用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? ...
樓主: aprilcpf
go

35網-奉基、奉基千禧、黃埔宣道如何揀? [複製鏈接]

回覆:aprilcpf 的帖子

可以參加學校簡介會了解多啲,我三間學校都去過,各有優點,最後選奉基,暫時覺得冇揀錯,幾好。

回覆:TOLAM 的帖子

上年奉基15分有得抽呀,今年多左人就唔肯定了

引用:我覺得學校本身校風好,+學生乖巧+就是一所

原帖由 TOLAM 於 14-09-18 發表
我覺得學校本身校風好, 學生乖巧 就是一所好學校了...

如果只看 升中率, 這樣本區只可以選天神了.
同意你所講....
其實三間都係好學校,各有優點,最緊要揀岩一間適合小朋友嘅就ok啦。

回覆:marie12345 的帖子

奉基的校長老師都好有愛心,接觸過好多次都係同一感覺,好有禮貌同親切。

lauwingtai    發表於 14-9-19 01:04

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我系數過奉基升中

原帖由 chrischeung 於 14-09-19 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

我系數過奉基升中派位先咁講話學校手法不正確,band two有開一二班英文班就當英中 ...
例如邊啲學校?

引用:回覆+妙妙媽+的帖子 例如,培道,真光,陳

回覆 妙妙媽 的帖子

例如,培道,真光,陳x褀,等等絕對系band two有開一至二班英文班,當全英中,咁計法 ...
陳瑞祺係全部4班都係英文班,佢地確認係英中,呢個係我打電話問過的。  其他我就唔肯定,只知道九真高年班已將要考公開試的科目轉哂用英文教學,低年班就只有部份科目轉英文。

引用:回覆+妙妙媽+的帖子 冇人會將呢几間撥入ba

回覆 妙妙媽 的帖子

冇人會將呢几間撥入band one如你當系,就系
係奉基話呢幾間算band 1? 我只見佢地寫幾多%上英中。  sorry.. 我唔係challenge, 只係想知清楚, thanks!

引用:回覆+妙妙媽+的帖子 你可上教署網頁或升中

回覆 妙妙媽 的帖子

你可上教署網頁或升中派位上有條link可大約知道九龍城band one學校有那些。而小一選校 ...
明白,其實學校只是報入英中%而不是band 1%,都唔算誤導嘅,如果計英中佢真係有50%,陳瑞祺雖然已跌出band 1, 但仍算唔錯嘅英中嘅, 好多家長都重視間中學係咪英中,所以奉基選擇報入英中%我個人就唔覺得好大問題。 不過如果有心想知入band 1%就要自己再計下喇。  thanks for your information...

引用:Quote:aprilcpf+發表於+14-9-22+16:29+我都

原帖由 奥脫福 於 14-09-22 發表
舊年奉基好似有人乙二入到喎。。。咁又何來三條一呢?!
111係for叩門的,但舊年奉基唔駛111都可以叩,千禧我就唔清楚

引用:+本帖最後由+chrischeung+於+14-9-23+16:42

原帖由 chrischeung 於 14-09-23 發表

回覆 TOLAM 的帖子
sorry... 我以為係你小朋友讀緊而學校滿足唔到你所以咁不滿,不如你問朋友攞哂開學以黎嘅通告睇下或直接打去問左學校先再作定論啦!我小朋友而家讀緊奉基,我唔敢講佢地有好多好多班,但我諗唔可能叫做乜都冇。
而且學校老師好有愛心,好專業,校長亦非常緊張學生,我同小朋友暫時都好滿意, 覺得冇揀錯學校。
唔知奉基係咪同你發生再啲咩誤會(定抑或你係隔離學校家長??? 希望我估錯),如果有咩唔清楚可以打去學校問呀,等如你之前話奉基公佈升中派位結果有問題一樣,其實應該查清楚先公開講會好啲。 thanks...

引用:Quote:妙妙媽+發表於+14-9-22+18:21+111係f

原帖由 奥脫福 於 14-09-23 發表
咁因為無人乙一入唔到嘛!咁又去邊搵個lll的人黎叩門呢?!
係喎!哈哈!

引用:回覆+JOJOVIVI+的帖子 功輔班和英文專科班

原帖由 TOLAM 於 14-09-24 發表
回覆 JOJOVIVI 的帖子

功輔班和英文專科班 我還是分得清楚...
唔明白點解呢排咁多人上黎數奉基架呢?仲要全部都唔係事實,好奇怪....

shan@shan    發表於 14-10-18 21:31
‹ 上一主題|下一主題