窩了下去!

今天又和阿仔爭辯, 原因是他明天是這學期唯一的一天回校做present, 本來沒有復課他差不多全年都不用回校考試, 全在網上進行輕鬆得多, 他本計劃不用回校present, 突然復課令他不高興, 又賴運氣不好, 說是上帝攪到他要返, 咒罵上帝狗死全家, 我說這麼惡毒的說話能說出來令父母的心很不舒服, 雖然我沒有信仰, 但這些說話聽在耳中真的很難受, 勸他不要說還說不是咒罵父母, 講出來對父母無影響, 還表示唔講這些說話不夠爽, 總之不理父母同住的感受, 其實他在房中打機不順便滿口粗言穢語, 因為不想他常關房門好像與世隔絕才要求他不關房門, 但便要忍受他的粗口, 我和太太的家族沒有人說粗口的, 所以聽入耳真是不好受, 但說埋死全家真忍無可忍話他, 但仍不知悔改說保持真我, 真是無語!
‹ 上一主題|下一主題