用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

引用:Quote:sanleypyk+發表於+14-12-20+14:29+但

原帖由 黃巴士 於 14-12-21 發表
上次邊科合格或最高分的就温边科? 佢制唔制?
唔系重点温肥咗的科目咩?

引用:Quote:原帖由+stanleypyk+於+14-12-21+發表

原帖由 bb560 於 14-12-22 發表
我都覺得應該讀好最好個科先,之後用依科嘅方法去讀其他科。我覺得係同囝囝研究讀書方法嘅時候,唔好提佢打 ...
依家佢打机都差咗,每次打机時都怨天怨地,又唔見佢打得好開心,輸咗仲要爆粗添!

回覆:有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議

通常各位家長於子女考試期間給不給他們用電腦或手机打机呢?

引用:其實你有冇將來阿仔讀大學既計劃? +

原帖由 awah112 於 14-12-25 發表
其實你有冇將來阿仔讀大學既計劃?
未想到,按他現時的讀書態度,升讀大學會有點難度,這個要靠他自己了,就算升到大學,我只會安排他在本港升讀!

想問各位家長的子女如果有病,自己會否緊張自己的身體,事源是在十多天前我兒子开始有咳,但他不禁口還吃薯片,到聖誕節期間曾出外旅遊,回來咳多咗叫佢看醫生又話人多唔去,到昨天终於去看醫生,醫生話佢那些菌已去到中支氣管,再拖落去便成為支氣管炎手尾長,到今天因為早前應承佢臨考試前比他一天任打机,但今天一路打机不斷咳,叫佢不要打机休息吓又唔肯,到今晚打完机又想看電視不休息,我當然唔比,佢發嬲唔肯食藥,是否現在年青一輩不懂自愛只重娱樂呢?

引用:打機其實都唔係唔好,+轉數都快d,+如果成績

原帖由 yekat169 於 14-12-30 發表
打機其實都唔係唔好, 轉數都快d, 如果成績唔係太差, 由得佢打效果仲好, 始終青春期少年, 你越迫佢, 佢偏要 ...
8科不合格包括英文你話算差吗?我就覺得有問題!

引用:Quote:stanleypyk+發表於+14-12-28+22:54+

原帖由 totheend 於 14-12-30 發表
睇左咁耐,真係要嘆息一聲!
你仔仔實在太缺乏約束力了。建議你今個暑假把他送到大陸那些有軍訓性質的夏令 ...
很多子女有問題時不會覺得自己有問題,你幫佢反而會有反感,現在只能收收放放,不能强迫做佢唔願意做的事情!

引用:Quote:stanleypyk+發表於+15-1-1+14:53+8科

原帖由 yekat169 於 15-01-01 發表
咁就誇張左D, 是讀B1A名校?
是B1尾,B2頭,經常說考試制度不好,但這不可以作為籍口不讀好書!

引用:Quote:stanleypyk+發表於+15-1-2+06:44+是B

原帖由 黃巴士 於 15-01-02 發表
同佢傾吓.  
小學時, 我有與我家孩子傾談過, 我都表明認同他的想法--- 香港教育制度不好.  每個政策都沒十 ...
其實子女有被迫學習的心態已是阻礙學業的一大絆腳石!

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-1-3+14:57+編輯+

原帖由 黃巴士 於 15-01-03 發表
我都想送他到寄宿學校,免得他經常埋怨打机不夠,但香港的寄宿學校不多,一些校風不好的又不想他去,校風好的有可能佢過去兩年成绩差又入不到。今天幫他補習期間又講東講西,又重提舊事埋怨机打得太少書温得太多,所以我對他說我想幫他如不配合,只會浪费大家的時間,不如他冧住會專心才找我幫他吧!因为考試那個是他不是我,無理由我急佢不急!

阿仔上學期考完試,由上一次肥八科變為四科,下學期開始後要求他有温習或補習才有機打,時間是一對一,雖然他不太願意,但暫時有跟随這安排,起碼每週教的課本也有部份可温翻,避免下次考試臨急抱佛腳!

黃巴士  add oil  發表於 15-2-18 11:50

引用:除了父母,身邊有沒有一些成人能幫助他,引

原帖由 HMmummy 於 15-02-18 發表
除了父母,身邊有沒有一些成人能幫助他,引導他,激發他;打機只是一種活動,但點打,打什麼game?是上癮,還 ...
現在請了2位在讀的大学男生幫他補全科,希望同時灌输一些正面思想给他。他現時打开LOL online game,短期很難令他自我克制用机的時間,希望他在學習和打机有所平衡,但欠交功課仍是全级之冠,勸極都不改!

引用:喜見進步,+加油!

原帖由 palmchristy 於 15-02-19 發表
喜見進步, 加油!
謝謝各位家長支持,阿仔在家的關係雖然在打機限制下都算融洽,總算有溝通和少了爭吵,希望各位有類似困難的家長在新的一年家中和和氣氣,子女能聽聽話話!

引用:用溫習同打機時間長短嘅爭抝跟本上係唔合理

原帖由 Soundervolt 於 15-02-27 發表
用溫習同打機時間長短嘅爭抝跟本上係唔合理,娛樂嘅時間長短唔應該同溫習時間長短掛鈎,係應該用成績作衡量 ...
其實我都想阿仔成績好才有自由度做自己喜歡做的事情,但當他喜歡做的事情不是如你所想,只顧住打機,但會產生種種的限制,阿仔表明不喜歡讀書,成績固然不會好,在他以往不理温習,只顧打機的情况下,現在开始收緊,但較難一步到位,所以才產生這一對一的安排,成績的因素在不久的將來也會考慮在內,對比例作出調整!

引用:Quote:stanleypyk+發表於+15-2-18+13:24+現

原帖由 Yanamami 於 15-02-28 發表
你可以跟這兩位大學生商量一下仔的情況,希望他們可以在不太刻意的情況下,慢慢灌輸一些正確的觀念給你仔。 ...
這個也是我刻意請港大學生的原因,已說出我的要求,看日後有没有機會說!

引用:請問樓主孩子有否向家長討錢買新game或分數

原帖由 黃巴士 於 15-03-01 發表
請問樓主孩子有否向家長討錢買新game或分數打机
以前他有用零用錢買点打online game,近來買少了,可能是他比前少打了,輸多贏少,打輸時諸多埋怨,加上父母勸他打得都不太开心,不如少買点用作其他用途!

阿仔近來又有變化,唔肯補習,所以無机打,又睇吓佢点應付下學期的期初考試!

引用:Quote:stanleypyk+發表於+15-3-5+13:11+阿

原帖由 黃巴士 於 15-03-05 發表
請問當狂家沒打機時, 他在做什麼??  睇TV, 出街, 抑或運動, 睇手機??

...
有時放學在校踢波遲返,主要用手机,本來比佢最多一小時手机game,但有时候过時,8点前要用完手机,包括聽歌和video. 8点後主要看電視,現在他不肯去補習社和找補習老師補,有時叫我幫他補,當然不太專心,補半小時就打半小時,但始终大學生補習的方法效果会好些,好快3月尾又下學期第一次考試,就看他在不多補習的情況下,会有什麽的考試结果!

通常各位家長什么时候给數據电话計劃比阿仔?比的時候有什么要求?成绩不好会不会比呢?

阿仔下週期初測驗,本來他一直以為他的熟悉同學仍掛著玩未温書,點知昨天才知道那些同學已一早温好書,剩下他還以為有人陪,這兩天的温書態度比前主動咗,好像知道大落後了!

‹ 上一主題|下一主題